Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Gyengült a forint szerdán

Szerdán gyengült kissé a forint: az eurót délután háromnegyed ötkor 265,65 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 265,20 forint után. Az árfolyam 265 és 266 forint között mozgott.
Szerdán általános gyengülés lett úrrá kockázatos befektetési eszköznek tekintett devizák körében, mivel Ben Bernanke Fed-elnök kedd esti gazdasági állapotjelentésében vázolt borús amerikai gazdasági növekedési kilátásoknak a globális gazdasági fellendülést hátráltató hatást tulajdonítottak a piacokon. A beszédben nem esett szó egy újabb gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris enyhítő program indításáról sem, ami a kockázatosabb befektetésekre rendelkezésre álló dollár összegek jövőbeni csökkenését vetítette előre.

Az euró az erősödő piaci kockázatkerülés mellett a várakozásoktól elmaradó áprilisi német ipari termelési adatok miatt is gyengülni kényszerült a dollárral szemben. Árfolyama a kora reggeli 1,4680-as dollár jegyzésekről délutánra már 1,4600 közelébe gyengült.

Elemzők azonban erősödő tendenciát tulajdonítanak az eurónak a dollárral szemben várhatóan tovább növekvő kamatprémiuma miatt. A görög adósságrendezés további fejleményei azonban változatlanul béklyóban tartják az eurót.

Összességében szerdán megnövekedett a befektetők "éhsége" a biztonságos eszközök iránt, ami a dollárnak, a japán jennek és a svájci franknak kedvezett. A legnagyobb vesztesek a nyersanyagexportőr országok devizái voltak a világgazdasági növekedési kilátásokkal szemben felmerült kételyek miatt.

A befektetési menedék iránti kereslet a jent még a dollárnál is nagyobb mértékben erősítette, a dollár árfolyama szerdán huzamos időre 80 jen alá, egy hónapi mélypontra csökkent. A jen erősödése a jen/forint árfolyamban is éreztette hatását, csakúgy, mint a svájci frank erősödése.

A dollárt 181,83 forinton jegyezték szerdán délután 1,4618 dolláros euró árfolyammal, míg kedden délután 180,58 forintos és 1,4665 dolláron állt a jegyzés.

A svájci frank jegyzése 217,17 forint a kedd délutáni 216,10 forint után, száz japán jen árfolyama 227,62 forint a keddi 226,43 forint után.

A forint bankközi árfolyama euróban 6,26 százalékkal, svájci frankban 20,65 százalékkal, japán jenben 13,81 százalékkal gyengébb a devizahitelek rögzített törlesztési árfolyamánál.

Olvasóink írták

  • 1. hahaha62 2011. június 08. 18:07
    „Csak gyengülget.....legalább 220 fölé jönne megint -szép is lenne----de ha ma usa nem zár +-ban lesz is annyi....222 fölé kell menjen az új hullám-legalább megint lehet a swapokkal degeszre tömni a zsebet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell félni az orosz gabonától

Oroszország mindig okozhat meglepetéseket a gabonafronton, de pánikra nincs ok. Tovább olvasom