Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Gyorsult a gazdaság kilábalása

A Világgazdaság mutatószáma, a Gyorsulási Irányadó (GYIA) szerint gyorsult a gazdaság kilábalása a recesszióból.
A lap csütörtöki cikkében azt írja, hogy a GYIA szeptemberben 0,93 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A mutatószám két éve nem bővült ilyen jelentős mértékben, ami arra utal, hogy valóban túljutott az ország a recessziós perióduson. Augusztushoz képest 0,34 százalékos a növekedés, a havi mutatószám a 2008-as világgazdasági válság kirobbanása óta nem mutatott ilyen bővülést.

Az első féléves GDP-adatok és a GYIA alapján úgy tűnik, hogy a gazdaságban fokozatos a recesszióból való kilábalás, ugyanakkor az első kilenc hónap alapján még nem lehet növekedésről beszélni éves összevetésben. Az elmúlt időszakban a bázishatás is felfelé tolta a gazdasági teljesítményt, hiszen a tavalyi év második felében igen gyenge adatok érkeztek. Az utolsó negyedévben még jelentősebb lehet ez a hatás - írja az újság.

A Gyorsulási Irányadó nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

Olvasóink írták

 • 2. partizánok 2013. szeptember 26. 11:14
  „1. grafika88 2013.09.26. 10:10

  "Mert pl. Az EU 2013,...1,8 % míg Magyo : 0,1 5 , 2014. EU : 2,5 % Magyo: 1, 2 % ,..2015. EU : 3 % ..Magyo: 1,5 % növekedést jósolnak !"

  Lennél kedves belinkelni, hogy honnan vetted ezeket az adatokat.
  Vagy csak idegességedben irkáltál valamit?

  Én pl. a köv. olvastam.
  Mondjuk én is hiszem, ha majd látom, de ennek ellenére pont az ellenkezőjét olvastam annak,amit te ide szakértettél.
  Biztosan nem olvastad ezeket az oldalakat,ezért megpróbálok segíteni és ajánlom figyelmedbe.
  :-)

  "Júliusban az euróövezet és az Európai Unió ipari teljesítménye mindezek ellenére csökkent éves bázison: az előbbi 2,1 százalékkal, az utóbbi pedig 1,7 százalékkal. Havi összevetésben az EU17 termelése 1,5 százalékkal, az EU28-é pedig 1 százalékkal zsugorodott. "

  http://www.mfor.hu/cikkek/Magyarorszag_jobban_teljesit__Europanal_is.html

  "A könyvvizsgáló és tanácsadó cég közleményében kifejti: megindult a növekedés az eurózónában, éves szinten azonban az idén még fél százalékos GDP-csökkenéssel kell számolni az övezetben. A munkanélküliek száma viszont még tovább növekszik, az állástalanok aránya 12,6 milliónál tetőzhet 2014 közepén - hívja fel a figyelmet az EY....Magyarországon egyértelműen elindult a növekedés, az idei várható bővülés mértéke jelentősen meghaladja az eurózóna átlagát."

  Ha nem tudod ki az a EY, itt megnézheted:

  http://www.ey.com/HU/hu/Home

  "... A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a szerdai adatismertetés után adott értékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy a számok mindent egybevetve fokozatos kilábalási folyamatra vallanak a magyar gazdaságban.A ház közgazdászai közölték, hogy jelenlegi előrejelzésük 2013 egészében 0,5 százalékos, 2014-ben 1,0-1,5 százalék közötti gazdasági növekedést valószínűsít Magyarországon..."

  http://privatbankar.hu/makro/ez-mar-a-fordulat-london-szerint-igen-261019

  "A Morgan Stanley londoni közgazdászai a felülvizsgált keddi előrejelzésükben közölték, hogy Magyarországon az idén 0,5 százalékos, 2014-ben 1,5 százalékos gazdasági növekedést várnak."

  http://privatbankar.hu/makro/nagyon-jo-hir-jott-londonbol-biznak-bennunk-260963

  Na,érted-e?

  Szép napot!
  :-)”
 • 1. grafika88 2013. szeptember 26. 10:10
  „Azért az is érdekes pl. hogy a Londoni elemzők másként látják Tündérországot !
  Mert pl. Az EU 2013,...1,8 % míg Magyo : 0,1 5 , 2014. EU : 2,5 % Magyo: 1, 2 % ,..2015. EU : 3 % ..Magyo: 1,5 % növekedést jósolnak ! orbán és bandája MINDIG hazudik amikor növekedést vizionál !!
  Vajon miért írta a NAV : 133 000 fővel csökkent az elmúlt évi adóbevallás ?? ennyivel KEVESEBBEN adóztak !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy és Bajnai a Reutersnek: újfajta egyezség az üzleti szférának

A gazdaság fellendítése érdekében a befektetések fejében fokozatosan csökkentené a különadókat egy… Tovább olvasom