Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Gyuris Dániel: stratégiát váltanak a bankok

A korábban kötött stratégiai megállapodások részelemei közül jó pár továbbra is működik, de általánosabb rendező elveket jelentő együttműködésre egyelőre nem törekszenek a kormánnyal.
A bankokat érintő kormányzati intézkedések több anyabankot is stratégiája áttekintésére fognak késztetni, kivonulások, összevonások is lehetnek, üzletágakat zárhatnak be. Reményeik szerint azonban erre nem kerül sor, mert a kormányzat gazdaságpolitikájában a költségvetési hiány tartása mellett helyet kaphat már a gazdasági növekedés ösztönzése is - nyilatkozta a Népszabadságnak Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség megbízott elnöke.

Gyuris Dániel a lap pénteki számában közölt interjúban kifejtette: a korábban kötött stratégiai megállapodások részelemei közül jó pár - például az árfolyamgát, az eszközkezelő - továbbra is működik, de általánosabb rendező elveket jelentő együttműködés megkötésére egyelőre nem törekszenek a kormánnyal. Természetesen azokban az eseti jellegű ügyekben, amelyekben szükséges és fontos az egyeztetés, továbbra is él a jó partneri viszony - tette hozzá.

Az elmúlt időszakban a deficitcél elérése minden érvet, a gazdaság élénkítését szolgáló minden egyéb szempontot háttérbe szorított, és ennek terhét sok esetben a bankszektor fizette meg - fogalmazott.

Egy stratégiai megállapodáshoz arra van szükség, hogy legalább középtávra előre lehessen gondolkodni, ehhez pedig kiszámítható gazdaságpolitika és jogszabályi környezet kell - fejtette ki.

A magyar bankadó az uniós átlag tízszerese. A külföldi anyabankok ennek ellenére, adott esetben a recesszió miatt elszenvedett veszteségeik mellett is messze a törvényi minimumszint felett tartják a magyarországi leánybankok tőkéjét. Mindaddig azonban, amíg a tulajdonosok nem látják, hogy az általuk biztosított források esetében legalább olyan megtérüléssel számolhatnak, mint a környező régiós országokban, a pénzüket nem fogják idehozni.

Gyuris Dániel a lapnak beszélt arról is, továbbra is bíznak abban, hogy a bankadó nem marad fenn a jelenlegi formájában. Ha bankadó megmarad, akkor annak mindenképpen együtt kell járnia hitelezés egyfajta ösztönzésével, hogy a pénzintézetek csökkenthessék terheiket a lakossági és a vállalati hitelezés bővítésével - mondta.

A tranzakciós illeték a bankár szerint nem vállalhatatlan mértékű.
Az önkormányzati adósságrendezéssel kapcsolatban ismertette: az ötezer lakosúnál kisebb települések esetében mindkét fél számára elfogadható kompromisszum születhet az év végéig. A nagyobb települések esetében megoldást kell találni az év végével lejáró működési hitelek problémájára, egyelőre csak erről egyeztetnek a kabinettel. Ennek a mintegy 200 milliárd forintra rúgó tartozásnak az átstrukturálására nyitottak a bankok, de azt látniuk kell, hogy ha ezt megteszik, mire számíthatnak jövőre, amikor az adósságrendezésben érintett további nagyjából 300 milliárd forint hitelről dönteni kell - mondta a bankszövetség megbízott elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciaországban is szervízhálózatot létesített a HAJDU Zrt.

Németország után Franciaországban is szervízhálózatot létesített a HAJDU Zrt. - tájékoztatta Novotni… Tovább olvasom