Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Ha kell, könyvelni tanulnak a gazdák

Több mint száz fiatal Csongrád és Békés megyei gazdálkodó vett részt tegnap az agrárium jövő évéről szóló információs börzén.
Több mint száz fiatal Csongrád és Békés megyei gazdálkodó vett részt tegnap az agrárium jövő évéről szóló információs börzén. A szegvári találkozót a fiatal gazdákat tömörítő AGRYA szervezte, de a kormányhivatal is támogatta, jelezve, fontosnak tartja, hogy minél több fiatal megtalálja a számítását a mezőgazdaságban. Az érdeklődésre jellemző volt, hogy a közönség kérésére a szüneteket le kellett rövidíteni, hogy mindenki választ kaphasson a kérdéseire. Két és fél órával tovább tartott a program a tervezettnél. Szó esett a földtörvény tervezetéről, a leginkább mégis az érdekelte a jelenlévőket, hogyan változnak a jövő évi támogatások, hitelezési formák, és milyen pályázati lehetőségek adottak a számukra.

A kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának tájékoztató anyaga szerint az Unióban a gazdálkodók között 18 százalék a 35 évesnél fiatalabbak aránya, nálunk 27 százalék, de például Ausztriában 88, Lengyelországban 76 százalék ugyanez a szám.

Gémes László szegvári polgármester – maga is gazdálkodó – lapunknak arról beszélt, hogy az általános vélekedéssel ellentétben a fiatal gazdálkodók nem félnek a papírmunkától. Jellemző, hogy a legtöbben hozzáfogtak megtanulni, hogyan kell jó pályázatot írni, hogyan tudják segíteni a könyvelőjük munkáját úgy, hogy a lehető legkevesebb bonyodalom adódjon később, és odafigyelnek a dokumentációra. A vidékfejlesztési hivatal tájékoztatójából is ez derült ki: egyre kevesebb szabálytalanságot találnak az ellenőrök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig változott a forint árfolyama péntek reggel

Péntek kora reggel gyakorlatilag a csütörtök esti szinten állt a forint árfolyama a főbb devizákhoz… Tovább olvasom