Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Haladék a pénztárgépeknek

Csongrád megye - Értelmetlennek, a szakmák közötti megkülönböztetésnek tartja a pénztárgépek NAV-hoz való bekötését a Kisosz, a kereskedelemben és vendéglátásban működő egyéni vállalkozók, társas vállalkozások „hangja". Miért csak a boltosokat, kocsmárosokat akarja látni az adóhatóság élőben? – kérdezik.
A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Kisosz legfőbb testületi ülése nemrégiben azzal a kormányzati bejelentéssel foglalkozott, hogy 2013-tól a boltokban, vendéglőkben működő pénztárgépeket az online adatszolgáltatás érdekében bekötik az adóhatósághoz. Úgy volt, hogy már január 1-jétől kiépül a rendszer, ám az időigényes átállás miatt az időpontot április 1-jére módosították. A Kisosz szerint az illegális kereskedelmi forgalom jellemzően nem az üzlettel rendelkező, rendezett könyvelést végző boltokban történik, ahol a pénztárgépek eddig is rögzítették a forgalmat, és ahol a pénztárgépek memóriáját évenként szakemberek „írják ki".

Online revizor

Állítólag nemcsak a NAV-nál, egy irodából figyelhetnék meg, hogy a kiszemelt vállalkozó milyen időközönként használja a pénztárgépét, hanem a revizor az üzlet előtt állva láthatná, kapott-e számlát a kijövő vevő. A rendszer emellett heti bontásban grafikont is készítene az üzletek forgalmáról. A mulasztónak akár 10 millió forintos bírság is kinéz.

– Méltánytalan, hogy csak a boltosokra, kocsmárosokra, szolgáltatókra terjesztik ki az online hatósági adatszolgáltatást – nyilatkozta Martonosi István, a Kisosz Csongrád megyei titkára –, miközben továbbra is működnek ellenőrizetlen piacok, őstermelői igazolvánnyal űznek nagykereskedelmi tevékenységet, és nincs szobafestő, aki magától adna számlát.

Az érdekvédő információi szerint a NAV abból vonna le következtetéseket, hogy észleli: melyik az az üzlet, ahol órák óta egy fillért sem ütöttek be a pénztárgépbe. Ebből azonban kamera híján csak téves következtetéseket lehetne levonni, hiszen akadnak városi butikok vagy falusi boltok, amelyekbe órákig nem teszi be a lábát vevő. Martonosi István szerint Csongrád megyében 10 kocsmából 8 veszteséges, amióta nincs játékgép, ráadásul vége a cigarettaárusításnak is.

A Kisosz felmérte: az üzletekben olyan ellenőrizhető pénztárgépek működnek – mintegy 400 ezer darab az országban –, amelyek alkalmatlanok az adóhatósági bekötésre, és az üzletekben internetes kapcsolat sincs. A Kisosz szeretné, hogy az átállást a költségvetés finanszírozza.

Közben egy már benyújtott törvényjavaslatból kiderült, hogy a kormány 40 milliárd forintot adna az új berendezésekre, viszont a pénztárgépük engedélyezése díjköteles lesz. Mivel a NAV is további 4,5 milliárd forintot szán a pénztárgépek bekötésére, hatalmas összegű beruházásról beszélhetünk. Főleg annak függvényében, hogy az államkincstár egy év alatt mindössze az összeg dupláját reméli beszedni a megfigyelt vállalkozóktól.

* * *

Vendéglő az árnyékban

Csongrád megye földrajzi adottságai miatt nincs gond sem a vezetékes, sem a mobil internettel. Baranya, Heves, Nógrád megye hegyvidéki, erdős településein azonban nincs ott a kábel, és térerő híján még a mobiltelefonok sem működnek. Úgy tűnik, ezekről az adottságokról elfeledkezett a kormány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A devizahitel kockázata mindvégig az adósé

A hitel bedőlése után, a végrehajtás alatt sem mentesülnek a devizahitelesek az árfolyamkockázat… Tovább olvasom