Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Hamarabb juthatnak munkához a megváltozott munkaképességűek

Szeged - Mostantól gyorsabb, és valóban személyre szabott lehet a megváltozott munkaképességűek munkaközvetítése Csongrád megyében.
B. Nagy László kormánymegbízott és Kiss Sándor, a Szegedi SZEFO Zrt. elnök-vezérigazgatója tegnap délelőtt hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerve, a július 1-jén megalakult Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal hogyan segíti a megváltozott munkaképességű személyek gyors elhelyezkedését.

Együttműködési megállapodás a megváltozott munkaképességűekért. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

B. Nagy László elmondta, az alapelv az, hogy aki rászorul és akar dolgozni, az dolgozhasson. Ez alól az ő kezdeményezésére hárult el egy akadály. Miután novemberben írásban kérte a Soltész Miklós vezette államtitkárságot, hogy az ezzel kapcsolatos jogi szabályozást vizsgálják felül, az Alkotmánybíróság december elején kedvező határozatot hozott: a havi rehabilitációs járadékban részesülő megváltozott munkaképességű személyek állásban lehetnek, a járadék mellett munkabért is kaphatnak.

Kedvezmények

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vezetője, Bényi Krisztina elmondta: jövőre több megváltozott munkaképességű embert lehet majd foglalkoztatni. A rehabilitációs kártyával rendelkező dolgozók után például 27 százalékos adókedvezményt kaphatnak a cégek. Egy januárban induló TÁMOP-programban pedig 5 hónapig teljes bér- és költségtámogatást kaphat a munkáltató.

– A Szegedi SZEFO Zrt. a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában a „vezérhajó" – mondta a kormánymegbízott –, ezért a kormányhivatal szakigazgatási szerve a munkaerő-közvetítésben szeretne számára segítséget nyújtani. B. Nagy László olajozott, személyre szabott ügyintézést, irányított közvetítést ígért: azt, hogy amint egy megváltozott munkaképességű ember a speciális adatbázisba kerül, azonnal felveszik a kapcsolatot a Szegedi SZEFO Zrt.-vel. Kiss Sándor szerint stratégiai fordulóponthoz érkeztek: az elmúlt 2 évben a kormányzat részéről megszülettek azok a rendeletek, amelyek segítik a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését. A mostani együttműködéssel közvetlenebb lesz a kapcsolat a szakigazgatási szervvel, a jelentkezők azonnal, vagy átképzés után munkába állhatnak.

Az elsősorban felső divatkötöttáru gyártására és exportra szakosodott, állami tulajdonú Szegedi SZEFO Zrt. létszáma jelenleg 825 fő, a megváltozott munkaképességű dolgozók aránya 60 százalék. Ezért különösen fontos számukra, hogy élő kapcsolatban legyenek a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatallal.

Olvasóink írták

 • 13. mihaly-1 2012. december 14. 21:37
  „Ez a hír jó, de nagyon kevés Csongrád megyére? A településeken évek óta üresen álló épületeket lehetne állami pénzel átalakitani termelő munkalehetőségre, szervezetlenség tovább folyik, a józan paraszt ész hol van uraim?
  20 év alatt eltűntek a termelő üzemek, de a terepjárókkal örömmel rodeóznak a hóban a korrupt emberek, jót nevetnek a szegényedő családokon!”
 • 12. ikszy 2012. december 14. 18:47
  „Az eredeti törvény szerint sehová sem helyezkedhetett volna el a rokkant. Az alkotmánybíróság ezt látta visszásnak. Most az eredeti törvényt megszavazók tömjénezik magukat. A rokkantak az uraknak kisebb költséget jelentenek. A késztermékek ára egy kicsit magasabb, mert "azok a rokkantak" termelik meg azt és ezért sajnálniunk kell az uraságokat. Ha lehetne megszavaznák azt is, hogy ingyen dolgozzon nekik minden rokkant.”
 • 11. queenmargareth1 2012. december 14. 09:54
  „Amúgy sosem kapok olyan jó közalkalmazotti állást, hogy onnan írjam a kommenteket.Láttam a kecskeméti APEH "munkáját":)”
 • 10. queenmargareth1 2012. december 14. 09:50
  „7. Tiszthelyettes 2012.12.14. 08:28 az, hogy oda sem, az azt jelenti, hogy lenézed a többieket?Szép keresztényi megnyilvánulás.
  Nem:oda ÉN NEM MENTEM!NAGYON ÖRÜLTEK, PEDIG, HOGY REHABOS VAGYOK, MERT MONDTÁK AZ IG. ÚR NAGYON ÖRÜL, HISZEN AZT A MUNKÁT FELE, HARMADANNYI PÉNZÉRT LETUDJA!
  De ezt már egyszer leírtam...
  HA HOZZÁM SZÓLSZ, A NICKNEVEMEN,mert én sem hívlak Pityke őrmesternek.Pedig az rendes fickó és megalázó lenne azt a nevet adni egy fekáliakupacnak.”
 • 9. kondvezér 2012. december 14. 09:18
  „Egy nagy szép lufi az egész, mármint a SZEFO, egy, azaz 1 olasz vevővel”
 • 8. gubanc 2012. december 14. 08:46
  „Valaki merje ,ár leírni, hogy a SZEFO-ban mi a helyzet- Kifele gyönyörű, belül meg éhbérért dolgozhatsz, ha rá vagy szorulva. Ha nem teszik mehetsz. Már megint pedálozik az igazgató úr, mert nem megy a szekér.”
 • 7. Tiszthelyettes 2012. december 14. 08:28
  „Mi van Legyesmargit, oda se voltál alkalmas?”
 • 6. queenmargareth1 2012. december 13. 20:28
  „a szefo őket is várja!”
 • 5. manner 2012. december 13. 19:02
  „A rokkantak dolgozhatnak. De mi van a pályakezdőkkel,egészségesekkel,kis gyermeket nevelőkkel és a többi munkanélkülivel ??”
 • 4. queenmargareth1 2012. december 13. 14:44
  „SZEFO:)Jól kicsesztek a rokkantakkal!nem írják le, mit kell teljesíteni 30 e ft-ért?A kis 150 centis igazgatótól meg rettegni kell...és hajbókolni.Sose lássam többet <moderálva>”
 • 3. macs 2012. december 13. 13:08
  „Szóval két dologról van szó.
  1. Szabó Máté kérésére az AB december 4-én hatályon kívül helyzete ezt a passzust,
  2. BNL Soltész Miklóstól kérte a felülvizsgálatot.”
 • 2. ossian33 2012. december 13. 12:04
  „Sok rokkantat is rehabossá nyilvánítottak, az már gondolom mindegy is, h valaki bír dolgozni vagy nem? A minimál bér 30 %-a rehabos ellátás, ha bir mellette dolgozni közmunkában 4 óra altt mennyit lehet keresni? A kettő együtt is nagyon kevés.
  Én úgy tudom, az ombudsman már jún elején beadta a kérelmet az alkotmánybírósághoz, az egész törvény felülvizsgálatára, ami első körben nov. 26-ra volt kítűzve, de aztán dec. 4-én született ez a döntés, és csak ezen a részen módosítottak.”
 • 1. macs 2012. december 13. 11:48
  „"tiltó jogi szabályozás felülvizsgálatát B. Nagy László kezdeményezte novemberben, az Alkotmánybíróság pedig december elején hatályon kívül helyezte."
  Csak gratulálni tudok! Már csak munkahelyek kellenek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: egy év alatt egyharmados gabona drágulás

A hónapok óta tartó drágulás miatt a növényi termékek termelői ára 33,1, az állati termékeké 9,6… Tovább olvasom