Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Hamarosan életbe lép a határidős ügyletek kötelező jelentése

Az európai uniós rendelet alapján minden tőzsdei és tőzsdén kívüli határidős és opciós ügyletről jelentést kell készíteniük az ügyletben résztvevőknek. A jelentési kötelezettség a nem pénzügyi vállalkozásokra is vonatkozik.
A származtatott ügyletekről, a központi szerződő felekről és a kereskedési adattárakról szóló EU-rendelet (EMIR) alapján 2014. február 12-től az összes derivatív tranzakció adatát az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) felé kell jelenteni. Ide tartoznak egyebek közt a devizához, kamatlábhoz, részvényekhez kapcsolódó származtatott, tőzsdei és tőzsdén kívüli ügyletek.

Az új szabályozással az ESMA átláthatóbbá, egyúttal biztonságosabbá kívánja tenni a piacot, a származtatott, azaz határidős, opciós és egyéb csereügyletek 95 százaléka ugyanis jelenleg a tőzsdén kívül bonyolódik le.

Egy banki felmérés szerint a devizaárfolyam-kockázatot a nagyvállalatok 86 százaléka kezeli határidős vagy opciós ügyletek kötésével, így a kötelező uniós pénzügyi adatszolgáltatásra való felkészülés új kihívás elé állítja a jelentéstételre jelenleg nem kötelezett iparvállalatokat is. Az adatközlés elmulasztása pedig súlyos büntetéssel jár.

Az adatokat az ESMA által regisztrált kereskedési adattáraknak kell majd megküldeni. Magyarországon a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. vállalja, hogy közvetítőként a hozzá eljuttatott adatokat továbbítja az egyik regisztrált kereskedési adattárhoz. A KELER már kiválasztotta külföldi partnerét, amellyel hamarosan aláírja az erre vonatkozó szerződést, a későbbiekben pedig maga is készül arra, hogy regisztrált adattárrá váljon.

Az 1993-ban alapított KELER tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként infrastruktúrát biztosít a magyar értékpapírok kibocsátásához, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítéséhez. Leányvállalata, a KELER KSZF pedig klíringházként a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és az NFKP piac (Napi Földgáz és Kapacitás Kereskedelmi Piac) számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a német energia piacon, a francia energia piacon és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikai akarattal 2014 a lakásépítés, felújítás éve lehet

"A hazai épületállomány körülbelül 70 százaléka szorul felújításra. Politikai akarattal és intézményi változással elérhető lenne az ideális, évi 44 ezer új lakás felépítése." Tovább olvasom