Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Hat devizahiteles pert tárgyalnak ma a törvényszéken

Hat újabb, a devizahiteles törvénnyel kapcsolatos pert tartanak ma a Fővárosi Törvényszéken.
Kiegészíti az ítéletet a bíróság az AXA Bank ügyében

Kiegészítő ítéletet hoz a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet az AXA Bank indított a magyar állam ellen a devizahitel-szerződések ügyében.

A párizsi székhelyű pénzügyi csoport magyarországi leánybankjának keresetét első fokon elutasította a bíróság augusztus 27-én. Az AXA azonban a fellebbezésében kérte az első fokú ítélet kiegészítését.

Mint azt a pénzintézet jogi képviselője a szerdai tárgyaláson kifejtette: az ítéletben a bíróság nem döntött egyes egyedi szerződésekben alkalmazott - egyedileg meg nem tárgyalt - kikötések tisztességességéről, vagyis az első fokú ítélet nem terjedt ki minden olyan kikötésre, amellyel kapcsolatban a tisztességesség megállapítását kérte az AXA.

A kiegészítés azért indokolt a felperes pénzintézet szerint, mert eltérő jogi megítélést eredményezhet.

Az AXA jogi képviselője kifejtette: az egyedi szerződések - ellentétben a bank üzletszabályzatával - közjegyző által hitelesített okiratok; a közjegyzőnek föl kellett olvasnia őket, el kellett magyaráznia a tartalmukat, és az ügyfélnek nyilatkoznia kellett róla, hogy megértette, és elfogadta a feltételeket. Egyebek közt kifejezetten szerepelt benne, hogy a törlesztőrészlet akár drasztikusan is megemelkedhet. Vagyis ezekben az esetekben minden hitelfelvevő részletes és alapos tájékoztatást kapott többek között az egyoldalú hiteldíjmódosítás feltételeiről.

A bíróság szeptember 25-én ismerteti kiegészítő ítéletét.

Elutasították a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. keresetét

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A bíróság elutasította a felperes pénzintézet indítványát az Alkotmánybírósági normakontrollról, és 15 napon belül 1 millió 270 ezer ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperest.

A bíróság a visszamenőleges jogalkotással kapcsolatban megjegyezte: egy korábbi Ab határozat szerint a jogszabály kivételesen megváltoztathatja a hatályba lépése előtt megkötött szerződések tartalmát.

A bíróság megállapította: a pénzintézet által alkalmazott általános szerződési feltételek egyike sem felelt meg maradéktalanul a törvényi feltételeknek.


Elutasította a bíróság a Summit Pénzügyi Zrt. keresetét is

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Summit Pénzügyi Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A bíróság elutasította a felperes pénzintézet azon kérelmét, hogy a törvényszék forduljon az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz, és 381 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperest.
Az ítélet indoklásában a bíró kiemelte: a pénzügyi intézmény által alkalmazott szerződéses feltételek nem feleltek meg mindegyik, a törvényben meghatározott elvnek. Kiemelte az egyértelmű megfogalmazás, a ténylegesség és az arányosság kritériumait. A tárgyalást követően a felperes jogi képviselője az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy az ítélet áttanulmányozása után döntenek a fellebbezésről.

Elutasította a bíróság a Santander Consumer Finance keresetét

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét szerdán kihirdetett, elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A bíróság egyben 1 millió 905 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperes pénzintézetet. A bíró az indoklásban rámutatott: a pénzügyi intézmény által alkalmazott legtöbb szerződéses feltétel nem felelt meg szimmetria elvének. Nem elég ugyanis, ha a fogyasztó számára pozitív körülmény változás esetén a szerződéses rendelkezés nem zárja ki az egyoldalú módosítást, ezt kifejezett kötelezettségként kell rögzíteni a szerződésben - mondta. Az átláthatóságnak sem felelet meg a hitelintézet mindegyik kikötése, az objektivitás, tételes meghatározás és a felmondhatóság elvének azonban majdnem teljes mértékben - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahiteles perek: a Lombard mindkét keresetét elutasította a törvényszék

Első fokon elutasították a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. devizahiteles keresetét kedden - hasonlóan járt a társaság ingatlanos cége is. Tovább olvasom