Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Hatályba lép a közszférában a kétmilliós bérplafon

Hatályba lépnek szeptember 1-jén a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagnak azok a rendelkezései, amelyek a közszférában bevezetik a havi kétmillió forintos bérplafont.
A közszféra munkavállalóinak havi munkabére az új szabályozás szerint az előző évi - a KSH által közzétett - bruttó nemzetgazdasági havi átlagkereset tízszerese lehet. Ez vonatkozik a közalkalmazottakra, a köztisztviselők körében pedig a politikai tanácsadókra és főtanácsadókra, továbbá a vezető tanácsos és főtanácsos besorolású egyénekre, az állami vezetőkre, a kormánybiztosokra, a miniszterelnöki biztosokra, a kormányhivatal alkalmazottaira, az igazságügyi alkalmazottakra, valamint a költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények alkalmazottaira is, ideértve a gazdasági tanács tagjait is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) esetében a kihirdetést (2010. augusztus 13.) követő nyolcadik naptól hatályos a szabályozás azzal, hogy a jegybank és a felügyelet elnökének a tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra vonatkozó, MNB-től, illetve PSZÁF-tól származó havi keresete az előző évi havi átlagos bruttó kereset tízszerese, a felügyelet alelnöke esetében pedig a kilencszerese lehet.

A szabályokat a fennálló jogviszonyokra is alkalmazni kell, vagyis a plafont meghaladó munkabérek, illetmények a törvény hatálybalépésével egyidejűleg a bérplafon mértékére csökkennek.

Az Európai Központi Bank (EKB) az MNB-ről szóló törvény módosítását illetően a törvényjavaslat elfogadása előtt hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy ne sérüljön a központi banki függetlenség elve. Az EKB szerint a változtatások az MNB-elnök jelenlegi fizetéséhez képest megközelítőleg 75 százalékos csökkenést eredményeznek, és csökken az alelnökök, illetve Monetáris Tanács és a Felügyelő Bizottság tagjainak a jövedelme is. A frankfurti székhelyű pénzintézet úgy vélekedett, hogy a módosítás csak jövőbeni kinevezésekre vonatkozhat.

Az MNB júliusban közzétett állásfoglalásában kijelentette: az MNB-törvény módosítása sérti a jegybanki függetlenséget, mivel összeegyeztethetetlen az Európai Unió működéséről szóló szerződésben, illetve a jegybanktörvényben foglalt alapelvekkel, valamint teljes mértékben figyelmen kívül hagyja mind az EKB-nak, mind az MNB-nek a törvénytervezetről kibocsátott véleményét. A jegybank szerint a hiteles monetáris politika alapja csak a független központi bank lehet. Az árstabilitás, mint elsődleges cél elérését és fenntartását kizárólag egy minden tekintetben független intézmény valósíthatja meg - hangsúlyozta az MNB.

Olvasóink írták

 • 11. kisjani 2010. augusztus 31. 08:16
  „Ugye ez vonatkozik az álláshalmozókra is?
  Vagy állásonként 2 milla?”
 • 10. cyt 2010. augusztus 31. 08:02
  „"fleki..." - remélem így is lesz ezután is; azaz valóban lesznek, akik többet fognak keresni, mint mások. Ha nem így lenne, akkor elérkeztünk volna a kommunizmusba - vagy te akkor méf nem éltél, ugye, amikor ezt tanították kishazánkban. A fontos azonban az, hogy értelmesen meg legyen határozva, ki miért kaphat több fizetést, mint más. Egy olyan társadalomban, ahol létezik a "szociális segély" valamint a "munkanélküliségi segély" fogalma és intézménye, ott igenis léteznie kell a jövedelemkorlátnak is.”
 • 9. cyt 2010. augusztus 31. 07:58
  „Szvsz ez egy nagyon jó intézkedés. Ez valóban azt mutatja, hogy (1) van valami érzékenység a jelen kormányban a fizetések terén, (2) valóban a saját hatáskörében kezdi meg a spórolást, (3) valóban a nemzetgazdaság teljesítőképességével hozza kapcsolatba a "vezetői" fizetéseket, és (4) kézzel fogható, sőt követendő példát is mutat a magánvállalkozások irányába. "Lajos"-nak nagyon igaza van, de hát ezt nem mindenki tudja felfogni és megérteni sem.”
 • 8. flexsnake 2010. augusztus 31. 07:37
  „ez hülyeség. Ma is többet keresnek, holnap is többet fognak.”
 • 7. Logaritmus 2010. augusztus 31. 01:38
  „frakk, a bérplafon jó ötlet de közben 42 államtitkárt és 54 helyettes államtitkárt nevezett ki a Fidesz - összességében többe kerül a kormán működése, mint a kormányváltás előtt.”
 • 6. Lajos 2010. augusztus 30. 21:32
  „tőlünk nyugatra a segédmunkás és a vezérigazgató között max 10szeres volt a különbség ezzel is serkentve a vezetőt hogy ha többet akar keresni akkor emelje a melós bérét itt azért ettől nagyon messze vagyunk”
 • 5. frakk 2010. augusztus 30. 20:56
  „Na igen, nem bír minden hónapban új Mercedeszt vásárolni magának, nagyon sajnálatos dolog. Ez a csúnya Fidesz akkor mégis csak csinál valamit. Jajj ez hogy nem jutott eszükbe a szocialista gyurcsányoknak. Annyi munkájuk volt, nem is gondolták csökkenteni is lehet a fizetéseket nem csak emelni. Na nem a munkásokról beszélek ám.”
 • 4. Logaritmus 2010. augusztus 30. 20:33
  „"Jól megszívtam! :("

  :D”
 • 3. maci52 2010. augusztus 30. 20:23
  „2 milla bruttót is mi álljuk IFM hitelekből,és mi fizetjük vissza,csak mi éhenhalunk ezek meg milliomosok lesznek.”
 • 2. Egyolvasó 2010. augusztus 30. 20:20
  „Csak remélni tudom, hogy ennyiből is ki tudnak jönni havonta, és nem lesz pénzügyi gondjuk a hónap közepén.”
 • 1. gróf 2010. augusztus 30. 20:19
  „Jól megszívtam! :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felügyeleti bírság téves tájékoztatásért

Százezer forintra bírságolta a CIB Credit Zrt.-t a PSZÁF, mert tévesen tájékoztatta ügyfelét a… Tovább olvasom