Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Hatmilliárdos bevételt hozhat az árfolyamgát a közjegyzőknek

Akár hatmilliárd forint bevételt jelenthet a közjegyzőknek és ugyanekkora többletkiadást a bankoknak, ha az árfolyamgát II. szerződésmódosításait közjegyzői okiratba kell foglalni - írta a Napi Gazdaság.
A lap pénteki számában megjelent írás szerint érdemben a hétfői módosítások sem változtattak az árfolyamgát II. eljárásrendjén, azonban még nem lefutott kérdés, hogy az átszerződésnél szükség lesz-e közjegyzői közreműködésre. A korábbi törvényhez kapcsolódva a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben szabályozta, hogy az árfolyamrögzítés hitelszerződés-módosításáért és a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szerződés közjegyzői okiratba foglalásának költségét a bank köteles magára vállalni.

A módosítások egyik pontjaként Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatára ugyanakkor a parlament elfogadta, hogy a korábban már árfolyamgát-szerződést kötött ügyfeleknél az átszerződést nem kell ismét közjegyzői okiratba foglalni.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Napit úgy tájékoztatta: a kormány hamarosan kialakítja álláspontját arról, hogy az árfolyamgát-törvény módosítása miatt szükséges-e, és ha igen, milyen ponton felülvizsgálni a közjegyzői díjazásról szóló jogszabályt.

A lap megjegyzi, hogy a tét nem kicsi: a bankok és a közjegyzők tavaly nyáron 15 ezer forintos díjban állapodtak meg, és a várakozások szerint az idén akár több mint 400 ezer hitelszerződést kell módosítani, ami ezzel a díjazással mintegy 6 milliárdos bevételt jelent a közjegyzőknek és ugyanekkora extra terhet a bankoknak.

Olvasóink írták

 • 8. tatár 2012. március 23. 14:32
  „A közjegyzők már az elmúlt években is gennyesre keresték magukat, ugyanis a bank a jelzáloghitelt csak úgynevezett tartozáselismerő nyilatkozat megkötése esetén folyósította. Ez egy rutinszerű aktus, csakis és kizárólag a bank érdekeit szolgálja, úgy, hogy nem fizetés esetén minden különösebb jogi bonyodalom nélkül tudják lenyúlni az adós lakását. A cuccot természetesen az adósnak kellett fizetnie a közjegyző számára, holott a konstrukció a bank érdekét szolgálta.”
 • 7. igazságkereső 2012. március 23. 09:50
  „Jó, jó, azért a bankokért nem kellene ennyire siratni, mint teszi azt a cikk utolsó mondta, mert a 2008 őszétől folytatott banki indexálási trükk következtében nagyon jelentős többletbevételre tettek szert az ügyfelektől,egyébként is bankok nagyon találékonyak pénzügyi vonatkozásban, ha az ügyfeleket kell "megfejni" ,mert azt meg is teszik folyamatosan és gátlástalanul! Tessék körülnézni és nagyon sok sajnálatosan élő példát fognak találni az ügyfelek pénzügyi gondjainak "megoldására" felkínált eszközök között, mely banki segítségben háromszorosára növelik az ügyfél tartozását! Ebben a gyakorlatban élen jár a CIB Bank Zrt, mely bank talán az eddigi legtisztességtelenebb ügyfélgyakorlatot folytatja! Bizony érdemes lenne a PSZÁF-nak folyamatosan ellenőrizni és nem 1-2 milliós bírságot kiróni, mert az a bank részéről nevetséges, és egyáltalán nem visszatartó! Ezt már viszont többször is megtapasztalhatta a felügyeleti szerv, a PSZÁF is!!”
 • 6. igazságkereső 2012. március 23. 09:42
  „1989 előtt a ház adás-vételi szerződéséhez sem kellett közjegyzői, vagy ügyvédi ellenjegyzés, mégis mindenki jogszerűen tudta lebonyolítani házának, lakásának eladását vagy megvételét! Életszerütlenül hoznak olyan rendelkezéseket, amelyek nélkül ugyan olyan jól és törvényszerűen lehet az élet dolgait rendezni, csak hát gondolom az ügyvédi- és közjegyzői lobbi kiharcolta magának az ügyfél további megsarcolását a közjegyzői esetek séma iratai után az ügyfélnek egyenként felszámítható, sok esetben több tízezer forint beszedését! Sajnos az elmúlt időszak pénzügyi-és politikai rendszere nemhogy könnyítette volna a magyar polgárok életét, hanem nehezítette, sok esetben el is lehetetlenítette! Példa erre a tisztességtelen -újsághírekben is olvasható ügyvédek egynémelyikének- jogi eljárások következtében átvert ügyfelek lakásainak elvesztése, utcára pakolása! Bizony nagyon jó lenne végre a jog eddigi teljesen átláthatatlan rendszerét is - eddig a parlamenti képviselők lazább erkölcsű tagjainak is érdeke volt a zavaros és áttekinthetetlen jogszabálydzsungelében "halászni" sikeresen! - egy "söralátét" áttekinthetővé tenni!! Ez lenen egy igazi demokratikus lépés, minden más látványtervezésnek tűnik, melynek szándékosan beépített buktatóit az ügyfél, a polgár "szívja meg" és bizony ennek kellene véget vetni a XXI. század 2. évtizedének kezdetén!!”
 • 5. pog 2012. március 23. 08:59
  „Itt a lehetőség Matolcsynak új adoónem kitalálása..”
 • 4. spiler 2012. március 23. 08:37
  „Pedig már nincs Dávid Ibolya aki az FMH-at átjátszotta a férjének ......illetve cégének”
 • 3. SP 2012. március 23. 08:13
  „Szeretjük
  az 1 pecsét 100 000 Ft típusú dolgokat. Nemhogy fogynának, egyre szaporodnak.

  Minél modernebb
  és egyszerűbb az iratgyártó és nyilvántartó technika, annál többet kell költenünk az aktagyártókra.

  Egyablakos, söralátétes,
  de ami a legfontosabb olcsó rendszerek kellenének.”
 • 2. szatyi 2012. március 23. 08:09
  „"mintegy 6 milliárdos bevételt jelent a közjegyzőknek és ugyanekkora extra terhet a bankoknak. "

  ...Amit -így vagy úgy- mindenképpen az bank ügyfele fog megfizetni!”
 • 1. Kraivan 2012. március 23. 06:42
  „Ha lesz időm, sajnálom őket, de egyelőre vagyok akkora egoista h az önsajnálatomban fetrengjek.

  Egyelőre fogadják el, mert amikor januárban voltam a bankban, kijelentették, h addig csak médiaszenzáció, míg a Magyar közlönyben törvénybe iktatva meg nem jelenik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsínylik a cégek a bérkompenzációt

A Pick Szeged Zrt. nem képes megadni dolgozóinak az elvárt béremelést. A kisvállalkozók 71 százaléka nyilatkozott hasonlóan egy felmérésben. Tovább olvasom