Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Hátrányos lesz a cégeknek a veszteségelhatárolás módosítása

A veszteségelhatárolás tervezett szigorítása súlyosan érinti a cégeket, ha az idei adóbevallásnál is a tervezett szabályt alkalmazták volna a társaságok, akkor nem csökkenthették volna 543 milliárd forinttal az adózás előtti eredményüket - írta a gazdaság.hu portál.
Az 543 milliárd forint rekordnak számít, másfélszer több, mint a tavaly leadott, a 2009-es bevallásokban szereplő 367,9 milliárd forint.

A gazdasági recesszió idején nagyobbak a tovább vitt vállalati veszteségek, és jobban élnek a gazdálkodók az elhatárolás lehetőségével. Részben ennek köszönhető a társasági adóbevételek idei csökkenése is, mivel jóval kisebb adóelőleget fizetnek be már év közben is a cégek. A jegybank csütörtökön publikált inflációs jelentésében úgy számol, hogy a veszteségelhatárolás szűkítése 22 milliárd forinttal növelheti a költségvetés bevételeit.

A veszteségelhatárolás lényege, hogy a negatív adóalappal záruló üzleti év "eredményét" a következő évek nyereségével (pozitív adóalapjával) szemben el lehet számolni, a veszteségre jutó adót így vissza lehet nyerni.

Olvasóink írták

  • 1. frakk 2011. szeptember 24. 09:18
    „Na végre lényegi problémákról beszélünk. Erről van szó . Az alapítványi és hasonló vállalati formák erre a korrupcióra lettek kitalálva. Év végén rettető nagy a gond milyen haszontalaságot vegyenek, vagy magán számlát tegyenek be a könyvelésbe csak hogy ne az állam részesüljön a forrásból.
    De miért is lehet ez így??? Mert a szabályozás erre lett kitalálva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz milliárd volt a vállalati hitelállomány

Az 1,2 százalékos gazdasági növekedés a hitelezés növekedése nélkül valósult meg tavaly, mivel a… Tovább olvasom