Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hátszél a pálinkafőzésnek

Szeged - A kormány továbbra is a gyümölcsből készült szeszes italokat pártolja. Míg az aromásított szeszes italok jövedéki adója 50 százalékkal lesz magasabb november 1-jétől, a pálinkáké csak 5 százalékkal emelkedik. 50 literig továbbra is adómentes. Megy is az üzlet a főzdékben.
Nagy forgalmat bonyolít ezekben a hetekben a mórahalmi szeszfőzde. Egyik tulajdonosa, Szűcs Imre elmondta, szezon van: érik a körte, a szőlő, a szilva, s mivel jó a termés, sokan főzetnek a gyümölcsből pálinkát. Erről számolt be egy szatymazi főzde tulajdonosa, Takács Antal is. Az egyéni vállalkozó kifejtette, amióta tavaly szeptember 27-én eltörölték a személyenként 50 liternyi, 86 fokos – vagy 86 liter 50 fokos – pálinka után fizetendő jövedéki adót, sokkal nagyobb fordulatszámra kapcsolt a mesterség.

Szűcs Imre szintén azt tapasztalja: most azok is főzetnek, akik korábban sosem. A lassan 20 éves szeszfőzde tulajdonosa szerint már a fiatalok is rájöttek: a tiszta gyümölcsből készült rövidital finomabb, zamatosabb. Úgy észlelte, nem terjedt el az otthoni főzés, hiába lehet 50 literig adómentes párlatot készíteni. Sokba kerülnek a berendezések, ráadásul érteni kell a szakmát: hosszú évek alatt lehet csak megtanulni, hogyan lehet jó pálinkát főzni.

Takács Antal szerint az idei szezont erősíti, hogy a termelők nem tudják a gyümölcsüket eladni, annyi termett, ezért a kifogástalan minőségűből is inkább pálinkát főzetnek. Ebből pedig még jobb, még ízesebb pálinkát lehet készíteni.

Szűcs Imre elégedett az idei pálinkaszezonnal. Fotó: Karnok csaba
Szűcs Imre elégedett az idei pálinkaszezonnal.
Fotó: Karnok csaba

A két pálinkafőzde palackozással nem foglalkozik, egy liter 50 fokos pálinkát átlagosan 700 forintért főznek. A jövedékiadó-változás csekélyebb mértéke tehát azoknak a cégeknek előnyös, amelyek üzemszerűen főznek, palackoznak és árusítanak. Az 50 fokos pálinka literjének jövedéki adója ugyanis november 1-jétől 1380-ról mindössze 1450 forintra nő az 5 százalékos emelést követően, egy ugyancsak literes aromásítotté pedig 2070 forint lesz.

A sör is csak kicsit drágul

A szeszes italok jövedéki adója (sör, köztes alkoholtermék, egyéb bor, pezsgő, illetve a gyümölcsalapú párlatok és a kizárólag természetes aromát tartalmazó alkoholtermékek) egységesen 5 százalékkal, amíg az egyéb, nem gyümölcslepárlásból származó termékek (vodka, gin, whisky), valamint a szintetikus aromát is tartalmazó alkoholtermékek adómértéke drasztikus mértékben, 50 százalékkal emelkedik november 1-jétől. Jövedéki adóból összesen 10 milliárd forint pluszt remél a kormány két hónap alatt – ez egész évre vetítve 60 milliárd forint pluszt jelenthet 2012-ben. Mivel egyidejűleg a játékadót is emelték 50 százalékkal, a két adónem összesen akár 100 milliárddal is javíthatja a jövő évi büdzsé egyenlegét.

Olvasóink írták

 • 11. tol 2011. szeptember 22. 20:11
  „alkohol nélkül sokkal jobb élni. Higgyétek el! Próbáltam mindkettőt!”
 • 10. kilo 2011. szeptember 22. 14:59
  „Azert egy nemes whisky bizony sokkal nagyobb mugonddal keszul, minthogy minosegileg hatrebb helyezzuk barmelyik palinkanal. Javaslom egy whisky-leparlo latogatasat a ketkedoknek. Ugyanez igaz egy neves konyakra is.
  A baj megint azzal van, hogy nem egyforma a mertek: egyes italoknak 50%-kal no az adoja, masok meg kimaradnak ebbol a "jobol". Tehat az allam megint egyoldaluan beavatkozik a termeszetes piaci mukodesbe.”
 • 9. tirpák 2011. szeptember 22. 12:17
  „én maradok a denaturáltszesznél az az ócsobbik”
 • 8. deszkás 2011. szeptember 22. 11:39
  „Nem kötöttem bele és pontosan azt irtam le amit te is leirsz. Csak ezzel az a baj:mindenki tudja? Ezért irtam a példát is .”
 • 7. deszkás 2011. szeptember 22. 11:35
  „Jóvanna. :)”
 • 6. cselac 2011. szeptember 22. 10:28
  „deszkás: ha nem kiabálod a nevemet is észreveszem...

  A minőségi pálinka arról is kell, hogy szóljon, hogy csak a középpárlatot palackozzák, sem az elő-, sem az utópárlatot nem. Ez ízben is megjelenik. Innentől kezdve meg az emberek igényességén és ítéletén múlik, hogy melyik főzde termékeit, vagy melyik bérfőzőt választják. Nem igazán értem mondjuk, hogy mibe kötöttél bele...”
 • 5. anya5353 2011. szeptember 22. 09:53
  „Az alkohol öli az agysejteket.....
  Hadd butuljon a jónép!!!!!!”
 • 4. deszkás 2011. szeptember 22. 09:46
  „CSELAC! Minőségi? Mitől? A "rézeleje" megteszi (vagy már megtette) a hatását. Mert az eddigi szerint a két lepárlást nem lehetett megkerülni.Ez igy nem jobb sőt kifejezetten veszélyes.Ez olyan mint a mg-ban ,nem kell szántani elég az alapos tarlóhántás és utána nem érti:miért áll a viz a földemen?”
 • 3. cselac 2011. szeptember 22. 09:21
  „Miért is baj az, hogy a mennyiség átcsap minőségbe? Nem isznak többet az emberek, a minőségi fogyasztás került előtérbe, ez miért is baj? Amúgy lehet játszani az álszentet, hogy fujj, alkohol, meg lehet szidni a pálinkát, de kérdezem én, egy whisky, vodka, ami gabonapálinka, mennyivel előrébb való, mint egy tiszta, gyümölcsből készült párlat? Semmivel, sőt...csak épp ott az emberek nem álszenteskednek, hanem kultúrája van a fogyasztásnak (is), nem pedig jó magyar szokás szerint kezdik el szidni azt, ami jó...el kéne már ettől a nekünk semmi nem jó felfogástól rugaszkodni és örülni az értékeinknek, talán akkor az egyén és a nemzet is tesz egy lépést előre...ellenkező esetben tényleg igaza lesz Kertész Ákosnak a genetikáról...”
 • 2. papsajt 2011. szeptember 22. 07:57
  „Támogatom,hogy a minőséget fogyasszák az emberek, de szerintem jobb volt a szabályzott keretek közötti főzés.”
 • 1. dublin 2011. szeptember 22. 06:46
  „hmmm ... a költségvetés megmentése érdekében igyak többet, és dohányozzak is, mert a jövedéki adóból egy halom pénzt remél a kormány .... de az egészségem érdekében ... merthogy ki vagyok már tiltva mindenhonnan a cigarettával .. ne cigarettázzak, és ne is legyek alkoholista ... most akkor mi van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A devizahitelesek nagyjából egyötöde képes a végtörlesztésre

Bár a jelzálog alapú devizahitelesek 36 százalékának állna szándékában a végtörlesztés, valójában… Tovább olvasom