Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hiába rossz a búza, nem lesz olcsóbb a kenyér

Csongrád megye - A kifogástalan minőségű búzának még jobban megkérik az árát idén, tehát nem kerül majd kevesebbe a kenyér. Pedig az olcsó búza miatt sokan ebben reménykedtek. Azok a gazdák a legnagyobb vesztesek, akik fillérekért adják el a gabonát.
– A kenyeret nem búzából sütjük, hanem jó, malmi minőségű lisztből – mondta Darabos Gábor, a Magyar Pékszövetség megyei elnöke –, ezért az ára sem csökken.

A kisteleki Darabos Pékség tulajdonosa elmagyarázta: most nettó 75, körülbelül bruttó 100 forintért vásárolják meg a lisztet a malmoktól, utána villannyal vagy gázzal működő kemencékben megsütik a kenyeret, a dolgozóknak munkabért adnak, kifizetik a közterheket, majd az árut kiszállítják a kereskedőknek. – Egy pékség a 100 forintos lisztből nem tud 149 forintos kenyeret sütni, ilyen csodákra mi nem vagyunk képesek – utalt néhány egyes versenytársak vevőcsalogató áraira a vezető.

Csak a jó minőségű búzából lehet jó kenyeret sütni.
Csak a jó minőségű búzából lehet jó kenyeret sütni.

Holott sokan ebben reménykedtek. Mert mit is olvas az ember? A legtöbbször azt, hogy a csapadékos időjárás miatt szerényebb mennyiségű és rosszabb minőségű búza termett, ezért az ára is alacsony. Míg a kifogástalan, malmi búza tonnájának ára eléri az 50–57 ezer forintot is, addig a rosszabbért legfeljebb 40 ezer forintot adnak. Viszont ebből a rosszból nem lehet kenyeret sütni, az csak takarmánynak való.

Kukoricacunami

A csapadékos időjárás és a rágcsálók miatt búzából 3,9 tonna volt idén a megyei átlagtermés a 2013-as 4,7 tonnához képest. Nagy a szórás: ahol sok eső esett, például a Tiszához közel eső részeken, ott gyengébb lett a hozam, a szárazabb Homokhátságon viszont elérték a hektáronkénti 5 tonnát is. A kukoricának jobban kedvezett az idei nyár és ősz: a tavalyi 5,2 tonnás átlagot felülmúlva 6 és 7 tonna közötti átlagot takarítottak be egy hektárról, nem volt ritka a 9-10 tonnás hozam sem.

A búzatermelők úgy számolnak, idén alig termelik ki a költségeiket. Ha mondjuk 5 tonna termett egy hektáron, akkor a bevételük – 40 ezer forintjával számolva – 200 ezer, miközben ugyanennyi volt az önköltségük is, a bérleti díjjal együtt. A kukoricánál 32-33 ezer forint a tonnánkénti ár: 7-8 tonnás hektáronkénti terméssel számolva 220-250 ezer forint a bevétel, pontosan annyi, amennyi az önköltség.

Kerekes Ferenc szőregi családi gazdálkodó azt mondta: a kukoricánál csak a megtermett mennyiség kompenzálja a termelőt, e nélkül nagyon rosszul jönne ki. A búzával szerencséje volt, mivel jó minőségű termett, de tudná sorolni a rossz példákat.

Megkérdeztük, hogyan kompenzálja a gazdákat az uniós földalapú támogatás. Egy név nélkül nyilatkozó őstermelő levezette: aki saját földjén gazdálkodik, a támogatásnak köszönhetően nyereséges lesz. A bérlő viszont hiába kap támogatást, a bérleti díj elviszi ezt a pénzt. A legrosszabbul a nagygazdaságok járhatnak, amelyeknek nem lehet saját szántójuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivonulhat Magyarországról a Vodafone? A cég cáfol

A magyar leányvállalat szerint a vezérigazgató általánosságban nyilatkozott a témában, konkrét… Tovább olvasom