Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Hintában a devizahitelesek – még nincs is kormány, de már lökdösi őket

A múlt hét végén elhatározták az Európai Unió vezetői, hogy nem akarnak még egy olyan napot átélni, mint amilyen a csütörtöki és pénteki volt. Az euróövezet mélyülő váláságától félve vaskos mentőcsomagot ütöttek össze, ami rövid távon megnyugtatta a kedélyeket.
Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az erős idegzet felesleges lett volna ezen a héten, a tőzsdések, a devizahitelesek és a forintárfolyamot vagy a nyersanyagpiacokat figyelők kapkodhatták a fejüket az események láttán.

Hétfő még a megnyugvás napja volt: ha nem is estek hanyatt a szakértők a mentőcsomag hírére, az adósságválság pillanatnyi elodázása óriási vételi hullámokat váltott ki. Hatalmas forgalom mellett a BUX a régiós piacokat felülteljesítve, 11,3 százalékos erősödéssel fejezte be a napot, amely minden idők negyedik legnagyobb napi emelkedése az index történetében. Az OTP emelkedése elérte a maximális, 15 százalékos szintet. A következő napokra sokkal inkább az elbizonytalanodás volt a jellemző, a tőzsde tulajdonképpen még most sincs a múlt hét eleji szinteken.

További részletek a portfolio.hu honlapján.

Olvasóink írták

 • 1. husi 2010. május 15. 10:12
  „Mihez van joga az egyszerű embernek. Élni biztosan, de dolgozni - már kis szerencsével, boldognak lenni - a mai világban keretek és feltételek mellett. Szerelmesen huszonévesen, két gyerekkel a hóna alatt, albérletben? Szerintem joga van saját lakásra vágyni.... Nem? És ha felajánl egy bank egy lehetőséget, hogy teljesülhet egy vágyad, belevágsz ´aki mer az nyer´ alapon..
  Lakáshitel? Iszonyat! Segítség? Ugyan!!!
  2005.-ben vettünk fel lakáshitelt speciális kondíciókkal, közalkalmazottak (eü dolgozók) révén állami kezességvállalás mellett - természetesen CHF alapon. 23E Ft/hó-val kezdtük, múlt hónapban 43-E-t fizettünk, és e hónapban 55E-t.a fizetésünk persze nem pozitív irányba változott, hiszen nem a versenyszférában dolgozóknak találták ki a ,,mézesmadzag-lakáshitelt"; nem kell önerő, majd segít a bank, és csak akkor derült ki, hogy milyen költségekkel vesz le a bank, amikor már a szerződést megkötöttük az eladóval. De semmi probléma, majd a bank ad személyi kölcsönt. Hát, rendben. Jön az illetékhivataltól a levél.. fizess, ha már van lakásod!! Nem baj, segít a bank; személyi kölcsönt ad, szívesen!
  Melyik ujjamat harapjam, amikor 20.-án a hatéves kisebb lányom kér csokit, és válaszul annyit kap, nem veszek, mert nincs pénzem. 20.-án már joghurtra sem telik! 20.-án már gyümölcsöt sem veszünk! 20.-án már húsfélét sem igazán veszünk, és feltesszük a költői kérdést: következő hónapban sem fizetünk fűtészámlát??? Aztán jön a plusz stressz: mikor jön a szakember a mellbeszúró, jól irányzott szándékkal, hogy kikapcsolja a melegvizet. De 20-án már előfordult, hogy óvódai térítésre is kölcsön kellett kérni! Hova jutunk? Ki segít?
  Költözzük külföldre a gyerekekkel a semmire, a bizonytalanra? Miből induljunk el?
  Másodállás? Kétműszak mellett? Ez a vicc kategóriája!
  Megvehetné a bajbajutott adósok lakását az önkormányzat... minek? Azért, hogy lakbér gyanánt fizessünk ,,albérletet", csak nem magánembernek, hanem feljebb"? Éljünk meg a semmiből?
  Vagy esetleg várjuk meg, míg elveszik a fejünk fölül a lakást, és mehetünk albérletbe (35 E Ft.-nál kezdődő összeg az albérleti díj, ami kidobott pénz az ablakon), ahonnan soha nem fogunk tudni újra kitörni, mert x ideig támogatott lakáshitelhez nem jutunk, mert szoc. polt. nem kaphatunk mégegyszer, önkormányzat nem ad, mert ott már sporolni sem lehet, mert másik hitelt nem fogunk kapni (hitelfedezet-szükséges hitelösszeg disszonancia, pótfedezeti lehetőségünk nincs) mert már volt saját tulajdonunk... Hol a lehetőség? Van kiút? Van lehetőség?
  Miért nem segít a nagy okos ember ott a messziben, és központilag nem lép legalább egyet előre; pl ha már állami kezességvállalt, fizesse ki a kezességvállalt összeget, és mindjárt nem 5 misi az adósság, hanem csak 3,5!
  Nem csak az én családom van bajban a közalkalmazottak népes táborában (CHF alapú lakáshitel), de kiktől vegyen el a rendszer, ha nem a legtöbb embert foglalkoztató területen dolgozóktól. Tőlünk központilag elvehet, mert a csak adható járulékokat, pótlékokat nem adják (hisz csak adható).
  Hova jutunk? Mire vágyhatunk még egyáltalán? Sokan vagyunk így!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint péntek este

Gyengült a forint pénteken este; egy euró 276, 82 forintot ért 20 óra körül a nemzetközi bankközi… Tovább olvasom