Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Hogyan lehet a kézi számlát javítani?

Tévedés, hogy a kiállított számlákat nem lehet javítani, csak sztornózni. Lehet, de a javítást minden esetben megfelelően dokumentálni kell. Egy szegedi könyvelőiroda összefoglalja, melyek a kézzel kiállított számlák javításának szabályai.

Ha utólag észreveszik, hogy a kiállított számla hibás, vagy hiányos, akkor azt módosítani kell. A módosítás történhet valódi javítással vagy nem valódival. Valódi javítás az, ha hibás volt a számla adata, például rosszul tüntették fel a vevő nevét, nem valódi javítás az, ha nem volt ugyan hiba az eredeti számlában, de valamilyen utólag bekövetkezett esemény szükségessé teszi, hogy módosítást hajtsanak végre, pl. utólag engedményt kapott a vevő.

Valódi javítás néhány esete kézi számláknál: a kibocsátó minden számlapéldányon a hibás adatot áthúzza egy vonallal, és a helyes adatot felírja a számlára. Fontos, hogy az eredeti adat is olvasható maradjon és szerepeljen a számlán a javítás ideje és a javító szignója. Javítás módja lehet, hogy az összes számlapéldányra egy kézi vonalat húznak, keresztbe a dokumentumon, és fel kell rá írni: ’rontott’.  Ilyenkor egy új számlát kell kibocsátani a helyes adatokkal. Ha nem lehetséges az összes számlapéldányt begyűjteni, akkor érdemes egy önálló korrekciós bizonylatot kibocsátani. A dokumentumon szerepelnie kell a korrekció jellegének, számszerű hatásának, illetve dátumozni kell, és szerepeltetni kell rajta a felek adatait.

Elfogadható megoldás, ha a korrekciós bizonylaton szövegesen tüntetik fel a számszerű értékek változását és a változtatás okát. Megoldás a háromsoros bizonylaton történő módosítás is, amikor az eredeti tétel, a módosított tétel és a különbözet egymás alatt kerül feltüntetésre.

Nem valódi javítás szükséges lehet: utólagos engedménynél, hibás teljesítés miatti árleszállításkor, betétdíj visszatérítéskor, előleg utólagos meghiúsulásakor. A korrekciós bizonylaton szerepelnie kell szövegesen a módosítás okának, az adó összegének, az adó alapja változásának. Itt is lehetőség van a háromsoros bizonylat alkalmazására.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvíz miatt késik a vetés

Késnek a kora tavaszi vetésekkel a gazdák a belvíz miatt és a későbbi vetésű kukorica, valamint a… Tovább olvasom