Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Hogyan mentenék a devizahiteleseket?

A Dél-alföldön az átlagosnál többen támogatnának egy radikálisabb mentőcsomagot. Minden ötödik ember úgy véli, csak a bankok hunyók az ügyben - álljanak hát minden költséget.
Az idősebbek, a Budapesten, illetve Nyugat-Magyarországon élők nyitottabbak a devizahiteles kérdés kompromisszumos megoldására, míg az alacsonyabb jövedelműek, a Kelet-Magyarországon élők és a fiatalabbak az átlagosnál magasabb arányban támogatnák a radikálisabb adósmentést – derül ki a Bankmonitor.hu reprezentatív felmérésének harmadik részéből - az elsőt itt, a másodikat itt olvashatják - amely azt vizsgálta, földrajzi elhelyezkedés, életkor vagy éppen szociális státusz alapján megfigyelhetők-e különbségek a devizahiteles mentőcsomag megítélésében. A lakosság véleményét természetesen nagyban befolyásolja az, hogy mennyire érintettek a problémában.

A devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban időről időre felmerülő kérdés, hogy mekkora méretű csomagra lenne szükség, kik legyenek bevonva, és hogy mindezért mekkora árat érdemes fizetni. A Bankmonitor.hu új, a Trend International adatfelvételével, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív felmérésének harmadik részéből kiderült, hogy a magyarok többsége kompromisszumpárti, és nem támogatna komoly kockázatokkal járó, bármi áron történő adósmentést.

A válaszadók többsége, 53 százaléka szerint ésszerű keretek között kell megtalálni a devizahitelesek megmentésének módját, 22 százalékuk pedig csak a leginkább rászorulóknak segítene. Összesen 16 százalék azok aránya, akik szerint a devizahiteleseket bármi áron meg kell menteni, ugyanakkor minden tizedik válaszadó egyáltalán nem segítene a bajba jutott adósokon.

Bár nem mutatható ki jelentős különbség a válaszok között életkor vagy éppen jövedelem alapján, a felmérésből kiderül, a fiatalabb generáció és az alacsonyabb jövedelmű réteg az átlagosnál valamivel nagyobb arányban támogatna egy mindenkit érintő, radikálisabb mentőcsomagot, ezzel szemben a középkorúak és az idősek, valamint a magas jövedelműek nagyobb arányban szavaztak a kompromisszumos megoldásra.

Életkorfüggően radikális

Akárcsak az előző kérdés esetében, itt is megfigyelhető, hogy minél idősebb a korosztály, annál magasabb a kompromisszumra törekvők aránya. Míg a 30 év alattiak 22 százaléka mindent a bankokra terhelne, addig az 50 és 60 év közöttieknek mindössze 11 százaléka gondolkodik így.
 
Településtípustól függetlenül a válaszadók mintegy háromnegyede támogatna valamilyen mértékű – ugyanakkor nem bármi áron véghez vitt – mentőcsomagot, azonban arról megoszlanak a vélemények, hogy ennek az intézkedésnek kit kell megszólítania. Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb a település, annál nagyobb azok aránya, akik csak a leginkább rászorulóknak segítenének: míg Budapesten a válaszadók 17 százaléka döntene így, addig a községekben élők 26 százaléka nyújtana segítséget csak legnagyobb bajban lévőknek.

A most körvonalazódó mentőcsomaggal kapcsolatban még továbbra sem világos, hogy annak költségei kit fognak terhelni, és hogy mekkora állami szerepvállalással történik az adósok mentése. A kutatás eredményei alapján a magyarok többsége egy olyan csomagot támogatna, mely a terhek megosztásán alapulna, és annak költségeiből minden érintett, vagyis a bankok mellett az állam és az adós is kivenné a részét. A háromszereplős teherviselést a válaszadók 63 százaléka támogatná, és 16 százalék volt azok aránya, akik minden költséget a bankokra hárítanának.


Nem csak az életkor vagy a jövedelem alapján, hanem regionális szinten is megfigyelhetők különbségek. Az ország keleti felében magasabb a mentőcsomag támogatottsága, a fejlettebb központi régió, illetve Nyugat-Dunántúl esetében viszont átlag feletti azok aránya, akik nem tartják szükségesnek az adósok megmentését. Míg Észak-Alföldön a megkérdezettek 23 százaléka segítene bármi áron a nehéz helyzetbe került adósokon, addig Nyugat-Dunántúlon ez az arány mindössze 14 százalék. Hasonló képet mutat a mentőcsomag lehetséges költségviselőjére adott válasz is: a keleti régiókban - így a Dél-Alföldön is - az átlagosnál nagyobb arányban hárítanák a bankokra a költségeket, a Dunántúlon viszont a terhek szétterítésének magasabb a támogatottsága.

Az egyes országrészek közötti különbségek kevésbé meglepőek, ha figyelembe vesszük a bedőlt hitelek területi eloszlását. A kényszerértékesítésre kijelölhető ingatlanok aránya éppen a kelet-magyarországi régiókban a legmagasabb, és Budapesten, illetve a nyugati megyékben a legalacsonyabb. – Valószínűleg nyitottabb lesz a radikálisabb megoldások iránt az, aki maga is rendelkezik adóssággal, ugyanakkor kevésbé áldozna a mentőcsomagokra az, aki személyesen nem érintett a devizahiteles kérdésben – mutatott rá Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. öreganyó 2013. október 16. 22:46
  „agytröszt. Hány órát töltött a bankban, amikor átbeszélték azt a több oldalas apró betűs szerződés imitációt?
  Amennyiben közgazdász, könnyebben tudta értelmezni a szakzsargonnal teletűzdelt szöveget. Az volt a
  helyzet, hogy egyszerű, és nem észkombájn, vagy egészen más képzettségű ember nem értette, első
  hallásra, hogy mit is tartalmaz az írás. Az ügyintézőknek idejük sem volt, és nem is lehetett egy- egy
  ügyféllel óraszám foglalkozni. Egy volt bankos -aki nem akart cinkos lenni - elmondta, nem is kellett
  minden buktatót elmondani -- sőt--. A lényeg volt, hogy minél több "hitel kihelyezés " történjen.
  Nem is volt az országban annyi valuta, mint amennyit kihelyeztek. Ez már elhangzott nem egyszer
  nagyoktól is. Attól függetlenül, hogy ki mire vette fel a kölcsönt, becsapták a népet, és folyamatosan
  tették, és teszik. Valahogy össze kellett szedni a sok pénzt, hogy elmondhassák 70 milliárd Ft tiszta
  nyereségük volt. Európa bankárjai közt a mieink jövedelme toppon van. Amit összesírnak a bankár
  hogy tönkre mennek szegények. Jól, és becsületesen kellene forgatni a rájuk bízott pénzeket.”
 • 26. TZiky 2013. október 10. 19:47
  „24. igazságkereső 2013.10.10. 16:07
  Dr. Róna Péternek milyen pénzügyi és/vagy közgazdasági végzettsége van?

  Üdv:
  TZiky:-))”
 • 25. queenmargareth1 2013. október 10. 18:02
  „minden ötödik ember szerint a bankok a hunyók.Tehát a bank rájárt az emberekre, hogy halálosan jó lehetőséget adjanak és csak nyomták rájuk a pénzt kérés nélkül.aki felvette, tök ártatlan a dologban.teljesen.”
 • 24. igazságkereső 2013. október 10. 16:07
  „#12. fenyő 2013.10.10. 09:42 Minden sorod igaz, Nem csak Simor András volt jegybankelnök nyilatkozta azt, hogy nem kell megmenteni a "devizahiteleseket", hanem a jegybank Simor A. egyik elnökhelyettesének, Király Júliának gúnyos arccal tett / 2010. szeptemberében egyik televíziós csatornán hangzott el nyilvánosan/ kijelentése is egy az egyben így hangzott el. A fő kérdés: mikor kerül sor ezeknek a nemzetellenes kijelentést tevőknek büntetőjogi felelősségre vonására abban a tudatban, hogy már elég régen bebizonyosodott, hogy a magyarországi "devizahitelesek" hitelei hírből sem látták az alpesi devizát és egyetlen magyarországi bank sem cáfolta hitelesen egyetlen magyar bíróság előtt sem a neves közgazdászprofesszor, Dr. Róna Péter, Boros Imre, Lentner Csaba és más kitűnő jogászok állítását, mely szerint a Magyarországon működő valamennyi "devizahitelt" folyósító bankok az ún. indexálási trükköt alkalmazták! Innentől kezdve teljesen hiteltelenné vált a Magyar Bankszövetség eléggé szkeptikus arccal tett bármilyen kijelentése, legalább annyira, mint tette azt korábban ugyancsak a MBSZ vezető tanácsadója, aki ráadásul az ATV Kálmán Olga vezette műsorban hazudtolta meg a magyar közvéleményt, melyre ott a helyszínen Olga munkatársai nyilatkozták ki, hogy a felmutatott "zöldessárga" könyvecske bizony nem is létezett annak idején! De miért hezitál valamennyi t. bíróság a "devizahitel" visszamenőleges és végleges peren kívüli megszüntetésének jogerős kihirdetésén?!”
 • 23. mivan? 2013. október 10. 14:48
  „Már eleve ez a szó rossz, hogy megmenteni. Ha valakit ennyi ideje mentenek az már belehal.”
 • 22. pog 2013. október 10. 13:59
  „be kell vallani sok ember felelőtlenül vette fel a hiteleket, egy bank sem mondta, hogy de fel kell venni, és pont ezt használta ki a sok pénz intézet /az apró betűs szövegbe rejtette a lényeget/”
 • 21. fonaszi 2013. október 10. 13:41
  „( Léni! Kb a 3. mondatodra figyeltem fel, mégpedig azért mert nagyon sokan akik nem vettek fel hitelt azt mondják, hogy a felelőtlen devizás, miért nem forintba vette fel...stb. Pont itt van,hogy annak sem jobb, aki forintba vette fel, mert ott is emeltek. Múltkor foglalkoztak ezzel is egy műsorban.”
 • 20. békaügetés 2013. október 10. 13:24
  „12.fenyő
  Végre egy értelmes hozzászólás.”
 • 19. Mjuriele 2013. október 10. 12:52
  „15. ROA 2013.10.10. 11:29

  Tipikus magyar szokás!
  Örüljünk más kárának és dögöljön meg a szomszéd tehene is!
  Ugye?”
 • 18. xilinx 2013. október 10. 12:28
  „13. Zka 2013.10.10. 09:44

  10: nincsen adósok börtöne és banki tartozásért nem is volna valami ésszerű.

  sajnos...akkor csináljanak! És szerintem nagyon is célszerű lenne. Sokat segít az épkézláb, felelős gondolkodás kialakításában.”
 • 17. zsozso64 2013. október 10. 12:26
  „Ha a címben szereplő kérdés nekem szól, a válaszom: SEHOGY!!! A kormánynak, illetve a pénzügyi ellenőrző szerveknek a feladata volna, a banki tevékenység, és ezen belül a hitelek szerződéseinek vizsgálata! Ha ezekben vannak törvénytelen, etikátlan, jó erkölcsbe ütköző részek, azok módosítása, vagy megváltoztatatása az Ő lehetőségük, feladatuk és kötelességük!!! A frankhitelekben az árfolyamkockázaton kívül sok mindent (inkább mindent) a hitel felvevőre terheltek. Ennek egy része nem törvényes, más része etikátlan, harmadrésze erkölcstelen! Ezeket az államapparátusnak kötelessége kijavítani, és nem segélyprogram keretein belül saját működésének fényezésére felhasználni! A bankok általában eltértek a választott devizanem alapkamat számításában, a kezelési költségek, átváltások...stb.-k számításában a valóstól, reálistól!!! Ha ezek kimutathatóak, és összegszerűen és visszamenőlegesen meghatározhatóak, akkor ennek reparálási költségei teljes egészében a hitelező bankot kell, hogy terhelje!! Az árfolyamváltozásból bekövetkező többletköltségekért viszont senki nem felelős, azt a hitelt felvevő kockázatként vállalta! Fizesse is Ő! Hiszen ezért kapta a kedvezőbb kamatlehetőséget...stb.! Az én adómból semmi képen ne költsenek addig hitelek támogatására, amíg nekem is van hitelem (mondjuk magasabb kamatozású, forint alapú) ! Ha mégis olyan tömérdek felesleges pénz kerül a költségvetésbe amivel már nem tudnak mit kezdeni, akkor kezdjék meg az adók csökkentését!! Az enyémet is meg az övékét is... meg a foglalkoztatókét is.. Hátha több munkahely létesülne, magasabb fizetéseket lehetne elérni, és újra mindenki tudná fizetni a saját hitelét, a saját kockázatait vállalva!!!”
 • 16. Qllancs 2013. október 10. 11:33
  „Megmondta orbán : NEM kell megoldani ..csak beszélni róla ! Életben tartani a témát. a választásokig ! Nem célja a kisemberek megsegítése ! Maguknak elintézték ..amikor megfelezve kifizették..és milliókat kaszáltak !
  Aki felelőtlenül,meggondolatlanúl vett fel ..most ne síránkozzon !
  Több ismerősöm : volt 2 szobás lakása---de NEM volt jó, építet bazi nagy házat /2 főnek/ tízmilliós hitellel ...most sír ! v. volt 15 éves autója..nem volt jó ! Vett Okm, O ft új autót ..mert a szomszég is vett ! most bajba van.
  DE egyik SE hívott meg az új házába ..pl. ebédre ! v. egy körre az új kocsival ...az én adómból NE segítsenek nekik !! Aki nem vett fel, mert átgondolta ..most NE FIZESSEN már a felelőtlenek helyett !!!”
 • 15. ROA 2013. október 10. 11:29
  „Tipikus magyar szokás ! Más a hibás mi nem !" Szegénykék " ! Hitelt felvenni azt igen, fizetni azt nem !”
 • 14. nage1 2013. október 10. 09:58
  „Miért kell mindenáron támogatni a devizahiteleseket? Sajnálom őket, nem erről van szó, de ha hoz az ember egy rossz döntést, viselnie kell a következményeit.

  Ennek a nagy mentőcsomagnak az lehet a háttere, hogy jövőre jönnek a választások, és kell a szavazat...”
 • 13. Zka 2013. október 10. 09:44
  „10: nincsen adósok börtöne és banki tartozásért nem is volna valami ésszerű.”
 • 12. fenyő 2013. október 10. 09:42
  „Előre bocsátom, nincs semmilyen hitelem, csak elolvastam néhány tanulmányt.
  Ezek közül legegyszerűbben, legérthetőbben Dr Lentner Csaba Sorbonne-professzor véleménye hangzik:
  Az évszázad pénzügyi csalása a devizahitelezés című munkájában.
  "...Gigantikus átverés. A svájci jegybank legfrissebb adatai azt igazolják, hogy a külföldi bankok Magyarországon működő leánybankjai az általuk nyújtott hiteleket nem refinanszíroztatták frankkal, nem vettek fel valós bankközi frank hitelt és nem bocsátottak ki frank alapú kötvényeket sem....Egyszerűen nincs annyi frank a piacon, amennyi a frank alapúnak mondott hitelek fedezete kellene legyen... Az a hitelezés, amit frank alapúnak mondanak, valójában fedezet nélküli hazárdjáték volt... A hazai bankok semmiféle svájci frankot nem vásároltak Svájcból, hanem csak a frank árfolyamát vették alapul és összejátszottak a svájci állammal és bankokkal, hogy a frank árfolyamát srófolják föl minél nagyobbra, irreális mértékig... Az akkori PSZÁF is tudott mindenről, az akkori kormány és illetékesek is mindent tudtak a bankcsalásokról...Persze, most a bankok úgy tesznek, mintha ők vettek volna fel svájci frankot a kölcsönzések kielégítésére, de erről szó sincs...A Magyar Nemzeti Bank, Simor András vezetésével kiszolgáltatta a magyar népet a nemzetközi finánctőkének. ( a legújabb WikiLeaks feltárás szerint ő táviratozta az USA-ba, hogy " a magyarok tanulják meg, nincs ingyen vacsora, nem kell megmenteni az eladósodottakat." )
  ..." Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt és ezzel kárt okoz, csalást követ el. "

  Ezek a mondatok függetlenek attól, hogy a hitelfelvevő elolvasta-e az apró betűs részt, vagy nem. Egy autóra, vagy családi házra, vagy több luxus ingatlan vásárlására vett fel hitelt. Utóbbi esetleg tényleg spekulációs indíttatásból.
  Ezt még 2012. januárjában nyilatkozta a professzor úr.Lehet vele vitatkozni és egyetérteni is. Én csak leírtam.
  Szép napot mindenkinek !”
 • 11. Zka 2013. október 10. 09:41
  „1: neves közgazdászok? Mint pl a Bogár László nevű <moderálva>? :))) Nagyon komoly :DDD”
 • 10. xilinx 2013. október 10. 09:39
  „csukják adósok börtönébe az összes nem fizető devizahitelest!”
 • 9. agytröszt 2013. október 10. 09:23
  „Mindenki a saját bőrét vitte a vásárra, remélve, hogy a mintegy 10 %-al alacsonyabb kamattal jobban jár, mint a "hülye" forinthitelesek, akik az eleve magasabb törlesztőrészletet választották. Nem tudom milyen alapon várják el a devizahitelesek, hogy az adófizetők pénzéből adjanak nekik pénzt, a felelőtlenül felvett hitelük törlesztéséhez, az egyenesen hazugság, hogy a bankok nem tájékoztattak megfelelően, mert ez nem igaz. Elmondták a kockázatot- részletezve az euró, svájci frank, yen stb.
  alapú hitelfelvételre vonatkozóan, és mindenki maga döntött. (Ez saját tapasztalatom az ERSTE és az OTP esetében)”
 • 8. Léni 2013. október 10. 09:13
  „Azokon ki segít, akiktől a kormány szinte minden életlehetőséget elvett? Megszüntette, lecsökkentette ,
  elvonta az akkori törvények alapján megállapított járandóságát?
  Azokon ki segít, akiknek nem devizahitele van ugyan, de a dev.hitel kamatainál sokszorosan nagyobb
  kamatú Ft. hitelt vette fel, de munka nélkül maradt, vagy az első mondatom szerencsétlenjei közé tartozik?
  Azt kérdezem még, hogy melyik dev. hitelt felvevők rétege volt eddig Orbánéknak fontos?
  Azok, akik eddig is tudták fizetni, ezután is tudták volna fizetni ! Ők a saját gazdag rétegüket még megajándékozták
  sok-sok millió forinttal a mi és a bankok terhére!
  Nem az igazán lecsúszott vagy bajban lévők adósok sokasága rengette meg őket lelkileg, ők most is csak a
  gazdag érdekeit tartották szem előtt.
  Szerintem itt a kölcsönfelvevők felelősségét sem lehet kizárni, mert nem volt kötelező az olcsó kamatot
  választani. Azt belátom, hogy a Járai által magosan tartott banki kamatok láttán és nagyon gazdaságosnak tünt.
  Segíteni kell nem csak ennek a leszakadt rétegnek, hanem a többi hasonló helyzetbe került embernek is,
  például annak az 500 000 embernek, akit már nem jegyeznek sehol!”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárgépek: lejárt a türelmi idő, több milliós bírság a mulasztóknak

Összesítve több millió forintos bírságot szabott ki a NAV azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet. Tovább olvasom