Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Hogyan működik együtt az adóhatóság a rendőrséggel?

Ha a rendőrség találkozik olyan szabálysértéssel, amely a NAV-ra tartozik, akkor azt jelzi - ilyen például ha fiktív számla gyanúja merül fel, vagy jövedelemeltitkolást valószínűsítenek.

Kölcsönösen segítik egymást munkájukban, az ügyek teljes körű felgöngyölítésében, majd megoldásában. Az együttműködés fontosabb területei a feketegazdaság elleni harc és a szervezett bűnözés felderítése.

A két szerv közös célja még a kriminalisztikai tényezők felszámolása, a jogsértések megelőzése, és a közélet tisztaságának megőrzése. Az együttműködés azért teszi hatékonyabbá a munkát, mert egy-egy személy vagy cég így többféle ellenőrzés alá kerül, és könnyebben derítenek fel ezáltal szabálytalanságot, majd így módjuk lesz a különböző szabályok megsértésének egyidejű szankcionálására is.

Kapcsolódási pont az adóhatóság és a rendőrség között, hogy amennyiben a NAV bűncselekményről szerez tudomást, megteszi a büntető feljelentést a rendőrségnél. Fordított esetben, ha a rendőrség találkozik olyan szabálysértéssel, amely a NAV hatáskörébe tartozik, akkor azt jelzik az adóhatóság megfelelő szerve felé. Ilyen eset például ha fiktív számla gyanúja merül fel, vagy jövedelemeltitkolást valószínűsítenek.

Segíti az adóhatóság munkáját a rendőrség akkor is, amikor az eljárás során az ellenőröket jogszabályellenesen akadályozzák, ilyenkor az ellenőrzés helye szerint illetékes rendőrkapitányságtól tudnak az adóellenőrök segítséget kérni. A rendőrök segítik az ellenőrzést és a végrehajtást is. A leggyakoribb színterei az együttműködésnek a piacok, az éjszakai szórakozóhelyek, az italboltok. A hivatalos nyitvatartási időn túl is működő szórakozóhelyek sok esetben célpontjai a közös ellenőrző akcióknak.

Vannak esetek, amikor a NAV idézésére több alkalommal sem jelentkező adóalany elővezetésében segítenek a rendőrök. Előfordul, hogy a nem könyvelt, de valószínűsíthetően meglévő céges készpénzállomány felkutatásához veszi igénybe az adóellenőr a rendőrség segítségét.

A NAV és a rendőrség közötti együttműködés az alsóbb fokú szervezeti egységek között is működik. Az utakon is gyakran ellenőriznek közösen a hatóságok, sőt, ilyenkor a Nemzeti Közlekedési Hatóság vagy a Bevándorlási Hivatal is gyakran jelen van. Az áruszállító autók a kiemelt célpontok, a kísérő okmányok, az áru eredete a fő vizsgálati szempont vagy épp a szállított jövedéki termékek.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

Olvasóink írták

  • 1. mihaly-1 2013. június 20. 16:13
    „Kerékpár tolvajokról mikor egyeztetnek, akik viszik a délalföldön ezek minek minősülnek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerény erősödés: 290 forint alatt az euró

Hétfőn délelőtt tíz órakor az eurót 289,66 forinton jegyezték, míg péntek este 290,85 forinton állt… Tovább olvasom