Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Hogyan növelhető az öregségi nyugdíj?

A nyugdíj összege függ az átlagkeresettől és az elismert szolgálati idő hosszától. Az öregségi nyugdíj minimum összegét törvény határozza meg, illetve felülről is limitált. A cikkben a felső limit átlépésének lehetőségeiről írt egy szegedi könyvelőiroda.

Az öregségi nyugdíj nem lehet kevesebb, mint 28 ezer 500 Ft, a 2013-ban érvényes limit szerint. A nyugdíj azonban kevesebb is lehet, ha az a havi átlagkereset, ami alapján számítják, nem éri el a 28 ezer 500 Ft-ot, illetve ha a figyelembe vett szolgálati idő nem éri el a 20 évet. A törvény meghatározza a nyugdíj maximumát is, miszerint a nyugdíj nem lehet magasabb, mint az alapját képező havi átlagkereset. A nyugdíjnövelés lehetőségével azonban átléphető a felső limit.

Mit jelent a nyugdíjnövelés? Az a magánszemély, aki rendelkezik 20 év szolgálati idővel, és a korhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül még legalább 30 naptári nap szolgálati időt szerez, az minden 30 nap után az öregségi nyugdíj 0,5 százalékával növelheti a nyugdíját. Ha például valaki 400 nap nyugdíjnövelési időt szerzett az öregségi nyugdíjkorhatár elérése után, akkor 400/30=13 egységnyi 0,5 százalékos nyugdíjnövelési lehetőséget szerzett, azaz 6,5%-kal növelhető a számított nyugdíj. Jó tudni, hogy csak a 30-cal osztható szolgálati időtartam vehető figyelembe, a fennmaradó napok elvesznek a számítás szempontjából.

A törvény tartalmazza a rögzített nyugdíj esetét is, ami akkor érvényesíthető, ha valaki elérte az öregségi nyugdíj korhatárát és megszerzett legalább 20 év szolgálati időt. Ilyenkor kérheti, hogy rögzítsék a nyugdíjkorhatár betöltésekor kiszámított nyugdíjat, és később választhat majd a rögzített és évenkénti emelésekkel növelt nyugdíj, valamint a tényleges nyugdíjba vonuláskor számított nyugdíj között. Ahhoz, hogy ilyen választási lehetősége legyen a magánszemélynek, az kell, hogy a nyugdíjkorhatáron felül még legalább 365 naptári nap szolgálati időt szerezzen, amely idő alatt nem kéri nyugdíj folyósítását.

Abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől a tényleges nyugdíjba vonulás napjáig eltelt időnek legalább fele része alatt özvegyi nyugdíjat kap a magánszemély, akkor nem kérheti a kedvezőbb nyugdíjösszeg folyósítását.

A már megállapított nyugdíjak összege növelhető, ha egy saját jogú nyugdíjban részesülő magánszemély dolgozik vagy egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, miközben a nyugellátását felveszi. Ilyen esetben (2007. jan. 1-től) járulékot fizethet, amely révén a nyugdíját emeltetheti. Évente egy alkalommal kérheti, hogy a nyugdíját az adott naptári évben elért keresete havi átlagának 0,5%-ával növeljék. Feltételek: csak a járulékalapot képező jövedelem számít, illetve a havi átlagot mindenképp 12 hónappal osztva kell számolni.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

Olvasóink írták

 • 4. mihaly-1 2013. október 31. 08:51
  „2. qrumpli
  A Birok is nem mentek el nyugdíjba, mert azt állítottak, hogy veszélybe kerül a napi megélhetésű!”
 • 3. havranek 2013. október 10. 21:17
  „qrumpli
  A fizikai munkák néhány kivételtől eltekintve nem károsak az egészségre, sőt. Meglepő de sok szerzett mozgásszervi betegségben szenvedő nem a fizikai munkát végzők közül kerül ki . Néhány betegség esetén az erőkifejtéssel járó fizikai munka kifejezetten előnyös PL. csontritkulás . Nem a levegőbe beszélek magam több mint 54 éve végzek fizikai munkát és a "nyavajáim" között nincs egy sem amit a munkával összefüggésbe lehetne hozni . Hacsak azt nem ,hogy fizikai munkás még egy sem lett milliárdos .”
 • 2. qrumpli 2013. október 08. 04:50
  „Pedig roppant egyszerű!
  Aki olyan szellemi munkát végzett ,hogy nem ment tönkre és dolgozni tud.
  Annak fog a nyugdíja emelkedni.
  Aki fizikai munkát végzett ott egye meg a fene,velem együtt.
  Csoda e hogy sokan vannak akik ragaszkodnak ezután is a munkához és nem mennek nyugdíjba”
 • 1. x 2013. október 07. 13:58
  „Nem értöm. X”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig változott a forintárfolyam

Alig változott a forintárfolyam a hétvégén, az eurót hétfőn kora reggel 296,71 forinton jegyezték a… Tovább olvasom