Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Holland bankokat minősített le a Moody´s

Öt holland bankcsoportot minősített le a Moody's Investors Service, amely négy intézet besorolását két fokozattal, egyét pedig egy fokozattal rontotta.
A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja pénteken hajnalban jelentette be, hogy rontotta öt bankcsoport betéti- és adósságbesorolását.

A Rabobank Nederland besorolása a cég listáján mostantól Aa2, az ING Banké A2, csakúgy mint az ABN Amro Banké. Baa2 besorolású lett a LeasePlan Corporation. Egy fokozattal, Baa2-re romlott az SNS Bank besorolása.

A Moody's változatlanul hagyta az öt bankcsoport rövid távú adósságbesorolásait. A pénzintézetek kilátásai stabilak, a hitelminősítő egyedül az ING Bank esetében határozott meg negatív kilátásokat.

A Moody's többek közt a recesszió valószínűsíthető folytatódására és a csökkenő ingatlanárakra hivatkozva döntött a leminősítés mellett, de szerepet játszott az euróövezeti adósságválsághoz köthető tágabb regionális gazdasági gyengélkedés, valamint a bankok sérülékenysége. Figyelembe vették a döntésnél annak az egyre növekvő kockázatát, hogy Görögország távozik az euróövezetből, bár jelen pillanatban nem ez az első számú opció - vált ismertté.

Hollandia egy nyitott, az Európai Unióba mélyen beágyazódott gazdaság, amelyre hatással van a regionális gazdasági gyengélkedés és annak kockázata, hogy további megrázkódtatások érik az eurózóna jelenlegi adósságválsága miatt - fogalmazott a Moody's, megjegyezve, hogy arra számít: a holland GDP 2012-ben 0,6 százalékkal csökkenni fog.

A Moody's rávilágított, hogy az ingatlanárak 2009 óta esnek Hollandiában, a csődök száma 1993 óta a legmagasabbra rúg és a háztartások eladósodásának mértéke Nyugat-Európa élmezőnyében van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoellick: Berlinnek egy választása van, hogy Európa vezető gazdasági hatalma legyen

A Világbank elnöke szerint Németországnak kell Európát kivezetnie a válságból. Tovább olvasom