Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Holnapig kell bevallani az új felügyeleti díjat

Csongrád megye - Holnapig kell bevallaniuk az élelmiszer-ágazat szereplőinek a januárban bevezetett élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. A hatóság szerint az új díjjal kiegyensúlyozottabb, arányosabb és átláthatóbb lesz a rendszer.
Az idén bevezetett élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kiegyensúlyozott, arányos teherviselés valósul meg a teljes élelmiszerlánc-felügyelet területén, szemben az eddigi, a hússzektort aránytalanul terhelő díjfizetési rendszerrel. A díj tehát nem lesz több, csak szétterül az élelmiszer-ágazat szereplői között. Mostantól ugyanis a kereskedőknek is be kell fizetniük a nettó árbevételük egy ezrelékét – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), amely a lapunk május 25-i számában megjelent, az új hatósági díjról szóló cikkünkre reagált. A hivatal leszögezte: az élelmiszerlánc-felügyeleti díj nem adó, hanem egy szolgáltatás díja, amely az élelmiszer-biztonság fenntartásának költségeit fedezi. Az új díj bevezetésével egy időben a hatóság eltörli a korábbi igazgatási szolgáltatási díjak 70 százalékát, a megmaradók jelentős részének összege pedig csökken. Az Európai Unió több tagállamában is hasonló elvű általános díjfizetési kötelezettség terheli az élelmiszerlánc szereplőit.

A NÉBIH tájékoztatása szerint az élelmiszerlánc-szereplők teljes körű regisztrációs rendszerének kiépítésével létrejön egy, a hivatal munkáját jelentősen megkönnyítő adatbázis, amelyben valamennyi legálisan működő élelmiszer-vállalkozás szerepel. Ez hozzájárulhat a lánckereskedelem, a jelentősebb áfacsalások, az átcímkézési esetek, valamint a rossz minőségű élelmiszerekkel kereskedők kiszűréséhez, javíthatja a másodlagos élelmiszer-ellenőrzések hatékonyságát.
Mentesül a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól az a kistermelő, akinek személyijövedelemadó-köteles éves jövedelme nem haladja meg a 8 millió forintot. A díj az élelmiszerlánc minden tagját érinti, az élelmiszer-alapanyagként felhasznált növény termesztőjétől egészen a kiskereskedelmi értékesítésig. A NÉBIH tájékoztatása szerint ugyanakkor olyan cégeknek, amelyek nem érintettek az élelmiszer-biztonság fenntartásában – így például a május 25-i cikkünkben a Martonosi István, a Kisosz megyei titkára által említett autómosó cég –, nem kell díjat fizetniük. A bevallás és a felügyeleti díj megfizetésének elmulasztása bírsággal és késedelmi pótlékkal jár, de a hivatal idén rugalmasan kezeli a bevallással kapcsolatos pontatlanságokat – áll a szervezet tájékoztatójában.

A díjat a NÉBIH szedi be. A teljes bevételt – a hivatal idén 6 milliárd forinttal számol – az élelmiszer-biztonságot és -minőséget biztosító hatósági munkára kell fordítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

297,27 forinton jegyzik az eurót

A forint mérsékelten gyengült kedden kora este az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz… Tovább olvasom