Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Honnan merítsünk erőt?

Kalkuttában nevelkedett, középosztálybeli családban, szorgalmasan tanult, diplomát szerzett, és megalapított egy kis informatikai céget.

Egy kedves ismerősöm unszolására nemrégen elmentem egy rendezvényre, mely arra volt hivatott, hogy bemutasson csoportokat a világ különböző részeiről, akik megpróbálnak tenni valamit a környezetük javításáért. Lett volna más dolgom – a mai gazdasági helyzetben ritka, hogy ne maradna valami a hétvégére is – de gondoltam, kell egy kis feltöltődés.

Ahogy mentem befelé a szálloda előadótermébe, és próbáltam keresztül evickélni a folyosón kedélyesen kávézó-beszélgető emberek színes kavalkádján, megakadt a szemem egy alacsony, vékony, láthatólag indiai arcvonásokkal rendelkező fiatalemberen. Ránézésre olyan volt, akit – ha nem kapaszkodik rendesen – az első szél elfúj. Két úr és egy hölgy társaságában állt ott, s miközben hallgatta őket, kedves halvány mosoly sugárzott belőle. Talán megérezte kíváncsi tekintetem, talán csak a véletlen műve, de rám nézett. Ismeretlenül is küldött felém egy kedves mosolyt, kis fejbiccentéssel kísérve, majd visszafordult beszélgetőtársai felé.

Elindult a program, egymást érték a beszámolók, majd egy szóvivő felvázolta a délután céljait és programját, aztán a színpadra szólította a vendégelőadót. Eredeti szándékom szerint itt már szerettem volna egyéb bokros teendőimre hivatkozva továbbállni, de a név hallatán – indiai csengése volt – gondoltam megvárom, miről fog beszélni az a kedvesnek tűnő kis ember.

Kalkuttában nevelkedett, középosztálybeli családban, szorgalmasan tanult, diplomát szerzett, és megalapított egy kis informatikai céget. Élte az átlag emberek életét, bár gyermekkora óta ott volt benne a késztetés, hogy valami többet tegyen, valamit, ami igazán fontos. Az egyik nap, mikor épp Kalkutta hatalmas nyomornegyedének közelében ácsorgott az ott is oly jellemző forgalmi dugóban, egy 3-4 éves forma kislány lépett az autójához, hogy pénzt kérjen tőle. A kislány koszos volt, és csak egy szakadt, megállapíthatatlan színű kis bugyi volt rajta, kezében egy darabka csoki, azt majszolgatva koldult. Hirtelen ötlettől vezérelve azt mondta neki „Nem tudok neked pénzt adni, de te adhatnál nekem a csokidból!" A kislány meglepődött, majd elszaladt. … itt elszégyellte magát, hogy attól a nincstelentől kért ő, pusztán a játék kedvéért….

Igazán viszont akkor szégyenkezett, mikor alig egy perc múlva megjelent a kis koldus és benyújtott neki az ablakon egy szeletet a csokoládéból, bontatlan csomagolásban. Könnyek tolultak a szemébe. Szeretett volna neki pénzt adni, de a gyerek felkacagott, s azt mondta, ez ajándék, ezért nem kell fizetni, majd eltűnt az autók rengetegében. … Megpróbált félreállni, majd elkezdte keresni a lánykát. Több órán át bolyongott, először a nyomornegyed peremén, majd egyre bentebb merészkedve. Nem talált rá soha többé, de látta azokat áldatlan állapotokat, amelyek között tengeti sok tízezer gyermek a jövő nélküli napjait.

Elhatározta, hogy tesz ezzel kapcsolatban valamit! Utcai iskolákat nyitott, ahol írásra-olvasásra, és az élet fontos etikai szabályaira tanítja a gyerekeket, több lelkes társával egyetemben. Az első utcai iskoláját néhány hét után botokkal felfegyverzett illegális szeszfőzők szétkergették, vett hát egy romos kis épületet, amit felújítottak. Iskolát nyitott a pályaudvaron, ahol az ingázó szülők reggel otthagyhatják csemetéjüket, s este mikor visszatérnek vehetik magukhoz, azzal a reménnyel, hogy mivel gyermekeik már megtanulhatnak írni, olvasni, számolni, nem feltétlenül lesznek az ő nincstelen sorsukra kárhoztatva.

Azóta több mint 600 kisgyermeket a nevére is vett, ő fedezi étkezésüket, ruháztatásukat. Mesélt arról is, amikor néhány önkéntes tanár társával értesültek, hogy 10-12 utcagyereket tartanak fogva emberkereskedők ( Indiában sajnos jelenleg is naponta több tucat gyermeket rabolnak el szervkereskedők és gyermekprostitúcióval foglalkozó bűnözők), s élete kockáztatásával szabadította ki őket!

Megdöbbentő volt érezni a sugárzó erőt ebből az amúgy kedves, mosolygós törékeny emberből, amikor elmondta, ott állt a késekkel felfegyverzett banditák gyűrűjében, és kitartott. Akkor is, amikor egyikőjük a hasába döfte a kést! Állt, az ájulás határán, de tudta, nem engedhet! Nem hagyhatja őket nyerni! És bármilyen hihetetlen is, elengedték a kicsiket, s az ő életét az orvosok mentették meg!

Eszembe jutott a rendezvény előtti telefonbeszélgetésem egy régi ügyfelemmel, aki elpanaszolta, hogy mennyire nehéz a helyzetük, és olyan kilátástalannak tűnik számára ez az egész gazdasági válság, és hogy nem is tudja miért csinálja még mindig, meg különben is, ma már csak korrupcióval tud munkát szerezni stb. Elgondolkodtam, és kicsit elszégyelltem magam, mert belül már-már igazat adtam neki. De ha Mohammad Khalil Ullahnak van ereje egy sokkal nehezebb szituációban a vállalkozását úgy üzemeltetni, hogy annak nyereségéből iskolákat és több mint 600 nincstelen gyermeket tart fenn, s emellett még bűnözőkkel száll szembe az érdekükben, a maga 45 kilójával….

Akkor az igazság az, hogy erőt kell merítenünk! Neki kell feszülnünk újra és újra, mert MINDIG LEHET TENNI VALAMIT!

Pál Zsolt
Comline 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: január-márciusban 4,2 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset

Január-márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 225 600 forint volt. Tovább olvasom