Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hungarikum lett a Pick téliszalámi

Újabb öt kiemelkedő nemzeti érték került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, köztük a Pick téliszalámi: ezt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedd este jelentette be.
Hungarikum lett gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnay-porcelán és -kerámia, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Gundel-örökség, valamint a Pick téliszalámi – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke Budaörsön.

Az új minősítés tovább öregbíti a téliszalámi jó hírnevét. Fotó: Schmidt Andrea
Az új minősítés tovább öregbíti a téliszalámi jó hírnevét. Fotó: Schmidt Andrea

Akác és akácméz az Értéktárban

– Gratulálunk a Hungarikum Bizottságnak, amely keddi döntésével a magyar akácot és az akácmézet felvette a Magyar Értéktárba – mondta Brüsszelben Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő az akáckoalíció nevében. – Az utolsó lépés a hungarikummá nyilvánítás lesz, amelyre reményeink szerint még májusban sor kerül. Ezt követően nem lehet többé kétségbe vonni az erdészek, méhészek és mindazok munkáját, akik oly sokat tettek és tesznek az akácnak köszönhető hazai és nemzetközi sikereinkért – tette hozzá.

A Pick téliszalámi először a Magyar Értéktárba került be tavaly november 28-án, amikor Ópusztaszeren ülésezett a Hungarikum Bizottság. Azóta még 4 hónap sem telt el, és hungarikumnak nyilvánították. Ez a minősítés a gyakorlatban presztízst jelent a terméknek, tovább öregbíti a szegedi téliszalámi jó hírnevét.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény 2012. július 1-jén lépett hatályba. A Hungarikum Bizottság – a törvény előírásainak megfelelően – 2012 októberében alakult meg a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A paragrafusok kimondják, hogy a nemzeti értékeket azonosítani kell, majd össze kell gyűjteni úgynevezett értéktárakban. Az értéktárak területi alapon, illetve tematika alapján csoportosítanak, adataikat a Magyar Értéktárban összesítik és gondozzák. Ezzel egy időben létrejött a Hungarikumok Gyűjteménye is, amely a nyilvántartásukra szolgál, valamint bevezették a hungarikumtanúsító védjegyet is.

Korábban írtuk:

Hungarikum lett gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnay-porcelán és kerámia, a 100 tagú cigányzenekar, a Gundel-örökség, valamint a Pick téliszalámi – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke Budaörsön, a bizottság keddi ülését követően.

A testület döntött arról is, hogy a Magyar Értéktárba kerül a magyar akác, a magyar akácméz, az Ajka-kristály, a höveji csipke, a tárogató, valamint a Nagycenk és Kiscenk közötti Széchényi-hársfasor.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy az új hungarikumok olyan rendkívül értékes teljesítményei a magyarságnak, amelyek határokon kívül is ismertek és elismertek. A magyar kiválóságok száma ezzel 34-re emelkedett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint szerda estére

Este fél kilenckor az eurót 312,00 forinton jegyezték. Tovább olvasom