Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Húsz éven belül elfogy az arany?

Budapest – Tavaly a világon 2 535 tonna aranyat bányásztak, 5 százalékkal többet, mint 2009-ben, s ha az éves kitermelés a jövőben is 2 500 tonna környékén alakulna, úgy a Föld aranytartalékai 2031-re kimerülnének – közölte a www.aranypiac.hu az Amerikai Egyesült Államok Földtani Szolgálata (United States Geological Survey – USGS) adatai alapján pénteken.
Az USGS legfrissebb adatai szerint világszerte már csak 51 ezer tonna arany bányászható ki a ma ismert technológiákkal. A legnagyobb még rendelkezésre álló készletekkel azok az országok rendelkeznek, amelyekből az utóbbi időszakban is a legtöbb arany került ki a világpiacra: Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, az Egyesült Államok és Peru.

Az angol Standard Chartered Bank elemzői a kitermelés korlátai miatt az arany árának megháromszorozódására számítanak a közlemény szerint.
A fel nem tárt ezüstkészleteket az USGS 510 ezer tonnára becsüli, bár ez a szám bizonytalan, mert Oroszországból nem állnak rendelkezésre adatok. Évi mintegy 22 ezer tonnás kitermelési kapacitás mellett ez a mennyiség még nagyjából 23 évre lenne elegendő.

Elemzők mindezek alapján valószínűsítik, hogy a következő években fokozatosan csökken a kitermelés, és a források csak jóval később apadnak el ténylegesen.A közlemény idézi Yan Chent, a Standard Chartered bank szakértőjét, aki a napokban közzétett piacelemzésében úgy vélte, hogy „nagyon kevés nagy aranybánya létezik, amely képes lesz fenntartani a működését a következő öt évben".

A bank elemzőcsapata világszerte 345 aranybányát és 30 aranyat is bányászó réz- és ércbányát vett górcső alá, és arra a következtetésre jutott, hogy a következő öt évben a kitermelés mindössze 3,6 százalékkal lesz képes éves szinten növekedni. Megjegyzik, hogy a kínálat korlátossága olyan időben jelentkezik, amikor a központi bankok nettó eladókból jelentős nettó vásárlókká válnak, ezért a fizikai arany kínálata beszűkülhet. Mindezek nyomán az aranyár potenciális emelkedésével számolnak, unciánként 5 000 dollárig.

A bank tanulmányában kitér arra is, hogy ha Kína az arany arányát a devizatartalékaiban a mostani 1,8 százalékról a 11 százalékos nemzetközi átlagra kívánná emelni, ahhoz 6 000 tonna aranyat kellene felvásárolnia. Ez a mennyiség pedig több mint a duplája lenne a jelenlegi éves globális kitermelésnek.

Az arany ára pénteken reggel 1 524,80 dollár volt unciánként. Május 2-án a nemesfém 1 575,79 dolláron érte el történelmi rekordját.

Olvasóink írták

 • 4. szentjanosbogar 2011. június 24. 22:26
  „Talan a mult heten a delmagyarban olvastam: "50 even belul elfogy az fold oxigen keszlete, mivel annyira beszennyezte az emberiseg a legkort.
  Aki aranyat gyujt bevalthatja majd oxigenpalackra.
  Elfogy a koolaj, elfogy az arany es legvegul az oxigen ez a totalis megsemmisules.”
 • 3. Jozsoci 2011. június 24. 16:53
  „Nekem már nincs aranyam, és nem is lesz.”
 • 2. lukrecia 2011. június 24. 16:02
  „Kozolte az aranypiac.hu :(((
  Ekkora hulyeseget mar megint. Komoly ember le sem irhat. Felakarjak nyomni az arfolyamot az mar mas.”
 • 1. zoltanszabo 2011. június 24. 14:12
  „A magyar politikusoknak --a képviselőség, politikai pálya : KÉSZ ARANYBÁNYA ! 3 ére ????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem tudjuk, hány hónapig jár majd a munkanélküli segély

A parlament munkaügyi bizottsága szerdán elfogadta azt a módosító indítványt, amely 3 hónapra csökkentené a munkanélküli-segély fizetését. Tovább olvasom