Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Huszonhat olasz bankot minősített le a Moody´s

A recessziós gazdasági környezet miatt 26 olasz bankot minősített le a Moody's.
Huszonhat olasz bankot minősített le a Moody's Investors Service, egyebek mellett az egyre rosszabb működési kondíciókra és az ismét recessziós olasz gazdasági környezetre hivatkozva.

Az intézkedés olyan bankokat is érint, amelyek jelen vannak a magyar piacon.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője a hétfői európai és amerikai tőzsdezárások után Londonban bejelentette, hogy a leminősített pénzintézetek hosszú távú adós- és betétkockázati besorolásai egy és négy fokozat közötti mértékben romlanak.

A Moody's összesítése szerint tíz bank osztályzatai egy fokozattal, nyolc bank besorolásai két fokozattal süllyedtek, hat olasz pénzintézetet három osztályzatnyival, kettőt pedig négy osztattal minősített vissza a cég.

Mindegyik érintett olasz bank új besorolásaira további leminősítés lehetőségét valószínűsítő negatív kilátás maradt érvényben.

A Magyarországon is aktív olasz bankok közül az osztályzatrontások az Intesa Sanpaolo Spa-t, illetve az UniCredit-csoportot érintik.

A tömeges banki leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's kiemeli, hogy az olasz bankok besorolásai immár a legalacsonyabbak között vannak a fejlett európai gazdaságok közül, ami a cég szerint tükrözi, hogy ezek a bankok mennyire sérülékenyek a kedvezőtlen olaszországi és európai működési környezetek hatásaitól.

A hitelminősítő indoklása szerint a hétfő éjjel bejelentett olasz banki leminősítések fő tényezői között szerepel, hogy az olasz gazdaság ismét recesszióban van és a kormányzati takarékossági intézkedések még tovább csökkentik rövid távon az olasz gazdaságban jelentkező keresletet.

A Moody's a leminősítések kiemelt indokai között említi az olasz bankok korlátozott piaci finanszírozási hozzáférését, ami - ha tartós marad - tovább fokozza az olasz bankokra nehezedő vagyonleépítési nyomást, és ez kockázatokkal járhat hálózataikra és eredményükre.

A finanszírozási hozzáférés problémájával kapcsolatban a hitelminősítő kifejti, hogy a folytatódó euróövezeti adósságválság miatt az olasz bankok egyre drágábban és mind korlátozottabban férnek csak hozzá a nem kiskereskedelmi finanszírozási forrásokhoz, és emiatt sok olasz bank az euróövezeti jegybanktól (EKB) kölcsönöz jelentős összegeket.

A Moody's kimutatja, hogy április végén az olasz bankok bruttó EKB-hitelállománya 271 milliárd euró volt - jóllehet tavaly júniusban még nem haladta meg a 41 milliárd eurót -, és a jelenlegi szint a legmagasabbak között van Európában.

Az EKB-tól igényelhető hároméves refinanszírozási eszköz enyhítette a rövid távú finanszírozási stresszt, ám az erőteljes függés az ilyen jellegű forrásoktól felveti azt a kérdést is, hogy az érintett olasz bankok képesek lesznek-e középtávon normalizálni finanszírozási bázisukat - áll a Moody's elemzésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét nyereséges az OTP

Az OTP 12,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el az első negyedévben szemben. Tovább olvasom