Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Így adózik a diákmunka

Csongrád megye - Május 21-éig bevallást kell adnia annak a magánszemélynek, akinek az előző évben adóköteles jövedelme volt – például diákmunkából –, és nem számol el a munkáltatójával.
Az adóhatóság tájékoztatása szerint először azt kell tisztázni, hogy a szerzett bevétel adóköteles-e. Ebben a munkáltatók tudnak segíteni: a legjobb már a szerződéskötéskor tisztázni a foglalkoztatás formáját. Ha megszűnik az alkalmazás, az adóköteles jövedelemről a kifizetőnek, munkáltatónak igazolást kell kiállítania, illetve ezt a következő év január 31-éig el kell küldenie a volt munkavállalójához. Ebből kiderül, milyen jogcímen, mekkora összeget fizettek ki, abból mennyi adóelőleget, adót vontak le.

A diákok többféle jogviszony keretében vállalhatnak munkát: munkaviszony, megbízás, egyszerűsített foglalkoztatás, illetve iskolaszövetkezetben való foglalkoztatás. Ezek a jövedelmek adókötelesek, amelyeket be kell vallani. A bevallásnak abban a sorában kell feltüntetni a jövedelmet, amely megfelel a foglalkoztatás formájának, és ami az igazoláson is szerepel. Az adóköteles jövedelemből vonnak adóelőleget is, ez sem maradhat ki a bevallásból.

Sok diák kap ösztöndíjat is, amely jellemzően adómentes, bevallani nem kell, adót sem kell fizetni utána. Ugyanez a helyzet az egyszerűsített munka keretében, amennyiben az ebből származó kereset 840 ezer forintnál kevesebb, illetve a háztartási alkalmazottnak kifizetett, adórendszeren kívüli jövedelmekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre versenyképesebbek az egynapos utazások

A hagyományos értelemben vett nyaralások mellett egyre nagyobb teret nyernek a túrázások és gyárlátogatások – derült ki egy felméréséből. Tovább olvasom