Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Így növelné az adóbevételt a szerencsejáték szövetség

A Magyar Szerencsejáték Szövetség javaslatokat dolgozott ki a ténylegesen azonnali állami adóbevétel növelésre.
A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) javaslatokat dolgozott ki a ténylegesen azonnali állami adóbevétel növelésre, ezek között a bevételarányos adó bevezetésére, és az online piac szabályozására, mert véleményük szerint a kedden bejelentett 50 százalékos játékadó emelés a pénznyerő ágazatból nem eredményez plusz költségvetési bevételeket.

Az MSZSZ MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatójában emlékeztetnek: a többlet adót csak többletbevételekből lehet kigazdálkodni, viszont a játékosok pénznyerő automatákra fordítható pénzösszegei folyamatosan csökkennek, ezért a gépek száma és bevételeik érvről évre mérséklődnek.

A különadó megemelése nemcsak az államhoz befolyó játékadó bevétel csökkenését, hanem munkahelyek megszűnését is eredményezi az MSZSZ szerint. A többlet adót csak oly módon tudják az érintett vállalkozások kigazdálkodni, hogy csökkentik a gépek számát, ezért összességében az intézkedés adóbevétel kiesést eredményez.

A pénznyerő automata ágazat vállalkozóit tömörítő szervezet tagjainak jelentős része már a kormánybejelentést követően jelezte, hogy gépparkjának és alkalmazottainak számát csökkentenie kell, mert a különadót nem tudják áthárítani a játékosokra.

Éppen ezért a kormány várakozásait az iparág tagjai egy bevétel arányos, százalékos adózási forma bevezetésében látják. A pénznyerő automata piacon a tételes játékadóról a százalékos adózásra való áttérés esetén a jelenlegi adózási rendszer igazságosabbá válna, és a nagyobb forgalmú játékhelyekről azonnal több adó folyna be az adóhatósághoz.

A szakma egyöntetű véleménye szerint a szerencsejáték piac internetes ágazatának szabályozásával juthatna a költségvetés többletbevételekhez, mert jelenleg ez az ágazat illegálisan működik és egyetlen forint adóbevételt sem hoz. A jelenleg mintegy százmilliárd forintos éves forgalmat lebonyolító online piac szabályozásának legfontosabb eleme egy magyar tükörszerver elhelyezése, ami lehetővé teszi a szolgáltató folyamatos, valós idejű ellenőrzését. Így betekintést enged a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak a játék szervezésébe és a bevételek alakulásába.

A szabályozás első lépése, ami az illegális oldalak technikai (IP cím blokkolás – azaz hazai internet szolgáltatón keresztül ne lehessen illegális szerencsejáték oldalt elérni) és banki (tranzakció tiltás) blokkolását jelenti azonnal bevezethető. A blokkolás az állami szerencsejáték szervező sportfogadási bevételeinek azonnali növekedését eredményezi. A blokkolt oldalak játékosai ugyanis kénytelenek lesznek áttérni a szabályozott játékokra (tippmix, lottó, stb.), ami azonnali többlet adóbevételt is jelent. A blokkolás azonnal bevezethető, és a végleges szabályozást néhány hónap alatt ki lehet dogozni - vélik a Magyar Szerencsejáték Szövetségnél.

Összességében, a magyar szerencsejáték ipar átgondolt, a szerencsejáték piac igényeihez is alkalmazkodó szabályozása az állami bevételek azonnali növekedését és új munkahelyek létrejöttét eredményezhetné - tartalmazza az állásfoglalás.

Olvasóink írták

  • 1. balraat 2011. szeptember 07. 23:29
    „Miért gondolják azt, hogy azok, akik online pókereznek, azok áttérnek majd a totóra és a lottóra, ha elzárják előlük a lehetőséget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Magyar termékek˝ miatt bírságolt a GVH

5 millió forintra bírságolták a Hansa-Kontakt Kft.-t, mert olyan termékeket hirdetett magyar termékként, amelyek származási helye nem Magyarország. Tovább olvasom