Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Így vehető igénybe a gyed extra

Szeged - Összegyűjtöttük, hol és hogyan lehet a gyed extrát igényelni. Fontos, hogy nincs automatikus folyósítás, szinte mindent kérni kell. Azoknak a munkavállalóknak is jár a gyed/gyes, akik január elseje előtt mentek vissza dolgozni.
Január elsejétől igényelhető a gyed extra, a részletekről szerdán adott ki tájékoztatót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a gyed extra 4 esetben biztosít többletjövedelmet a családoknak.

Ha visszamegy a kismama dolgozni

– Fél óra alatt végeztem az ügyintézéssel a Magyar Államkincstárnál. Folyamatosan követtem a híreket, ezért is mentem be a gyest újra igényelni. Minden könnyen ment, azt mondták, február elején újra megkapom az ellátást – mondta lapunknak a 2,5 éves Emma anyukája, Szilvia.

A fiatal nő már január elseje előtt visszament dolgozni, a gyed extrával viszont a gyermek hároméves koráig megkapja a gyermekgondozási segélyt (gyest) jelentő havi nettó 25 ezer 650 forintos ellátást.

A jogszabályváltozással a kismamák munka mellett is kaphatják a gyermekgondozási díjat (gyedet). A munkabér melletti gyed egyetlen feltétele, hogy a szülő a gyermek 1 éves kora után vállaljon újra munkát.
Nem gyerekjáték: a gyed extrával jelentős többletjövedelemhez jutnak a családok. Illusztráció: Segesvári Csaba
Nem gyerekjáték: a gyed extrával jelentős többletjövedelemhez jutnak a családok. Illusztráció: Segesvári Csaba

A gyed extrát azok a szülők is igénybe vehetik, akik január elseje előtt, még a gyed, gyes lejárta előtt visszamentek dolgozni. Az OEP tájékoztatása szerint a munka miatt leállított gyed, gyes folyósítását a megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél vagy a munkahelyen lehet igényelni. Az OEP hangsúlyozza, a gyedet nem folyósítják újra automatikusan, azt kérni kell.

Ha újabb gyermek születik a gyed, gyes alatt

Az eddigi szabályok szerint hiába született újabb gyermek a gyed, gyes alatt a családba, egy időben egyszerre csak egyféle ellátást folyósított az OEP. Január elseje óta a meglévő ellátások mellé újabbat is kifizetnek, de csak akkor, ha a gyermek 2014-ben született. A gyed extrát a legkisebb gyerekre a foglalkoztatónál kell igényelni. Változás, hogy a gyeden lévő kismamák ellátása egy évvel meghosszabbodik akkor, ha az anyuka időközben ikreknek ad életet. Diplomás gyedre pedig azok a felsőoktatási hallgatók jogosultak, akiknek a gyermeke 2014. január elseje után született.

Itt kell igényelni

A biztosítási jogviszonnyal rendelkezők kérelmét a munkahelyen kell benyújtani. A gyesigényléseket a Magyar Államkincstárhoz is be lehet nyújtani. Tájékoztatást a Csongrád Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervnél lehet kérni, személyesen a 6720 Szeged, Deák Ferenc u. 17. szám alatt található ügyfélszolgálaton, telefonon a 62/680-200 számon. Az igényléshez szükséges iratokat pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjáról, az oep.hu oldalról lehet letölteni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások jönnek az e-útdíjnál

Beépítik az újonnan átadott szakaszokat, folytatódik a hálózat további felosztása és megteremtik az… Tovább olvasom