Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ilyent még nem látott: Nemzeti Bor Maraton

Csütörtökön a budai Vendéglő a KisBíróhoz étteremben bemutatkozott a Nemzeti Bor Maraton programja, ami a műsorvezető Dobor Dezső szavaival élve “jóval több, mint egy átlagos futóverseny". A következő esztendő egyik legnagyobb bormarketing és egyben sporteseménye 11 napon át tartó, összesen 2573 kilométer hosszú futással köti össze hazánk mind a 22 borvidékének közel 120 települését.
A 2015. május 23-án Hajósról induló váltó lényege az összefogás – hangsúlyozta Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton ötletgazdája és programigazgatója. Elmondta, egy évvel ezelőtt született a gondolat egy borvacsorán, ahol arról beszélgettek, miként lehetne színesebbé tenni a hazai bormarketinget. A nevezés csütörtök éjfélkor indul – tette hozzá, jelezve, hogy egy év alatt sikerült széles partneri körre építve elindítani és nyilvánossá tenni a kezdeményezést. A főszervező elmondta, jótékonysági kampánnyal kezdenek: 10 alapítvány és egyesület programja közül három nyerhet közönségszavazat alapján egy-egymillió forint támogatást.


Ifj. Hubai Imre, a nagy futást támogató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke elmondta, hogy szervezetük számára rendkívül fontos az esemény, csapatot is indítanak, sőt ő maga is rajthoz fog állni. “Meggyőződésem, hogy a rendezvény nemzetközi elismerésre tesz majd szert, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy milyen sok munkába kerül megfelelni az elvárásoknak a sportban, a borászatban és a gazdálkodásban."

Gál Péter, a Nemzeti Borkiválósági Program vezetőjeként bejelentette, hogy csatlakozásukkal tovább szeretnék erősíteni a már így is komoly erőket felvonultató Nemzeti Bor Maratont.

Frittman János alelnök a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa részéről biztosította támogatásáról a szerinte is kiváló ötletet. “A sport és a bor összekötése a tudatos, minőségi borfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet."


Dobák László, a kiemelt támogató AXA Bank értékesítési vezetője közölte: ekkora nemzeti összefogásból nem tudunk kimaradni. Hangsúlyozta, hogy ez lesz 2015 legfontosabb rendezvénye az AXA bank életében.

A Pappas Auto Magyarország Kft. biztosítja a hivatalos Mercedes Benz CLA kísérő autót. Ezt Németh Tünde, a cég marketingvezetője jelentette be. Ez az a modell, amit csak Kecskeméten gyártanak, a Pappas ezzel hangsúlyozza a Nemzeti Bor Maraton nemzeti jellegét.

Tóth Sándor, a járműkövető rendszereket fejlesztő és forgalmazó Lochner Kft. borszerető ügyvezetője kifejtette, hogy azonnal megtetszett neki az innovatív ötlet. Ők a futók digitális nyomon követésére dolgoztak ki megoldást, így egy egyszerű karpánt helyettesíti majd a rajtszámot.

Dlusztus Imre borászati szakíró, a program borszakmai részének koordinátora beszámolt arról, hogy eddig bárhol tárgyaltak az ötletről, mindenütt támogatták. Hangsúlyozta, célként tűzték ki a kevéssé ismert borvidékek, bortermő helyek bemutatkozását is. A legfőbb üzenet pedig az, hogy Magyarország egyetlen, sokszínű és összefüggő borvidék, hogy “Együtt fut a Nemzet!".

Tiffán Ede
Tiffán Ede

Tiffán Ede, az első Év Bortermelője díjjal elismert villányi borász elmondta, magával ragadta a szervezők szakmai hozzáértése és energiája. Ezért vállalta el a Nemzeti Bor Maraton nagyköveti feladatait, az ügy képviseletét. A másik nagykövet, Koch Csaba, az idei Év Pincészete díjjal elismert Koch Borászat tulajdonosa hangsúlyozta: már az első pillanatban éreztem, hogy olyan lehetőséggel találkoztam, amelyre a magyar borászatnak, borászoknak szüksége van, mert ennél átfogóbb bormarketinget nehéz elképzelni. – Lényeges, hogy minél többen fussanak, minél több borászat csatlakozzon – tette hozzá.

A borszakmai védnökök, Gere Attila Villányból és Sike Tamás Egerből első szóra az ügy mellé álltak és szervezik, hogy a saját borvidékükről, borvidékükért nevezzen a legtöbb futó. Ez ugyanis a 2016-os bor maraton starthelyét biztosítaná a termőhelynek.


Bock József villányi borász is örömmel vállalta a védnökséget. Elmondta, hogy a program kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az emberek nagy tömegei beszélgessenek a magyar borról. “Szlogenek kellenek a magyar bornak. Itt a lehetőség, hogy kitaláljuk önmagunkat."

Vozár Attila, a többszörös ultramaratoni bajnok sportszakmai koordinátorként ismertette a futással kapcsolatos tudnivalókat, amelyek a program (https://nemzetibormaraton.hu/) weboldaláról is megismerhetőek. Megtudtuk, teljes és félmaratonok, maratonváltók, rövidebb szakaszok követik egymást. Lesznek frissítő-és mentőállomások, felvezető-levezető autók is a biztonság érdekében.

A sajtótájékoztatón bemutatták FankaDeli újkori regős szerzeményét, a Nemzeti Bor Maraton hivatalos dalát is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint csütörtökön

Délután négy óra körül az eurót 307,73 forinton jegyezték. Tovább olvasom