Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Ingyenes készpénzfelvétel: kihúzták a méregfogat

Szeged - 2013-ban a korábbi filléres banki költségek a legtöbb embernél már meghaladták az évi 10 ezer forintot. Az összegben nem szerepel a számlavezetési díj. Idén legalább 150 ezerig ingyenes a készpénzfelvétel.
– 2012-ben kettőnk jövedelme a férjemmel meghaladta a 300 ezer forintot, amit a munkáltatónk a közös folyószámlára utalt. Ilyen feltételek mellett a bankunkkal nagyon kedvező folyószámla-szerződést kötöttünk – mesélte Csilla. – Minden reggel ingyen-SMS-t kaptunk az aktuális egyenlegről, továbbá az összes banki tranzakcióról, a kártyás vásárlás díjmentes volt, és havonta 4-szer vehettünk fel készpénzt ingyenesen, felső korlát nélkül. A havi számlavezetési díj 999 forint volt.

Variációk bankkártyára. Fotó: Frank Yvette
Variációk bankkártyára. Fotó: Frank Yvette

Így változott a tranzakciós adó

2013. január 1-jével vezették be a tranzakciós illetéket, amely augusztustól tovább nőtt, a plafon 6000 forint volt. Az emelés után a fizetési műveleteknél, átutalásoknál az induló 2-ről 3 ezrelékre nőtt az új adó, a készpénzfelvételnél pedig a korábbi mérték dupláját, 6 ezreléket kellett kifizetni. Ez utóbbi „fájt" a leginkább az embereknek, hiszen havi 100 ezer forintnál 600, egész évben 7200 forinttól vehettek búcsút. A kormány a tranzakciós illeték „méregfogát" azzal húzta ki, hogy idén február 1-jétől 150 ezer forintig, havi 2 alkalommal, ingyenessé tette a készpénzfelvételt.

Csillának a létező legjobb kondíciók mellett tavaly már jelentős banki költségei keletkeztek, hiszen 100 ezer forintos készpénzfelvételnél 600 forintot vontak le tőle, az utalások és a csoportos beszedések korábbi filléres díjai pedig 400–600 forintra emelkedtek. Egy év alatt a számlavezetési díjon – amely szerencséjére nem változott – felül 13-14 ezer forintot bankolt el. Idén, ha nem vesznek fel 150 ezer forintnál többet készpénzben, a tavalyi költségei megfeleződnek. Az asszony érdeklődött a rokonságában: azok, akiknek minimálbér körüli jövedelmük volt, a kevesebb pénz mozgatásáért hasonló összegeket fizettek, mivel nem tartoztak a „prémium" ügyfelek közé. Ráadásul több banknál, ha 150 ezer forintnál kisebb összeg érkezik a számlára, akár 2000 forint is lehet a számlavezetési díj.

– Amikor 2012-ben 25 ezer forintot utaltam a lányomnak interneten, 78 forintomba került. Tavaly ősszel már 122-t fizettem – folytatta Csilla. – Kiszámoltam: ha most adnék neki 2 millió forintot nászajándékba, amit a folyószámlájára utalnék, akkor az 6000 forintomba kerülne a 2 évvel ezelőtti 3600-hoz képest.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerbeket segítjük az uniós statisztikában

A magyarok a szerbeket az uniós csatlakozás előtt 2 fő területen segítik, az egyik a mezőgazdaság, a másik a GDP-számítás.
Tovább olvasom