Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Ingyenes pénzfelvétellel is többet fizetünk

Sok kicsi sokra megy, erre a megállapításra jutottunk, amikor a két évvel ezelőtt banki díjakat a maiakhoz hasonlítottuk. Az ingyenes készpénzfelvétel ellenére legalább 30 százalékkal drágult a bankolás.
– Az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével csak azok a számlatulajdonosok élhetnek, akiknek van bankkártyájuk is – hívta fel a figyelmet Erdélyi Béláné. – Ez azért pofátlanság, mert a bankok közben felemelték a kártyahasználat díját – jegyezte meg olvasónk. Utánajártunk, drágultak-e a kártyadíjak, és annak is, ingyenes-e a készpénzfelvétel a bankfiókokban.

Az egyik internetes pénzügyi portál már tavaly szeptemberben megjegyezte, hogy a tranzakciós illeték bevezetése óta a kártyadíjak csaknem ötven százalékkal emelkedtek. A KSH adatai is azt mutatják, a rekordalacsony infláció ellenére másfélszeresére drágult a bankolás.

Ember legyen a talpán, aki tud választani a bankok között. Fotó: Segesvári Csaba
Ember legyen a talpán, aki tud választani a bankok között. Fotó: Segesvári Csaba

A bankkartya.hu írásaiból kiderült, a CIB-nél 2 év alatt 2234 forintról 3499 forintra, az ERSTE-nél 1885-ről 3070-re, a K&H Banknál 1870 forintról 3064-re, míg az OTP-nál 2040-ről 3570 forintra nőtt a legolcsóbb bankkártya éves díja. A drágulás még nem ért véget: februártól többek között az MKB-nál, a Budapest Banknál, valamint a Sopron Banknál emelkednek a költségek.

A tranzakciós illeték eredménye, hogy emelkedtek az átutalások és számlavezetési díjak is. Az egyik kereskedelmi bank – amelyet szándékosan nem nevezünk meg – 2012-es és 2014-es hirdetményéből kiszámoltuk, két év alatt hogyan változott a bankolás költsége. A pontosság kedvéért ugyanazt a számlacsomagot vizsgáltuk: egyszer utaltunk 20 ezer forintot, és egyszer vettünk fel 20 ezer forintot a bank saját ATM-jéből. Csoportos beszedéssel fizettük a rezsit. A költségeinkbe beleszámoltunk az éves bankkártyadíj egy hónapra lebontott részét is. Kiderült, a számlavezetéssel 2012-ben 926 forintból megúsztuk a felsorolt tranzakciókat, 2014-ben az ingyenes készpénzfelvétellel együtt is 30 százalékkal többet, 1207 forintot fizettünk a bankolásért.

Olvasónk sérelmezte, hogy az ingyenes készpénzfelvétellel csak a bankkártya-tulajdonosok élhetnek, ez azonban tévedés. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatója szerint azok a fogyasztók, akik 2013. november 22-én már rendelkeztek bankkártyával, csak az ATM-ből történő készpénzfelvételre érvényesíthetik a kedvezményt. Figyelmeztetnek, a postai készpénzfelvételre nem vonatkozik a kedvezmény. Akinek nincs bankkártyája, 2014. december 31-éig vehet fel készpénzt díjmentesen a bankfiókban. A MNB emlékeztet, készpénzfelvételi nyilatkozatot minden hónap 20-áig lehet tenni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dancsó József lesz a Magyar Államkincstár elnöke

A fideszes országgyűlési képviselőt, Orosháza jelenlegi polgármesterét február elsejével nevezik ki. Tovább olvasom