Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Ismert szegedi vendéglős és volt képviselő is a NAV szégyenlistáján

Csongrád megye - 215 milliárd forinttal tartoznak cégek és magánszemélyek az adóhatóságnak. A legfrissebb szégyenlistán ismert szegedi vendéglős és volt önkormányzati képviselő is szerepel.
2007-től jogszabály kötelezi az adóhatóságot arra, hogy negyedévenként nyilvánosságra hozza a honlapján azoknak a cégeknek a listáját, amelyeknél 100 millió forintnál nagyobb adótartozást tart nyilván a közzétételt megelőző 180 napon át. Ugyanígy hozza nyilvánosságra a 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáját.

A legfrissebb szégyenfalon országosan 1768 cég, valamint 3870 magánszemély és egyéni vállalkozó szerepel. A 100 millió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó cégek között találtunk kereskedelmi, vendéglátó-ipari, ingatlanforgalmazó, építőipari és szerencsejáték-szervező vállalkozást is. A „százmilliós" cégek listáján közzétett szereplők több mint 70 százaléka felszámolás alatt áll. Ezek csak az eljárás befejezése után kerülhetnek le a listáról, a többiek abban az esetben, ha tartozásuk a vizsgált 180 napon belül legalább egy napon – fizetés vagy akár behajtás, fizetési kedvezmény következtében – az összeghatár alá csökkent. Az adós cégek akár ügyeskedhetnek is, ám a tartozásukat végül be kell fizetniük, vagy behajtják rajtuk. Tény azonban, hogy a nem működő „kategóriában" legfeljebb az adótartozás néhány százalékának behajtására van esély, de az adóhatóság a behajthatatlanná minősített hátralékról sem mond le véglegesen, az elévülési időn belül többször is megkísérli a végrehajtást.

A 10 millió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáján több ismert nevet is találtunk. Gáspár Győző és felesége, Gáspárné Balla Beáta már évek óta ott van a szégyenfalon. A csempészet és sikkasztás miatt tavaly hat év börtönre ítélt Földesi-Szabó László nyugalmazott rendőr ezredes, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány egykori vezetője, Mehmet Karcsika megmentője is szerepel a listán. Csakúgy a börtönbüntetését töltő akasztói Stadler József. A lakcím nélküliek között szerepel a listán Zuschlag János volt szocialista politikus, akit 2011-ben ítéltek el bűnszervezet tagjaként, üzletszerűen elkövetett csalásért, okirat-hamisításért és bűnpártolásért.

Csongrád megyéből az ismert szegedi vendéglős, Brcán Zorán, a kisteleki Török Sándor, a földeáki Vargáné Bertóti Erzsébet és a csongrádi Bugyi Zoltán már korábban is szerepelt az adóhatóság szégyenlistáján. Bugyi Zoltán például, aki öt éve 20 millió forinttal tartozott az adóhatóságnak, úgy nyilatkozott 2008-ban lapunknak, hogy kérelmet nyújtott be részletfizetésre, és arra törekszik, hogy néhány héten belül a teljes összeget visszafizesse. Tegnap kerestük a csongrádi férfit telefonon, hogy megkérdezzük: a korábbi vagy új tartozás miatt került fel a szégyenfalra, de nem értük el. Telefonja csak azt ismételgette, hogy „a hívott szám jelenleg nem elérhető".

Szerepel a listán Kreiniker Sándor is. Az egykori kisteleki önkormányzati képviselő, a kisteleki Kistér TÉSZ (Termelői Értékesítő Szövetkezet) volt elnöke első fokon 8 év börtönt kapott csalás és magánokirat-hamisítás miatt, majd másodfokon bűncselekmény hiányában minden vádpont alól felmentette a bíróság.

Olvasóink írták

 • 3. történész 2013. február 04. 15:59
  „Hol van a Suegedi társasház építő cég vezetője ???Ma azt írta a DM,hogy 100 millával tartozik???”
 • 2. rózsakert 2013. február 04. 08:53
  „1.tatam 2013.02.04. 08:08

  az legalább ingyért van..- volt---egy kis ugrabugra !

  .a sok bodzást is megnézhetnék.....csak nyolc szám jegy feletti áron felül vehető kocsikkal mászkálnak..

  .NEM SZÚR SZEMET?????????”
 • 1. tatam 2013. február 04. 08:08
  „És ha ezeken nem tudja behajtani a NAV a kintlévőséget, akkor inkább elmegy zumbázni!:-((”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokat vesztett fényéből a Torkos Csütörtök

Három év alatt százezerrel csökkent a kedvezményes étkezést biztosító Torkos Csütörtök vendégeinek száma. Tovább olvasom