Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Ismét kamatot vágott a ˝szűk többség˝

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 6,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén.
Immár harmadik egymást követő hónapban foglalt állást a jegybanki alapkamat 0,25 százalékpontos csökkentése mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén. Simor András MNB-elnök szerint ismét szűk többség szavazott a kamat csökkentése, 6,25 százalékra vágása mellett.

A "szűk többség" arra utalhat, hogy a tanács ismét 4:3 arányban, a külső tagok voksaival szavazott a kamatcsökkentésről, akárcsak az elmúlt két alkalommal. Simor Andás a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tanács előtt lévő másik javaslat az alapkamat 6,5 százalékos szinten tartása volt.

A forint az MNB piaci várakozásoknak megfelelő kamatvágására nem reagált, az eurót a döntés bejelentését követően is az előzőleg tartott 284,50 forintos árfolyamon jegyezték. A késő délutáni órákra - elsősorban a nemzetközi trendet követve - tovább erősödött a forint, fél hat előtt nem sokkal már 284 forint alatt jegyezték az eurót.

A monetáris tanács a kamatdöntést magyarázó közleményében hangsúlyozta: a várható inflációs és pénzpiaci folyamatokat, valamint a tartósan gyenge keresletet figyelembe véve a jelenleginél alacsonyabb kamatszint indokolt. Egyben jelezték, hogy további kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha az elkövetkező hónapokban beérkező adatok alátámasztják a kedvező pénzügyi piaci folyamatok tartósságát, és megerősítik, hogy a középtávú inflációs kilátások összhangban állnak a 3 százalékos céllal.

A tanács szerint az infláció az idén és jövőre is számottevően meghaladhatja a célt, azonban az árszintemelő sokkok kifutásával egyre inkább a gyenge belső kereslet dezinflációs hatása érvényesül. Az inflációs cél 2014-ben, az inflációt érintő átmeneti sokkok hatásainak kifutása után elérhető - véli a testület.

Simor András jelezte: a legutóbbi inflációs jelentés óta kiderült, hogy a pénzromlás szeptemberben 6,6 százalékra gyorsult. Az MNB prognózisa szerint az idén 5,8 százalékkal, jövőre 5,0 százalékkal nőnek a fogyasztói árak.

A monetáris tanács a kormány által októberben bejelentett egyenlegjavító intézkedésekkel kapcsolatosan úgy fogalmazott: az intézkedések alátámasztották a kormány elköteleződését az alacsony költségvetési hiánypálya iránt. Várható makrogazdasági hatásukat azonban számottevő bizonytalanság övezi: a rövid távú reálgazdasági és inflációs kilátásokat várhatóan nem befolyásolják érdemben, középtávon azonban költségoldali nyomást okozhatnak, valamint a bankrendszer tőkevonzó képességének csökkentésén és a hitelezés visszafogásán keresztül a gazdaság növekedési potenciálját is mérsékelhetik.

Újságírói kérdésre válaszolva Simor András elmondta: a monetáris tanács ismeri az MNB stábja által összeállított elemzést, amely szerint Magyarország kockázati mutatóinak javulását az elmúlt hónapokban összességében túlnyomórészt globális tényezők okozták.

"Tudatában vagyunk annak is, hogy ezek a globális tényezők alapvetően a világ nagy jegybankjai - Fed, EKB - likviditást bővítő intézkedéseinek köszönhetőek, és nem annak, hogy az eurózónában javult volna azon országok helyzete, amelyek jelentős államadósággal küzdenek" - hangsúlyozta az elnök, hozzáfűzve, hogy továbbra sem oldódnak az egyes országok bankrendszereiben meglévő problémák.

Budapesti elemzők szerint a keddi kamatdöntés nem okozott meglepetést.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank szenior elemzője kiemelte: a befektetők részben a piaci folyamatok elmúlt hónapban tapasztalt viszonylag kedvező alakulása, részben pedig a monetáris tanács előző két hónapban követett stratégiája miatt számított most is kamatcsökkentésre. Annak ellenére nem okozott meglepetést, hogy az elmúlt napokban mind a külső környezet, mind az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos kommunikáció gyengítette a forintot és az állampapírpiacot - tette hozzá.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint a monetáris tanács döntését vélhetően kevésbé befolyásolta a kedvezőtlenebb folyamatokat tartalmazó inflációs jelentés, a tagok inkább a kockázati megítélés javulását vették figyelembe. A közgazdász egyben annak a várakozásának adott hangot, hogy a tanács az év hátralévő részében a globális piaci hangulattól, az IMF/EU-hiteltárgyalások kimenetelétől és az inflációs folyamatoktól függően további monetáris enyhítésről dönthet. A határidős kamat-megállapodások (FRA) alapján a piaci szereplők 6,00 százalékos jegybank alapkamatra számítanak az év végén, ami további csökkentést helyez kilátásba, jóllehet ezek a várakozások hamar változhatnak - tette hozzá.

Londonban a Capital Economics közgazdásza azt emelte ki, hogy a keddi kamatcsökkentés után már korlátozottabb az MNB kamatcsökkentési mozgástere. William Jackson nem zárt ki "még egy vagy két" további kamatcsökkentést a következő hónapokra, de nem tartotta valószínűnek, hogy az MNB-alapkamat a piac által jelenleg árazott 5,25 százalékig csökkenne jövőre. Ha nincs érdemi előrehaladás az IMF/EU-megállapodás ügyében, akkor egyre nehezebb lesz fenntartani a monetáris tanács külső tagjainak enyhítésre hajló alapállását - tette hozzá.

A JP Morgan londoni szakelemzőinek következtetése szerint a monetáris tanács külső tagjai kevésbé hajlamosak arra, hogy a további kamatcsökkentéseket az IMF/EU-megállapodással kapcsolatos előrelépéstől tegyék függővé, és inkább a kormány deficitcsökkentő erőfeszítéseire összpontosítanak, annak ellenére is, hogy a hiánycsökkentést célzó intézkedések némelyike "fenntarthatatlan, vagy kérdéses minőségű". A JP Morgan közgazdászai közölték: alapeseti forgatókönyvük az, hogy az MNB az idén még egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést végrehajt, és ezt 2013 első felében további fél százalékpontos csökkentés követi, vagyis az MNB-alapkamat jövőre 5,50 százalékig csökkenhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kínai egészségügyi iparban terjeszkedne a Philip Morris

A dohánycég a kevésbé káros cigaretták és az egészségügy terén keres növekedési lehetőséget. Tovább olvasom