Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Jó magaviseletűek lesznek a bankok

13 bank írta a alá azt a magatartás kódexet, amely szerint csak igazolhatóan indokolt esetben módosítják egyoldalúan a hitelszerződést.
„Jó magaviseletűek" lesznek a bankok december elsejétől – erre tették le a nagyesküt a magatartási kódexben, amelyet 13 pénzintézet írt alá, de azt is vállalták, hogy a jelzett időpontig már nem fogják egyoldalúan módosítani a szerződési feltételeket - számol be a FigyelőNet.

A kódex igen lényeges vállalása, hogy általánosságban elkötelezték magukat a bankok, hogy a lakossági hitelnyújtás körében fokozottan érvényesítik a közérthetőséget és átláthatóságot, a szükséges információk hozzáférhetőségét. Újdonság a szimmetria elvének alkalmazása is, ami szerint, ha a körülmények kedvezően változnak, azt is érvényesítik, magyarán a szolgáltatások díjai lefelé is változhatnak, nem mindig csak felfelé, ahogy eddig megszoktuk.

Erősödhet a verseny

A bankok a jövőben lehetővé teszik a saját, eltérő feltételű termékeik közötti összehasonlítást, tehát a legkedvezőbb feltételű konstrukciók felé terelik a kérelmezőket. Még érdekesebb viszont az a vállalás, hogy felhívják az ügyfelek figyelmét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fogyasztóvédelmi honlapjára és az ott szereplő termékleírásokra, összehasonlítást segítő alkalmazásokra (hitelkalkulátor, háztartási költségvetés-számító program), valamint átlinkelési lehetőséget biztosítanak azokra.

Nem játszanak az apróbetűvel sem a bankok, így az akciós induló törlesztő részlet mellett, ugyanúgy tüntetik fel az akció után fizetendő összeget, de erre külön is emlékeztetik az ügyfelet.

December elsejétől egy hitelkérelem elutasításának nem lehet kizárólagos oka az ügyfél életkora, amivel sok idősebb embert diszkrimináltak, sértettek meg korábban a bankok, annak ellenére, hogy egyéb kondíciókban teljesen hitelképes volt a személy.

Legkésőbb a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatják ügyfeleiket arról, hogy van-e az ügyfélnek lehetősége a szerződés díjmentes felmondására vagy nincs. Változás lesz az is, hogy a bankok a szerződés megkötésekor vállalják, hogy az ügyfél számára lehetőséget biztosítanak a devizaalapú hitel devizában történő egyösszegű törlesztésére.

Szerződésmódosítás feltételekkel

Elviekben nem módosíthatják egyoldalúan a szerződéseket a bankok, erre csak behatárolt esetekben lesz módjuk, igaz, azért elég sok okot nevesítettek a kódexben. Kamatot változtathat a bank, ha változnak a tevékenységére vonatkozó szabályok vagy az ahhoz kapcsolható közterhek. De akkor is módosíthatják a szerződést, ha például változik Magyarország hitelbesorolása vagy országkockázati felára.

Igen fontos, önmérsékletre intő pontja a kódexnek, hogy a hitelhez kapcsolódó egyéb jutalékokat, költségeket és díjakat évente maximálisan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos infláció mértékében emelhetik meg a pénzintézetek.

Kisegítik a bajba került adósokat

A jövőben körültekintőbben bánnak a bankok a bajba jutott adósokkal. Kidolgoznak a hitelezéssel kapcsolatban olyan termékeket, áthidaló módszereket, intézkedési csomagokat, amelyek a hitelek átütemezésével, vagy a törlesztési időszak meghosszabbításával kapcsolatosak.

Lehetővé teszik a devizaalapú hitelek forintra történő átváltását, e hitelek devizában való egyösszegű törlesztését, illetve a hitelkiváltást is, amennyiben erre az ügyfelek részéről igény mutatkozik.

Ha a legrosszabb következik be, vagyis nincs más megoldás mint az adós fedezetül szolgáló ingatlanjának az elárverezése, akkor mielőtt a hitelező élne a vételi joggal, legalább 90 napot biztosítanak az adósnak, hogy saját maga értékesíthesse ingatlanát.

Olvasóink írták

 • 13. borkostolo 2009. szeptember 18. 03:50
  „rohognom kell!!!!”
 • 12. turulvedo 2009. szeptember 17. 23:07
  „fugepalinka,minek 100 bank? egy elég lenne,mondjuk az otp! a bankok miatt vagyunk itt ahol vagyunk! át-vágo pityu meg továbbra is átvágja az embereket a reklámjával! f-palesz,nem értem önt!”
 • 11. Kraftwerk 2009. szeptember 17. 22:27
  „Minden csoda 3 napig tart......
  Ez is csak addig fog tartani(jó magyar szokás szerint)amíg szépen elcsendesül ez az ügy,és akkor utána majd,felemelik az"egyéb"költségeket,és már meg is van a szokásos profit.....
  Van erre egy jó pro és kontra mondatom(szokásos banki szöveg):
  -A Banknak nem áll módjában felmondani a meglévő kötött szerződéseket.....(ez a szokásos banki papír duma)
  -A Banknak nem áll módjában csődbe menni,mert a PSZÁF ezt a etikai kódexet kitalálta.......”
 • 10. fügepálinka 2009. szeptember 17. 21:21
  „turulvedo, ha önnek dolgozna ott rokona,mint beosztott,akkor is ez lenne a véleménye?
  Először nézzen magába és utána ítélkezzen!

  Hozzáteszem nem dolgozok Bankban és ismerősöm,sem rokonom!!”
 • 9. Lúdasmatyi 2009. szeptember 17. 21:21
  „Az én <moderálva> meg gémeskút!”
 • 8. Grabowsky 2009. szeptember 17. 20:47
  „Mintha kicsit el lennénk késve ezzel az egésszel...”
 • 7. magyarok 2009. szeptember 17. 20:29
  „cigánybűnözés :)”
 • 6. valaky 2009. szeptember 17. 20:27
  „Mocskos gazemberek ezek...”
 • 5. turulvedo 2009. szeptember 17. 20:07
  „rohadjon meg az összes bank!meg bankár is”
 • 4. turulvedo 2009. szeptember 17. 20:06
  „a bankok miatt van az egesz válság!!”
 • 3. igazságkereső 2009. szeptember 17. 20:04
  „Ezek után vissza is fogják állítani az eredeti szerződésben rögzített törlesztőrészletet, amelyet falánkságukból eredően másfélszeresére emeltek anélkül,hogy ez szerződésben módosították volna? Felcsúti úr teljesen feleslegesen mondott le a Bankszövetség elnöki tisztéről, ugyan is véleményem szerint ez az aláírt iromány semmire nem kötelezi a bankok vezetőségét! Megint csak egy látványtervezés történt, de amilyen elefánt a mi országunk lakossága,ezt is lenyelették velünk minden eredmény nélkül! Beérik egyszer ez a társadalom, vagy újratermelődik a sok süket éretlen ember,akikkel,mint a többséget képviselőkkel,mindent meglehet tenni!!??”
 • 2. zehn 2009. szeptember 17. 19:05
  „Kutyából nem lesz szalonna.”
 • 1. achilleus 2009. szeptember 17. 18:55
  „"Magatartási - etikai - kódex egyébként eddig is volt, csak szinte senki nem tudott róla. Ez egy olyan dokumentum, amit néha aláírnak. Kódex tehát van, volt és lesz. "
  Magyarán, újabb haladékot kaptak a summajtáshoz, most éppen december 15-ig (legutóbb augusztus 31-ig). Török Zsolt szórakozhat tovább, Lenvaji dettó. Kedves választópolgár, jót röhögnek rajtad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszafeketedik a magyar gazdaság

Százmilliárd forintra tehető a megmagyarázhatatlan kiesés mértéke. Tovább olvasom