Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Jobb a lakás, mint a betét

Szeged - Mára olyan alacsony kamatot fizetnek a bankok a betétek után, hogy akinek megtakarítása van, újra azon gondolkodik: megérné lakást vásárolni és kiadni. Erre a kedvező ingatlanárak is ösztönzik az embereket. Kiszámoltuk, mennyi pénzt fial a bankbetét és mennyit az üzleti célú befektetés.
– Az utóbbi időben egyre többen vásárolnának befektetési szándékkal lakást – mondta Göröncséri Hajnalka egyéni ingatlanközvetítő. – Szegeden az egyetem miatt a belvárosi ingatlanokat keresik a legtöbben, nem titkolva, hogy kiadásra vásárolnának. Az 1,5-2 szobás, újszerű, erkélyes, kis rezsiköltségű, normál belmagasságú lakásokat lehet a legkönnyebben és szinte aranyárban kiadni: az ingatlan felszereltségétől és a bútorok minőségétől függően 60 és 100 ezer forintos havi bérleti díjért.

Az a tapasztalat, hogy a bérlők a belvárosi régebbi építésű, nagy belmagasságú társasházban lévő lakásokat a magasabb rezsi miatt kevésbé szeretik, ezeket akár 30 ezer forintért is ki lehet venni, a plafon a 70 ezer forint. A panellakások is népszerűek, de a magas rezsi tükröződik a bérleti díjakban, amelyek 20 és 50 ezer forint között mozognak.

– Minél több kompromisszumot kell kötnie a bérlőnek, annál kevesebbet hajlandó fizetni – folytatta Göröncséri Hajnalka. – A távolság, a megközelíthetőség, a zaj, a magas rezsi lefelé viszi az alkuban a bérleti díjat.

Göröncséri Hajnalka szerint a belvárosi lakásokat 30-70 ezer forintért lehet kiadni. Fotó: Frank Yvette
Göröncséri Hajnalka szerint a belvárosi lakásokat 30-70 ezer forintért lehet kiadni. Fotó: Frank Yvette

Megnéztünk egy belvárosi, liftes házban lévő, 68 négyzetméteres, 2 szobás lakást, amelyet kiadásra és eladásra egyaránt hirdettek. Végül 7 hónap után lett vevője, de az induló 18 millió forint helyett 14-ért kelt el. Ez nem éri el a 200 ezer forintot négyzetméterenként. Az ingatlanközvetítő szerint az ehhez hasonló lakások „célcsoportja" az egyedülálló férfi, aki az irodáját is otthon rendezi be.

– Már látni, hogy az egyre alacsonyabb banki kamatok miatt az emberek befektetési szándékkal keresnek lakást – számolt be tapasztalatairól Maklári Andrásné, a lakások, házak, üzletek kiadásával és az ezzel járó teljes körű ügyintéssel is foglalkozó Androméda Kft. ügyvezető igazgatója. – Az adó levonása után is többet hoz a kiadás, mint a banki kamat.

 Családi házak

Megtudtuk: egyre több az olyan ügyfél, aki eladta az ingatlanát, de jelenleg nem tud vagy nem akar vásárolni ingatlant, ezért az átmeneti időre családi házat bérelne. A jó állapotú, jó beosztású, korszerű házakat fekvésüktől függően 80 ezer forinttól lehet kiadni, a luxusminőségért pedig akár 250 ezer forintot is el lehet kérni.

Maklári Andrásné egy példán keresztül elmagyarázta, milyen hozamot lehet elérni: ingatlanirodájuk kiad egy újszegedi, 80 négyzetméteres, 1+2 szobás téglalakást, amelynek a havi bérleti díja 65 ezer forint. A tulajdonosnak 10 százalékos költségátalánnyal adózva jövedelemként még mindig 55 ezer 640 forintja marad havonta. (A jogszabály egy másik lehetőséget is felkínál: a bérbeadó a bevétel maximum 50 százalékáig, számlával igazoltan számol el költséget, de ezt nagyon kevesen választják.) Az éves, kiadásból származó jövedelem ennél a konkrét példánál 667 ezer 680.

Mivel az ingatlant jelenleg körülbelül 175 ezer forintos négyzetméteráron lehet megvásárolni, ki lehet számolni, hogy az értéke 14 millió forint. Ha ezt az összeget valaki bankban egy évre leköti, és még megcsípi a jelenleg elérhető legmagasabb, 4,50 százalékos bruttó kamatot – kamatadóval, ehóval csökkentve a nettó 3,5 százalékot, akkor 490 ezer forinthoz jut. Ez az összeg mintegy 180 ezer forinttal kisebb, mint a lakás bérbeadásából származó jövedelem. Tegyük hozzá: a legtöbb pénzintézetnél már csak bruttó 3,5 százalékos, nettó 2,73 százalékos éves kamatot lehet elérni, így az olló tovább nyílik. A kamatok és a bérbeadás jövedelme között tehát évi 180–280 ezer forint is lehet a különbség, az utóbbi javára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint hétfő estére

Este 7 óra körül 313,78 forinton állt az euró a három órával korábbi 312,55 forint után. Tovább olvasom