Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Jól tejelt tavaly a tejágazat

A múlt évben mintegy 10 százalékkal nőtt a tejágazat árbevétele az előző évhez képest, elérte a 200 milliárd forintot - mondta Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója kedden az MTI-nek.
Az ügyvezető igazgató közölte: az árbevétel-emelkedés oka főként a nyerstej árának magas szintje volt, a múlt évben átlagosan 92-94 forint között alakult literenként. Az áremelkedési trend, amely még 2010-ben kezdődött, egész múlt évben, sőt ez év elején is tartott, az elmúlt hetekben azonban megtört, és a piacon jelenleg csökkenő tendencia érzékelhető.

A szakmaközi szervezet ezért az idei kvótaévre - amely ez év április 1-jétől jövő év március 31-ig tart - néhány forinttal kisebb alapár-előrejelzést adott, a szakemberek kilogrammonként 86 forintban állapították meg. Szerintük a tej ára ettől a mértéktől plusz-mínusz 2 forinttal térhet el átlagosan.

A terméktanács vezetése arra törekszik, hogy a következő években a szakmaközi szervezet érdemi piacszabályozó szerepet töltsön be. Feladatának tekinti, hogy hiteles piaci információkkal szolgáljon az ágazat szereplőinek, például ár-előrejelzéseket ad, valamint tisztességes piaci magatartásra szeretné ösztönözni - akár hatósági eszközökkel is - a belföldi tejpiaci szereplőket. Emellett a belföldi tej- és tejtermék-fogyasztást is ösztönözni fogja. Ennek jegyében az EU-ban kezdeményezik a magyar rögös túró uniós védelmét.

Lukács László elmondta: a múlt évben a tejfeldolgozók igen drága alapanyagárat voltak kénytelenek fizetni a termelőknek. A gyenge forint miatt azonban több alkalommal így is alapanyag-hiánnyal kellett megküzdeniük. A tejtermelők ugyanis - a kedvező piaci viszonyok miatt - közvetlenül a nyerstejet vitték ki az országból.

A múlt évben 1,3 milliárd liter tejet vásároltak fel a feldolgozók, és mintegy 300 millió liter nyerstej került külföldre, főként Ausztriába és Olaszországba. Így az éves 2 milliárd literes magyar tejkvóta kihasználása több mint 70 százalékos volt.

A tej terméktanács szeretné elérni, hogy a magyarországi belföldi fogyasztás, amely most évente 140 liter fejenként, a következő években 20-30 literrel emelkedjen - mondta az ügyvezető igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talán nem drágul 500 forintig a benzin év végéig - infografika

Bár szerdától kivételesen olcsóbb lesz a benzin, az ár tovább fog emelkedni, sőt néhány kútnál már most is több mint 500 forintért adják a prémium benzint. Tovább olvasom