Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Jövőre már nem vágnak disznót Szegeden

Szeged - A Mohácson épülő gigavágóhíd-beruházásból ugyan kilépett a napokban a Pick Szeged Zrt., de a döntés nem befolyásolja a korábbi terveket. Szegeden egy év múlva megszűnik a vágósor.
– A mohácsi vágóhíd üzembe állítását követően, várhatóan 2016-tól Szegeden nem vágnak több sertést, hosszú távon a húskészítmények gyártását tervezzük – válaszolta lapunk kérdéseire Éder Tamás, a Bonafarm csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója egy évvel ezelőtt.

Mi lesz a dolgozókkal?

A szegedi gyárban napi 2300 sertést vágnak, közvetlenül mintegy 100 fő dolgozik a vágósoron – információink szerint. A vágósoron „felszabaduló" embereknek más területeken ígérnek munkát.
Nyilatkozatát újabb kérdésünkre megerősítette a vezető. A témára azért tértünk vissza, mivel a napokban megjelent sajtóinformációk szerint a Pick Szeged Zrt. kiszállt a mohácsi vágóhíd építéséből. Felmerült a kérdés, vajon tartják-e magukat a korábbi tervekhez.

Mi történt? A csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. eladta az MCS Vágóhíd Zrt.-ben meglévő közel 25 százalékos részesedését, ezt a többségi tulajdonos HO-ME 2000 Kft. vásárolta meg. Így kizárólagos tulajdonosa lett a mohácsi sertésvágóhíd megépítését tervező vállalkozásnak – nyilatkozta Éder Tamás. – Az üzletrész-adásvétel azért volt lehetséges, mert mára megszületett a részletes megállapodás a Bonafarm csoport tagjai és az MCS Zrt. között a hosszú távú együttműködésről. Ez lehetővé teszi a Pick Szeged Zrt. számára az MCS Zrt.-ben való részesedésének megszüntetését, ami egyszerűsíti a kivitelezési, finanszírozási, beszállítói szerződések megkötését, és az építkezés is felgyorsul. A tulajdonosi szerkezetben bekövetkezett változás azonban nem befolyásolja a vágóhíd-beruházással kapcsolatos terveket.

A szegedi gyárban napi 2300 sertést vágnak. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi gyárban napi 2300 sertést vágnak. Fotó: Schmidt Andrea

Megtudtuk: a Bonafarm és az MCS Vágóhíd Zrt. közötti megállapodás értelmében a vágóhíd elsősorban a Bonafarmnál előállított állatok levágását, bontását és csontozását végzi majd. A hús főleg a Pick húské-
szítményeinek alapanyaga lesz, de jelentős mennyiséget adhatnak el más magyarországi cégeknek, fogyasztóknak, és exportra is szállítanak.

Mohácsi vágóhíd

A mohácsi vágóhíd a csontozó-daraboló üzemmel, a raktárépületekkel, valamint a szennyvíztisztítóval együtt 15-16 milliárd forintba kerül majd, 2016-ban kezdheti meg működését. Az üzem évente, egy műszakban 1 millió sertés levágására képes. A korszerű technológiával felszerelt vágóhíd hatékonyabb lesz, mint a szegedi, így az egy kilogramm húsra vetített gyártási és szállítási költségek csökkennek. A mainál olcsóbb alapanyagból dolgozhatnak a készítményüzemek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül már lakópark a Lövölde utca végén

Kimozdult a holtpontról a Lövölde utca végén fekvő lakópark ügye is. Már építkeznek Dél-Újszegeden, miután megtörtént a belterületbe vonás és a közművesítés is. Tovább olvasom