Délmagyar logó

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Július 1-től rugalmasabban használható a SZÉP-kártya

Akik használják a SZÉP-kártyát, tudhatják, hogy a szálláshelyeken mindhárom kártya-zsebben lévő összeg felhasználható a szálláshely-szolgáltatás kifizetésére. 2013. július 1-től a gyógyfürdő- és strandbelépő is fizethető bármelyik zsebből, így döntött a kormány május 29-i ülésén.

A SZÉP-kártya három alszámlát tartalmaz: Vendéglátás, Szálláshely és Szabadidő. A Szálláshely zsebben lévő összeg felhasználható belföldi szálláshely és utazásszervezési szolgáltatásokra, a Vendéglátás alszámla összegéből fizethető éttermi és egyéb vendéglátás, a Szabadidő alszámla pedig felhasználható egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, szabadidős és sporteszközök kölcsönzésére stb.

A szálláshely szolgáltatások voltak ezidáig abban a kivételes helyzetben, hogy mindhárom alszámláról fizethettünk értük, és ehhez csatlakozik július 1-től a strandbelépő is. Az eddigi jogszabályi megfogalmazás szerint csak a Szabadidő zseb volt felhasználható a gyógyfürdő- és strandbelépő kiegyenlítéséhez.

A Magyar Fürdőszövetség lobbijának hatására döntött úgy a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy jogszabályba foglalja az új lehetőséget. Az indoklás szerint az új cafeteria rendszer bevezetése óta több, mint 30%-kal esett vissza az utalványforgalom, és a fürdőfejlesztések szinten tartása megköveteli, hogy minél többen használják ki SZÉP-kártyájukat fürdőlátogatásra. Ez a célt népegészségügyi szempontból is fontosnak tekintik.

Egy másik lényeges változás, amelyre egy szegedi adótanácsadó iroda felhívja a figyelmet, hogy valamennyi, a szálláshelyen igénybe vehető szolgáltatást ki lehet fizetni SZÉP-kártyáról, nem csak a szálláshely szolgáltatást. Így például a szálláshelyen igénybe vehető masszázs vagy fodrászat is fizethető a Szálláshely alszámláról.

Szintén a szabadidő aktív, egészséges eltöltését szolgáló újdonság, hogy sportrendezvények nevezési díja is fizethető lesz a kártyával.

A kártyával kapcsolatos változások 842 ezer kártyabirtokost érintenek.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

Olvasóink írták

  • 1. mattil 2013. június 21. 13:49
    „De vonat vagy buszjegyet csakazért se lehet vásárolni egyik "zseb"-ből sem! Egy hónap múlva megyünk Kőszegre. Szállást, étkezést stb, már előre elintéztünk illetve lefoglaltunk a SZÉP kártya egyenlegből, amin még mindíg van bőven, ám ennek ellenére az utazási költség földhöz vág minket teljesen, hiszen egy személyre az oda-vissza vonatjegy közel 20ezerbe kerül! Soha nem fogom megérteni, hogy miért nem lehet az egyenlegből az utazási költséget is fizetni, főleg úgy nem, hogy a mi esetünkben világosan látszik, hogy nyaralni megyünk, tehát nem üzleti útra vagy bármi hasonlóra, merthogy az egyik hivatalos magyarázat szerint azért nem lehet venni vonatjegyet, mert akkor majd a Tescoba utazgat vele az ember..
    Utazási irodában elvileg lehet venni vonat vagy buszjegyet, de érdekes módon utazási irodák meg nem árulnak ilyet sem csomagban sem önállóan. Miért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akcióznak a kereskedők, nem figyelnek a vásárlók

Akciósnak tűnő termékek, apró betűs kiegészítések az árak alatt – a vásárlás sokszor jelenthet bosszúságot azoknak, akik nem kellő körültekintéssel végzik. Tovább olvasom