Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kamarai díjrendezés: a késők duplán fizethetnek

Érdemes még ezen a héten rendezni az 5000 Ft összegű kamarai díjakat, egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tényleges végrehajtási eljárásban szedheti be az összeg dupláját, hívja fel a hazai társaságok figyelmét a MAZARS.
A vezető nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutat: a 2013. március 31-ig kiegyenlítetlen kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, így azt mérlegelés nélkül, adók módjára hajtja be NAV.

- Eddig nem volt különösebb szankciója annak, ha az 5000 forintos éves hozzájárulást nem fizették be a vállalkozások, mert az adóhivatal csak 10 ezer forintot meghaladó tartozásoknál indított végrehajtási eljárást. Most viszont már van: a nem fizetőknél tényleges végrehajtás indul, és a NAV a tartozáson felül felszámít további 5000 forint végrehajtási díjat is. Ráadásul kibúvó sincs, hiszen az adóhatóság a kamarák által átadott tartozások jogosságát nem mérlegelheti" – foglalta össze dr. Borsy János, a MAZARS-szal együttműködő Borsy Ügyvédi iroda cégjogi szakjogásza.

Azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, akik tavaly eleget tettek regisztrációs kötelezettségüknek – tehát már rendelkeznek regisztrációs számmal – az idén már nem kell adatot szolgáltatniuk, de a kamarai hozzájárulást meg kell fizetniük, tette hozzá.

Hivatalos forrásból megerősített információnk szerint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013 májusáig nem tervezi a díj behajtását.

Az Országgyűlés 2011-ben fogadta el az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását is.

A kötelező regisztrációt a kamarák is ellenőrzik, az egyéni és társas vállalkozások közhiteles nyilvántartásaiból kiindulva hivatalból is intézkedhetnek – ezekhez a nyilvántartásokhoz hozzáférési jogot biztosít a 2011-es törvénymódosítás. Amennyiben a területi gazdasági kamara azt állapítja meg, hogy a gazdálkodó szervezet nem szerepel a kamarai nyilvántartásban, felszólítja, hogy ennek a kötelezettségének öt munkanapon belül tegyen eleget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamarai együttműködés a kormányhivatallal

Együttműködési megállapodást kötött a kamara, valamint a megyei Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Tovább olvasom