Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kamatdöntő ülést tart ma a monetáris tanács

Az elemzők többsége szerint a testület nem változtat a jegybanki alapkamat 7,00 százalékos szintjén.
Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az elemzők többsége szerint a testület nem változtat a jegybanki alapkamat 7,00 százalékos szintjén, de néhány szakértő már nem tartja kizártnak a kamatcsökkentést.

A Reuters múlt heti felmérésekor 16 elemző kamattartást, 4 elemző 25 bázispontos kamatcsökkentést jelzett.

Londoni felzárkózó piaci elemzők hétfői értékelése szerint noha egyes monetáris tanácsi tagok nyilatkozatai nyomán nőtt a kamatcsökkentés esélye a monetáris tanács keddi ülésén, valószínűbb, hogy egyelőre marad a 7,00 százalékos alapkamat. A konszenzusos londoni elemzői vélemény az, hogy a kamat mérséklése az IMF/EU-egyeztetések elkezdődése és a kockázati mérőszámok kétségtelen javulása ellenére is "idő előtti" lenne, és ártana az MNB hitelességének.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója hétfői elemzésében arra mutatott rá, hogy mind a júniusi infláció, mind az idei évre vonatkozó inflációs kilátások a várakozásokat felülmúlóan romlottak. Az inflációs folyamatok tehát az alacsony belső kereslet ellenére sem indokolják a jelenlegi 7 százalékos kamat csökkentését. Az elmúlt napokban azonban - gyakorlatilag az EU/IMF-tárgyalások megkezdésével - jelentősen felerősödtek a kamatcsökkentő várakozások, és egyes pénzpiaci eszközök a következő 3-6 hónapon belül mintegy 25-50 bázispontos kamatcsökkentést áraznak.

Az elemző úgy látja, hogy hamarosan - akár már néhány hónapon belül - átbillenhet a mérleg nyelve, és csökkenhet a jegybanki alapkamat. A mostani döntés alkalmával azonban még az óvatosság győzhet, és a csökkentés csak a hitelmegállapodást követően várható - mutatott rá Horváth István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dinnyeügyben nem folyik versenyjogi eljárás

Budai Gyula a feltételezett dinnyekartell ügyében hétfőn egyeztetett a Gazdasági Versenyhivatal… Tovább olvasom