Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kamatot csökkent az EKB

Az elemzői várakozásokkal szemben csökkentett, 1,25 százalékra mérsékelte irányadó kamatlábát az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtöki kamatdöntő ülésén.
Elemzők a kamatszint tartására számítottak. Az euróövezeti alapkamat július óta állt 1,50 százalékon. Az EKB kormányzótanácsa áprilisban, majd júliusban 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre az erősödő inflációs nyomás miatt, azt követően, hogy közel két évig rekordalacsony, 1,00 százalékos szinten tartotta az alapkamatot.

Az EKB kormányzótanácsának ülését először elnökölte Mario Draghi, a szervezet november elsejével kinevezett új elnöke.

A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy az EKB mostani ülésén még nem, de az év végéig, azaz decemberben csökkent irányadó kamatlábán. Egyes szakértők még 50 bázispontos kamatvágást sem tartottak elképzelhetetlennek.

A bejelentés hatására gyengült az euró a legfontosabb nemzetközi devizanemekkel szemben a bankközi piacon. Az euró dollár árfolyama mintegy 0,5 százalékkal 1,3805 dollárról 1,3723 dollárra esett. Az euró svájci frank árfolyama 1,2161 frankról 1,2148 frankra csökkent.

Az euróövezeti alapkamat július óta állt 1,50 százalékon. Az EKB kormányzótanácsa áprilisban, majd júliusban 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre az erősödő inflációs nyomás miatt, azt követően, hogy közel két évig rekord alacsony, 1,00 százalékos szinten tartotta az alapkamatot.

Az EKB kormányzótanácsának ülését először elnökölte Mario Draghi, a szervezet november elsejével kinevezett új elnöke. Draghi a francia Jean-Claude Trichet-t váltotta, akinek nyolc éves mandátuma járt le október végén.

Az euróövezeti infláció - az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostat hétfői gyorsbecslése szerint - stagnált októberben, a szeptemberihez hasonló évi 3,0 százalék volt. Augusztusban éves szinten még 2,5 százalékkal nőttek az euróövezeti fogyasztói árak.

Az EKB "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt követ.

A piac most leginkább az új elnök 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatóját várja, amelyen politikai irányvonalat jelezhet a frissen kinevezett olasz elnök. Az EKB-t ugyanis mind nagyobb kritika éri, amiért nem lép fel erélyesebben az euróövezeti adósságválság megfékezése érdekében. A szervezet azonban - a korábbi elnök, Jean-Claude Trichet vezetése alatt - rendre elsődleges mandátuma, az inflációs várakozások középtávú megfékezése melletti elköteleződésének adott hangot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élénkült a külkereskedelem, nőtt az export

Augusztusban jelentősen megélénkült a külkereskedelmi forgalom az előző kéthavi stagnálás után: az… Tovább olvasom