Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kámforrá vált a Matolcsy-hitel?

Szeged - Matolcsy György a jegybank elnökeként olcsó, 2,5 százalék kamatozású, 750 milliárd forintos hitelkeretről döntött tavasszal. Az volt a cél, hogy élénküljön a gazdaság, és hogy elsősorban a kis- és középvállalkozások kapjanak belőle. A Matolcsy-hitel azonban kámforrá vált – állítják informátoraink.
– Társasházépítésre vettem volna fel 10 millió forintot a kis- és középvállalkozásoknak meghirdetett 2,5 százalék kamatozású hitelből – mondta egy ismert szegedi építőipari vállalkozó. – Míg régen, mire építkezni kezdtünk volna, már el volt adva az összes lakás, most az emberek akkor mernek belevágni, amikor már csaknem teljesen készen van. Addig nekem kell állni az összes költséget. Gondoltam, ezt a Matolcsy-hitelt nekem találták ki: bementem a számlavezető takarékhoz, ott azt mondták, csak a nagy bankok foglalkoznak vele. Összesen 3 banknál jártam, és mindenhol azt közölték, hogy már elfogyott, sőt az egyiknél elárulták: 50 millió forint volt az alsó határ, ennél mindenki többet igényelt. A Matolcsy-hitel szerintem olyan fantom, mint a szocpol: még nem találkoztam élő emberrel Szegeden, aki kapott volna.

A program

Többlépcsős programot jelentett be a vállalkozások hitelezésének megsegítésére Matolcsy György jegybankelnök április elején. A Növekedési Hitel Program (NHP) szerint a vállalkozások olcsó, 2,5 százalék kamatozású hitelt kapnak majd. A program június elején indult, és augusztus végéig tart: a forgóeszközre és uniós pályázatok önrészére felvehető I. pillér 425, devizahitel kiváltására adott II. pillér 325 milliárd forint kamatmentes forrást ad a bankoknak, hogy azt kis- és középvállalkozásoknak továbbítsák (ez összesen 750 milliárd forint: a keretet májusban emelték meg 500 milliárdról). Az MNB azért indította a programot, hogy élénkítse a gazdaságot és javítsa a foglalkoztatást.

– Amint megjelent a hír, hogy fel lehet venni ezt a nagyon kedvezményes kamatozású kölcsönt, azonnal bementem a számlavezető bankomhoz – mesélte egy kereskedő. – Azt mondták, még nem jött ki a „termék", de felírják a nevemet egy listára, és jelentkeznek. Amikor egy hónap múlva se telefonáltak, felhívtam az ügyintézőmet, aki visszakérdezett: még nem hívtuk vissza? Akkor majd intézkedünk. Még kétszer jártam így, végül a napokban ők kerestek meg, hogy sajnos nincs lehetőségem a hitel felvételére. De egyszer se kérdezték meg, hogy mennyit szeretnék kapni. A 3–4 millió forinttal a meglévő hiteleimet akartam kiváltani, könnyebbé tenni az életemet.

A kereskedő hallott olyan szegediekről, akiknek jutott a Matolcsy-hitelből: az egyik egy trafikos, aki az árukészletét vásárolta meg a kölcsönpénzből, a másik egy kezdő vállalkozás.

A Kisosz megyei szervezete is kapott jelzéseket a Matolcsy-hitellel kapcsolatban. Pataki Andrea titkár úgy érzi, kötelessége foglalkozni ezzel a problémával. – Még mielőtt a részletek megjelentek volna az új hitelprogrammal kapcsolatban, hírlevélben tájékoztattam a tagjainkat. A vállalkozók jónak tartották, örültek neki, és azt mondták, szeretnének élni a lehetőséggel. Úgy értesültünk, voltak olyan vállalkozások, új cégek is, amelyeket közvetlenül a bankok kerestek meg, hogy vegyék fel a kedvezményes hitelt. Ennek tükrében nem igazán érthető, hogy ugyanakkor miért nem szolgáltak ki olyan több éve jól működő kereskedőt, aki maga jelentkezett, hogy szeretne élni a lehetőséggel. Információim szerint június végére elfogyott a keret, ami azt jelentheti, hogy egy-egy cég nagyobb összeget kaphatott. Jó lenne tudni, hány vállalkozás részesült a kedvezményes hitelből, és milyen szempontokat érvényesítettek az elbírálás során.

Olvasóink írták

 • 9. nobody13 2013. július 18. 06:17
  „750 milliárd nem kis pénz... Akik kaptak, nagyon sokat kellett, hogy kapjanak, vagy zárt haveri kör, vagy ahogy valaki írta, ebből finanszírozták a trafikosok kölcsöneit.”
 • 8. _csutak_ 2013. július 17. 22:26
  „Matolcsyinak azt sem szabad elhinni ha jó reggelt kíván!”
 • 7. imre57 2013. július 17. 21:21
  „Kecskeméti márkakereskedésnél rendeltem egy Volkswagen Transporter kisteherautót,lízingelni akartam de mire elkészült az autó szóltak a kereskedésből,hogy 40% önerővel lehet "Matolcsy" hitelre is ami jóval kedvezőbb kamatozású.Öt nap múlva (benne volt egy hétvége is) mehettem aláírni a hitelszerződést és átvehettem az autót.”
 • 6. mikmak 2013. július 17. 20:21
  „Minden pályázattal és kedvezményes lehetősséggel így csinálnak. Van is meg nincs is. Eljöttek a Kamarához agitálták a vállalkozókat, hogy adjanak be kérelmet a Munkaügyi Központhoz a foglalkozatásssal kapcsolatos támogatásokra. Beadtuk, aztán elutasították. Megírták, hogy minden feltételnek megfelelünk, de mégse kapunk támogatást. Mit gondolnak miért? Kettőt lehet találni, de egyből is el lehel találni. Remélem jövőre eltünnek, és csak egy rossz emlék lesz ez a négy év.”
 • 5. Hód 2013. július 17. 17:09
  „Melyik takarékszövetkezetnél nem adtak a hitelből?”
 • 4. oresza1 2013. július 17. 13:00
  „Ennek az embernek a szeme se áll jól.:-)”
 • 3. Horthyszobor 2013. július 17. 11:52
  „Szerintem ebből fizetik ki az ajemefet.”
 • 2. roxper 2013. július 17. 10:43
  „Meg van az, csak szokásukhoz híven szűk körben osztották szét.”
 • 1. tótkomlósi 2013. július 17. 10:21
  „Csak nincs aki megfelelne a feltételeknek.

  De majd lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Coface: nagy a baj a magyar húsiparban, elsősorban a sertéságazatban

Az elmúlt egy évben három nagy hazai húsipari szereplő is csőd-, illetve felszámolási eljárás alá került. Tovább olvasom