Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Kaposvár 2 milliárdért vásárol Kométa-részvényeket

Kaposvár szigorú feltételekkel lesz tulajdonos a Kométában: elvárja a tőke megtérülését hozamgaranciával.
Kaposvár közgyűlése úgy döntött, hogy kétmilliárd forint értékben tulajdonrészt vásárol a Kométa 99 Zrt.-ben - jelentette be Szita Károly polgármester (Fidesz-KDNP)) pénteken sajtótájékoztatón.

A cég értékelése után új alapító okirat és szindikátusi szerződés készül. A részvényvásárlásokra várhatóan február elején kerül sor. Szita Károly hangsúlyozta: mintegy ezer család munkahelyének biztonságát teremtik meg azzal, hogy az önkormányzat befektet a város számára stratégiailag fontos élelmiszeripari ágazatba.

A polgármester kifejtette, az élelmiszeripari ágazat egyik fontos szereplője, a Kométa csőd közeli állapotba került, és a városvezetés fontosnak érezte az ott dolgozók és beszállítók munkahelyének megőrzését.

Kaposvár szigorú feltételekkel lesz tulajdonos a Kométában: elvárja a tőke megtérülését hozamgaranciával. A jelenlegi tulajdonosnak is legalább 1 milliárd forint értékben tőkét kell emelnie, a város pedig a tulajdoni arányától függetlenül beleszólást és döntési jogosultságot kér a vállalat irányításában - tette hozzá.

Kaposvár további kérése, hogy a Kométa vezetése állapodjon meg a Magyar Fejlesztési Bank ingatlanbefektetéssel foglalkozó leányvállalatával. Ezek a lépések stabil és nyereséges működést eredményezhetnek a jövőben - vélte Kaposvár polgármestere.

Szólt arról is, hogy a Kaposvári Egyetemen másfél éve indult a Kaposvári Élelmiszeripari Program, amelynek eredményeképpen a város a régió agrár- és élelmiszertudomány központja lehet. Továbbá folyamatban van a dél-dunántúli sertésprogram, amelynek révén a remények szerint duplájára, 1 millióra emelkedik a sertések száma a régióban. Azzal, hogy az egyetem közreműködésével a környéken előállított élelmiszereket külön védjeggyel látják el, szintén a térség élelmiszeriparát kívánják elősegíteni.

A polgármester és a cég ügyvezetője decemberi találkozóján Giacomo Pendranzini elmondta: a húsipari ágazat egészét sújtó válság őket sem kerülte el, súlyos likviditási gondokkal küzdenek, a termelést a felére csökkentették. Rövid távon egymilliárd forint tőkeinjekcióra lenne szükségük, hogy megoldódjanak a likviditási gondjaik. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 15 évben mintegy 10 milliárd forint értékű beruházást végeztek, az utóbbi 5-6 évben hárommilliárd forinttal növelte a saját tőkét a tulajdonos, középtávon pedig két-három milliárd forintnyi tőkeemelést terveznek.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2013. január 18. 19:18
    „Jól értem, elvárja a profitot?
    "Kaposvár szigorú feltételekkel lesz tulajdonos a Kométában: elvárja a tőke megtérülését hozamgaranciával."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bod Péter Ákos: A térség „szétfejlődött"

Küldöttgyűlést és gazdasági évnyitót rendezett pénteken Szegeden a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - Bod Péter Ákos előadásával. Tovább olvasom