Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Karácsonyi halrémálom - hipermarket halmustra

A legtöbb boltban a halakkal tömött akváriumokban víz szinte nincs is – zsúfoltságban kopoltyúsok egymást komolyan roncsolják.
A magyar ember karácsonykor sokkal több halat eszik, mint az év többi szakaszában. A megnövekedett keresletet a boltok próbálják szakszerűen kielégíteni, gyakran ez a halak rovására csak félig sikerül. Az idei évtől friss halat csak kábítás után zacskózhat a boltos, így a halak kevésbé szenvednek. Az Orpheus Állatvédő Egyesület által végzett halmustra idén sokkal kevesebb problémát talált.


A jó minőségű halétel alapja lenne az egészséges körülmények között táplált és kihalászott élő hal. A helyi halgazdaságokban termelt halnál nem is lehet jobb, ettől függetlenül import halból sincs a boltokban hiány. Élő halat az idei évtől zacskóba tenni és hagyni levegő nélkül fickándozni – konkrétan agonizálni – tilos. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a gerinces állatok, így a hal is megérdemli, hogy élelmezési célú feldolgozás közben a legkevesebbet szenvedjen. Üdvözlendő, hogy állatjóléti szempontból az akváriumból kiválasztott élő halat zsigerelés és csomagolás előtt szakszerűen (elektromos sokkolóval vagy ütőfával) kábítani kötelező.

Tömött akváriumok, óriási forgalom
Az ünnepek idején olyan nagy mennyiségű halra van kereslet, melyet az üzletek legtöbbször csak úgy tudnak kiszolgálni, hogy az a feldolgozásra váró halak rovására mehet. A legtöbb boltban, a halakkal tömött akváriumokban víz szinte nincs is, sok esetben az akváriumba zsúfolt kopoltyúsok egymást komolyan roncsolják. A kialakult stresszes helyzet az emberek által elfogyasztandó élelmiszer minőségére negatívan hathat.


Enni vagy nem enni?

A hal a karácsony hagyományos étele szent este, és az ünnepi ebédek asztalán is előkelő helyet foglal el. Alacsony koleszterin szintje, és teljes fehérjetartalma miatt is hasznos – egészséges tápláléka az embernek. Nem mindegy azonban, hogy honnan és milyen minőségű hal kerül az asztalra. Az állatok védelmével, azok jobb tartásával az élelmiszerek minősége javulhat, ezáltal egészségesek maradhatnak az ételek fogyasztói, azaz az ember.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemeltetőt válthatnak a pénztárgépek tulajdonosai

Ugyan nem azonnal, a módosítás egyelőre csak tervben van. A javaslat az online gépek bérlését is… Tovább olvasom