Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Kárászutca-szindróma a szegedi Átriumban

Nincs élet a szegedi Kárász utcáról nyíló Átriumban, a közelmúltban több üzlet is bezárt. A tulajdonos szerint ez átmeneti állapot, a Kárász utcai kereskedők reménykednek.
Megszámolni is nehéz, hány üzlet zárt be az elmúlt egy évben a szegedi belvárosban. A kereskedők nem tudják kitermelni a bérleti díjakat és a rezsit abból a kevés pénzből, amit a vásárlók náluk hagynak. A Kárász utcán a napokban ragasztották be annak a Gulácsy Teremnek a kirakatát is, amelyik a múlt rendszer óta szilárdan kitartott a korzón. Betérve a belváros egyetlen, üveggel lefedett tömbbelsőjébe, az Átrium üzletházba, ugyanez a látvány fogad.

– Átmeneti állapotokról van szó – magyarázta Nagy László, a tulajdonos Feketevár Zrt. képviselője, akivel telefonon beszéltünk. – A Triumph azért ment el, mert az Árkádban is van üzlete, a helyére papírbolt költözik. Egy másik, belső üzletünkben pedig trafik rendezkedik be. Áprilistól újra benépesül a ház, 7 üzletünkből csak egy lesz kiadó.

Nagy a csend. Szinte kong az ürességtől az Átrium. Fotó: Frank Yvette
Nagy a csend. Szinte kong az ürességtől az Átrium.
Fotó: Frank Yvette

Rantal János tervezte

Szegeden máig egyedülálló a Kárász utcai Átrium üzletház 1997-es tervezése, Rantal János építész munkája. A műemlékvédelemmel egyeztetve úgy alakították át az árvíz előtt, 1869-ben épült, Várnai Lipót könyvkereskedőről, későbbi tulajdonosáról Várnai-háznak nevezett belvárosi palotát, hogy a nagyközönség nem is tudta, milyen munkálatokat rejteget a korzó felől zárva tartott kapu. Ez volt az első olyan jellegű tömbbelső-kialakítás, amikor üvegtetővel fedték le a belső udvart. A megrendelő ráadásul nem a város, hanem a privatizáció során tulajdonossá vált kft. volt.  

Most azonban nagy a csend: csak a pénzváltó, a tetoválószalon működik, az emeleten nyitva az utazási iroda, és délutánonként elveszik a székekből állított torlaszt a galéria kávézójába vezető lépcsőről is – ez immáron közös cég a pincében található étteremmel. De üres a volt játékbolt, a kebabos és a tanácsadó cég helye. A tetoválószalonban azt mondták, ők „elvannak", de nyilván jobb lenne az utcafronton berendezkedni. – A kávézó bérlője cserélődik folyton, kiveszik, beleölnek egy csomó pénzt, megy egy rövid ideig, aztán befuccsolnak – közölték az alkalmazottak.

Gyuris Lászlónak, az A Cappella cukrászda tulajdonosának is volt érdekeltsége pár évvel ezelőtt az Átriumban. Így fogalmazott: – Ez nem Átrium-, hanem Kárászutca-probléma. Alacsony a forgalom, nem megy az üzlet, aminek három oka van: az Árkád az ingyenes parkolóival, több mint 100 üzletével, vendéglátóhelyével, a belvárosi parkolóhiány – a Kölcsey utcában, de most már a Dugonics téren sem lehet megállni –, és legvégül az, hogy az embereknek nincs pénzük.

Gyuris László nem örül mások kudarcának: ha minden kereskedőnek, vendéglátósnak jól menne, erősítenék egymást a belvárosban, és odavonzanák a vendégeket.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. queenmargareth1 2013. március 05. 20:03
  „üres a Plaza is.........”
 • 77. baba60 2013. március 05. 19:12
  „Az, hogy a Nagy L.-nak nem érdekes, elhiszem. Az övé az egész volt nyomda -tulajdonba- nem fizet bérleti díjat, hanem neki fizetnek, ha van bérlő.
  Aki meg a nyitva tartási idő miatt reklamál, nézzen már szét szombaton 1 után a korzón. Sehol egy vásárló, vasárnap dettó. Azért a boltos sem fejőstehén. Kinek kellene nyitva lenni, a nem létező vásárlónak?”
 • 76. _csutak_ 2013. március 05. 17:55
  „@helsinkirokker:
  Akinek válaszoltam az megértette!
  De ismerek kiváló fejlesztő pedagógust aki az írott szöveg értelmezését megtanítja.
  Nem vicc, tényleg van ilyen.”
 • 75. lukrecia 2013. március 05. 17:26
  „71: igen kedves KLJ 54 te nem vagy csutak. Egyben megis tulkepzettek voltatok , es ez a nemzetkozi teherfuvarozas. :))) Kicsit valoban stilust valtottal , es ennek orulok, Bizonyara te is ugyanolyan sokszor voltal belgiumban lepakolni, es CMR fuvarleveleket intezni valamelyik speditornel, mint klj vagy csutak:)”
 • 74. ditta79 2013. március 05. 16:35
  „Érdekes, hogy a cukrászda parkoló helyek nélkül is megy.
  A vásárlók-egyetemisták sem autóval jönnek mennek a városban.
  Kellett volna készülni az Árkádra, mondjuk rugalmas nyitva tartással és alacsonyabb bérleti díjakkal.”
 • 73. helsinkirokker 2013. március 05. 13:45
  „71. _csutak_ :"Tehát azért országonként is van apró elérés, de a belváros védelme mindenütt az első helyen van."

  Akkor Szegeden minden frankó csak a lakók hülyék mert inkább az Árkádba mennek?”
 • 72. macs 2013. március 05. 13:29
  „71. _csutak_ ,
  kösz, bevallom nem jártam sokfelé, de ahol megfordultam, ott én is ezt tapasztaltam. :-) Nálunk az emberek még közel sem ilyen környezettudatosak és sajnos, bár ne legyen igazam, még sokáig nem is lesznek azok.
  Amíg sokan kikötöznek a városból, mert az szerintük zajos, koszos, egészségtelen a levegője, majd családonként min. 2 kocsival járnak vissza, és fel vannak háborodva, ha úgy érzik, sérülnek az érdekeik, pl. az autózáshoz való joguk. :-(
  Vagy hangosan tiltakoznak a környezetükben felépülő üzlet ellen, mert az belezavar a kényelmükbe, csendjükbe és egyebükbe, de gondolkodás nélkül átszáguldanak a városon a túlsó "végen" lévő bevásárlóközpontba. :-(
  Meg kéne barátkozni a belvárosok megváltozott funkcióival, bár az ott lakókat éppen ezen megváltozott funkciók zavarják.
  Szóval, olyan nincs, hogy minden, mindenkinek megnyerje a tetszését. :-(”
 • 71. _csutak_ 2013. március 05. 13:06
  „@macs:
  Engedéllyel és rendőri felvezetéssel (Motor, autó) ha a CMR-en belváros szerepelt és meg volt szervezve akkor a Kárász utca szintű helyekre is bemehettünk!
  Nagyon sok külföldi nagyváros már nem csak a teherautókat, hanem a környezetvédelmi osztály szerint is tilt!
  Tehát pl. egy 16 éves dízel mercivel nem mehetsz be!
  Ott kint nm vergődnek nagyon a lakossági hisztivel, hanem a többség érdekeinek megfelelő szabályozást alkalmaznak.
  Németben meg van olyan tábla amit először nem tudtam értelmezni, de egy jó szándékú rendőr elmagyarázta:
  Ha ott rakodok bemehetek, de át már nem hajthat még személy autó sem.
  Tehát azért országonként is van apró elérés, de a belváros védelme mindenütt az első helyen van.”
 • 70. rózsakert 2013. március 05. 12:18
  „69.macs 2013.03.05. 11:47

  belváros: szép-tiszta-élősködő és csikkmentes-parkolásért fizetős-pénteken délután munkaletevős-bérből jól megélős- poralergia mentes-nem naponta adóváltoztatós-kiszámíthatós....na szóval ilyen !és persze áfa sokkal kisebbes !”
 • 69. macs 2013. március 05. 11:47
  „Azért nagyon kíváncsi lennék a külföldön élő észrevételeire, ott ahol élnek, milyenek a belvárosok, milyen a parkolás és az emberek hogyan viszonyulnak a közösségi közlekedéshez?
  Nyugodtan kövezzetek meg, de sose értettem, hogy egy kereskedő miért gondolja, ha rosszul megy a bolt, akkor a parkolás miatt van gondja? Végig gondolta már, hogy mondjuk 3 vásárló az üzletében 3 autó, aminek nem kevés hely kell?
  Sose értettem meg, hogy sokan miért utálkoznak a közösségi közlekedéstől, miért gondolják azt, hogy csak és kizárólag luzerek és ingyé utazó nyuggerek használják?
  Ami a belvárost illeti, nos mindenki gondolja végig a kínálatot! Mit árulnak ott olyasmit, amit csak és kizárólag kocsival lehet elszállítani? Könyvet, parfümöt, gyógyszert? Arra gondolt már valaki, hogy a belvárosi terek az emberek terei? A sétáló, beszélgető, vagy egyszerűen csak az üldögélő emberek terei? Most eszembe jutott a jogi karnál lévő tér. Azelőtt egy koszos parkoló volt, egy erősen lepusztult parkocskával, most nézze meg valaki! Padokon üldögélő emberek, egy gyönyörűen felújított, jól körbejárható szoborral. Vagy a Kölcsey utca, milyen volt és most milyen? OK, sokaknak nem tetszik, de tapasztalatból látom, hogy sokaknak igen. :-)”
 • 68. nemjogasz 2013. március 05. 10:00
  „igenis fontos tényező, hogy a csomagokat meddig kell cipelni
  ha már van autóm, ne szakadjak meg a cipekedésben

  a nyitvatartással kapcsolatban...hány üzlet nyit 10 óra előtt? és zár be 16 óra után? hogy is van az átlagos munkaidő? 8-16-ig? mikor is kéne ott vásárolni?”
 • 67. helsinkirokker 2013. március 05. 09:58
  „Végre egy kicsit bátrabb hangú cikk, bár inkább Gyuris úr aki oda merte tenni magát, és nem smúzol. Tönkreteszik a belvárost a kapzsi bérleti jog tulajdonosok, kapzsi IKV, kapzsi Szepark, és állandóan romokban van a belváros valamelyik negyede. Az Árkád agyonverte az egész bagázst, most pisloghatnak a szép töküres belvároson. Ha napközben gyorsan szereték ebédelni én is az Árkádba megyek mert nem tudok leparkolni, pedig nagyon jó konyhák vannak a belvárosban. Igenis autóval közlekedem mert ilyen a munkám. És szívok a kevés és drága parkolóhely miatt, de az iparűzési adómon ezt ők nem érzik. Dilettáns fafejű korrupt városvezetésünk van.”
 • 66. geza 2013. március 05. 09:53
  „#49 Tisztelet a kivételnek de az internetes "boltok" nagy része csaló.
  Az árura nem kapsz garanciát, ha kapsz is akkor pl műszaki cikkek esetén nem foglalkoznak veled mert nem MO-n vásároltad. Ha van is "szervíz" háttere akkor azt kiküldik ahol ők vették (vhova nyugatra) várhatsz rá mire megérkezik.
  Csak két példa saját életemből.
  Telefon vásárlása a budapesti s..shop-tól. 3 év alatt 2x kellett a telefonon kijelzőt cserélni, legutóbb megtagadták hogy nem jár garancia rá (arra amit kicseréltek). Ja a telót gyári függetlennek hirdették, az eredeti programja szerint Vodafone AG Germany.
  Másik: Bose-magyar honlapján vásárolva egy készüléket megküldték, de sem magyar használati utasítás sem számla se garancia levél nincs. Levelinkre választ nem kaptunk.Van egy angol!! telefonszámuk hívogassam azt ha akarok valamit.”
 • 65. _csutak_ 2013. március 05. 09:32
  „@TCHGabika:
  Nyugodj meg kedves, mire abba a korba érsz sem nyugdíj sem ingyenes kedvezmény nem lesz :(”
 • 64. aquila0126 2013. március 05. 09:23
  „"38. DobóI 2013.03.04. 19:31
  27. aquila0126 2013.03.04. 17:53
  Téves: Ez a Botka defekt."
  A guminak van defektje, az effektus, hatást jelent. Egyébként meg addig örülj míg Botka a polgármester. Megnézhetnéd magad, ha a másik győzött volna. Én is a narancsos bagázsra szavaztam, de én gyorsan kigyógyultam szerencsére. Nálad azonban úgy tűnik progrediáló folyamatról van szó. Vélményem szerint még nem vagy menthetetlen.”
 • 63. TCHGabika 2013. március 05. 09:05
  „" én megélek a nyugdíjamból. Bár sokszor fáj a lábam, mégis tömegközlekedem, ha bírok."

  Franc akar a draga berlet megvasarlasa utan meg tulekedni az ingyenutazo nyuggerekkel.
  Az ingyenutazast mar reg meg kellett volna szuntetni, ha mar valakinek adni akarnak, akkor a bevetellel nem rendelkezo GYEREKEKnek kell adni.”
 • 62. roxper 2013. március 05. 09:05
  „54.
  Erre találták ki az sms-t.”
 • 61. Grabowsky 2013. március 05. 08:24
  „" Egy másik, belső üzletünkben pedig trafik rendezkedik be"

  Csak halkan mondom, még nem bírálták el a koncessziós pályázatokat...

  Ha ennek ellenére valaki mégis tudja, hogy megnyerte, akkor talán jobb lenne ha lakatot tenne a szájára, mielőtt kíváncsiskodni kezdenének, honnan származik az információ????”
 • 60. J.G. 2013. március 05. 08:18
  „59. Horthyszobor 2013.03.05. 07:47
  Ja sokkal jobb pl. a centrumgödör, azt nem játszották át. Úgy is néz ki...”
 • 59. Horthyszobor 2013. március 05. 07:47
  „21. Ezek szerint B elvtárs is szci :)
  Vizsgálni kellene kinek az érdeke volt az Árkád!!! Gyakorlatilag minden gondolkodó ember tudja ki játszotta át a teriletet a multinak. Neve több hozzászólásban olvasható. Csak kérem okosban ment...”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áfa-csökkentés: a terméktanácsok a kormány mielőbbi állásfoglalását kérik

Az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése ügyében a terméktanácsok a kormány… Tovább olvasom