Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Kata és a bonyodalmak

Nem biztos, hogy mindenki jól jár majd a kisadózók tételes adójával (kata) – írja a Napi Gazdaság.

Az új adóval akár évi egy bevallásra is redukálható az adminisztráció, a havi rendszerességű adófizetés mellett azonban a katás vállalkozásnak alapesetben, negyedévente áfabevallást is kell készítenie. De alanyi adómentességet választva megszabadulhat ettől, ebben az esetben viszont áfa nélkül számláz. Mivel a kormány is arra számított, hogy ezt a két elemet össze fogják kapcsolni a cégek és a vállalkozók, az alanyi mentesség bevételi határát 5-ről 6 millió forintra emelte a parlament.

Az alanyi mentességre, pontosabban a bejelentkezésre ugyanakkor más szabályok vonatkoznak, mint a katára. Míg ugyanis a katára bármikor, akár év közben is át lehet térni, az alanyi mentességgel nem így áll a helyzet: ezt csak egyszer, az év végén lehet választani, kivéve persze az új cégalapításokat. Vagyis aki idén a katás adóalanyiságát össze akarta kapcsolni az alanyi mentességgel, annak tavaly kellett ezt megtennie − erre az adóhatóság fel is hívta a figyelmet még a két ünnep között, bár kérdés, hogy ez eljutott-e az érintettekhez.

A NAV megerősítette: aki idén tér át a katára, az mindenképp áfaalany lesz, és bevallást kell készítenie. Az év közbeni áttérés valószínűleg csak elvi lehetőség lesz hosszabb távon. Aki ugyanis inkább az egyszerűbb adózást választja, az nagy valószínűséggel az alanyi mentességgel is össze fogja ezt kapcsolni, így az év végével jelentősebb mozgások várhatók. Év közben is van értelme lépni, hiszen legalább az adó kisebb lesz, idén azonban − főleg az év elején − biztosan sokan lesznek, akik nehezményezik majd, hogy nem élhetnek az alanyi adómentességgel.

Az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát választók könnyebb helyzetben vannak, ők ugyanis nem áfaalanyok, csak az áttéréssel válnak azzá. Új áfaalanyként tehát akár év közbeni váltáskor is választhatják az alanyi mentességet − függetlenül attól, hogy a vállalkozás már hosszú évek óta működik. Esetükben arra kell csak figyelni, hogy a katás áttéréssel együtt kell kérni az alanyi mentességet is, amit ugyanazon a nyomtatványon lehet megtenni.

Míg a katára bármikor át lehet térni, a kisvállalati adó (kiva) december 20-ig válaszható. Mivel azonban a jogszabály véglegesen még karácsonyra sem készült el − a törvényt megszavazása után azonnal és többször módosították −, a kormány azt javasolta, hogy ezt a határidőt idén január 15-ig tolják ki.

Olvasóink írták

 • 6. kipkop 2013. január 11. 17:39
  „Nagyon jó a kata!”
 • 5. rózsakert 2013. január 08. 09:09
  „4.X_Y 2013.01.08. 02:46

  pontosan---én is így gondoltam !”
 • 4. X_Y 2013. január 08. 02:46
  „3. rózsakert 2013.01.07. 15:23

  - ami már majdnem jó !"

  Majdnem szűz, és csak egy kicsit terhes :)”
 • 3. rózsakert 2013. január 07. 15:23
  „2.X_Y 2013.01.07. 12:59

  pontosan....bár szerintem ez az első dolog -ami már majdnem jó !”
 • 2. X_Y 2013. január 07. 12:59
  „Ez része a "Kész átverés" shownak, Kusza Szem előadásában :)”
 • 1. rózsakert 2013. január 07. 09:24
  „a szakértőkurmány rájött,hogy így tőlük a bevétele fele lesz,mint eddig volt------hja kérem-szakértők!!!!----aki meg eleve alanyi adómentes volt eddig is-az miért is lenne most áfás?????? ez így viccnek hangzik !----aki meg áfás volt - az darab évben nem lehet alanyiadómentes katás---ezt elöbb kellett volna deklarálni,mert akkor nem 50 ezer hanem 500 ezer emberke tért volna át erre..........persze akkor már százmilliárdos nagyságrendű lesz az adó-ami nem fog befolyni!!!

  nem baj-még lehet fa-ablak-kémény(bocsi az már van !!!)--- lépcső és egyéb adó.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végéig is elhúzódhat a ˝boltfigyelő rendszer˝ indulása

Még mindig nem rögzítették a "szuperkasszákkal" kapcsolatos követelményeket, a megfelelő gép… Tovább olvasom