Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Kata: mit tegyünk, ha nem válaszolt a NAV?

Akihez nem jutott el a jóváhagyásuk, február 12-ig az is fizesse ki a tételes adót.
Sok, a kata hatálya alá bejelentkezett vállalkozás még nem kapott jóváhagyó választ az adóhatóságtól. A NAV szerint mindenkinek postázták a határozatot. Azt tanácsolják, hogy akihez nem jutott el a jóváhagyásuk, február 12-ig az is fizesse ki a tételes adót - írja az Adó Online.

Sötétben tapogatóznak azok az ügyfelek, akik a kisadózók tételes adóját (kata) választották - mondta el a CompLex Kiadó adózási szakportáljának Mezeiné Székely Krisztina a PONDERA-AUDIT Kft. könyvelőirodától.
Nem tudják ugyanis, hogy elfogadta-e az adóhatóság a döntésüket, és regisztrálta-e őket tételes adófizetőként vagy valamilyen kifogást talált.

Ez a könyvelőiroda esetében mindössze öt-hat ügyfelet érint, de az Adó Online-nak (www.ado.hu) többen panaszkodtak az adóhatóság késlekedése miatt.

Alapesetben mindenki, aki igényelte a kisadózók tételes adózási formáját, január 1-jétől már ezen a módon állított ki számlát. Ha ezek közül valakinek az igényléséhez mégsem járulna hozzá az adóhatóság, annak az azóta kibocsátott számláit vissza kell rendeznie és sztornóznia kell. Ez azok esetében jelenthet némi gondot, akik januártól alanyi áfamentességet kértek, és az új számláik szerint nem számították fel az áfát. Nekik a január előtti eredeti állapot szerint kell visszarendezniük, és bevallaniuk a forgalmi adót.

Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője szerint az adóhatóság 30 napos válaszadási kötelezettségét betartva mindenkinek válaszolt, aki tavaly december 31-ig jelezte, hogy idén januártól a kata hatálya alá szeretne bejelentkezni. A posta egy-két napos kézbesítési idejét figyelembe véve is meg kellett volna már kapnia mindenkinek a választ.

A szóvivő hangsúlyozta: aki megfelelt a törvényi előírásoknak, annak nem kell aggódnia. A legfontosabb kritériumok ebből a szempontból a cégforma, az adótartozás és az éves bevétel volt. Tehát aki egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, vagy ugyanilyen közkereseti társaság (kft.-k nem választhatják ezt a formát), és nincs 100 ezer forintnyi vagy azt meghaladó köztartozása, azt az adóhatóság regisztrálta katásként. A szóvivő szerint a beérkezett és feldolgozott információk alapján az igénylők alapvetően tájékozottak voltak ezekben a kérdésekben, így jellemzően nem is kellett elutasító válaszokat postázniuk.

Bár a NAV a leveleket már elküldte, ha valaki mégsem kapta volna meg a választ, a szóvivő szerint az Ügyintéző Contact Center (ÜCC) szolgáltatásukon keresztül is érdeklődhet, amennyiben már rendelkezik ügyfélazonosító-számmal. Ha pedig az érdeklődőnek nincs ilyen kódja, az ügyfélkapuján keresztül igényelhet.

Fontos, hogy a tételes adó hatálya alá bejelentkezők - akár megkapták az adóhatóság levelét, akár nem - betartsák a február 12-i határidőt, ameddig a tételes adójukat át kell utalniuk. Az adóhatóság tájékoztatása szerint a költségvetési számla megnevezése: NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla. A költségvetési számla száma: 10032000-01076349. Adónemkód: 288.

A Nemzetgazdasági Minisztérium január közepi adatai szerint mintegy 51 ezren választották a katát. Az adózási forma az év bármely hónapjában választható, így az NGM szerint a mikrovállalkozások közül várhatóan év közben is sokan döntenek majd az átjelentkezésről.

A kata havi összege - 6 millió forint bevételig - független a bevétel nagyságától, a bejelentett főállású kisadózó után 50 ezer forint, főállásúnak nem minősülő kisadózó után pedig havi 25 ezer forint. Az új adónem kiváltja a kisadózó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és a szociális hozzájárulási adóját, a szakképzési hozzájárulást, ugyanakkor a kisadózó esetleges munkavállalója után fizetendő terheket nem.

Olvasóink írták

 • 4. pirosmanci 2013. február 07. 21:46
  „Így kell csinálni! Aztán lehet büntetni. "Oszt jó napot!"”
 • 3. online 2013. február 07. 14:02
  „Kb 9 hónapja kértünk új adóazonosító kártyát, meret a meglévőt ellopták. befizettük a 3000 Ft-ot, kártya azóta se.”
 • 2. X_Y 2013. február 07. 10:42
  „Ha a Kegyelmes Adóhatóság Úr késik, akkor mindenki oldja meg ahogy tudja. Ha a koszosnyakú adózó "zember" késik 1 napot, akkor kegyetlenül megbírságolják. Ha a politikus népviselő téved pár milliárdot a vagyonnyilatkozatában az bocsánatos bűn - ha a "zember" téved 1000 forintot akkor már küldik a vérehajtót.

  "Mindenki egyenlő, de vannak akik egyenlőbbek másoknál"”
 • 1. majdénmegmondom 2013. február 07. 09:29
  „hűűűűűha, napi párszáz számlát lesztornózni? ja és az ügyféltől visszakérni?
  micsoda káosz lesz ebből?
  na de zavarosban lehet tán jól halászni.....szokták mondani :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest

Az európai közös pénz szerdán 20 órakor 294,32 forinton állt. Tovább olvasom