Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kedden hirdeti ki a kormány a strukturális reformokat

Budapest – A 2011-2013-ra szóló strukturális reformprogamtól az időszak végére a piac 600-800 milliárd forintos államháztartási kiigazítást vár.
Az Orbán-kormány mind a 2010., mind a 2011. évi államháztartási hiányt, illetve hiánycélt elsősorban a bevételi oldal kiterjesztésével és úgynevezett egyszeri bevételekkel hozta, illetve hozza rendbe. De ezek a bevételek sem az ágazati különadók esetében, sem a magán-nyugdíjpénztári vagyon visszaterelése után nem ismételhetők, ezért hirdette meg Orbán Viktor kormányfő, illetve Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Növekedési és Stabilitási Programot.

A miniszter egy hónappal ezelőtti tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy 2013-ra a programnak legalább 600-650 milliárd forinttal szükséges konszolidálnia az államháztartást, ebből 2012-ben az összegnek nagyjából a felére van szükség, de 2011-ben is "valamit hoznia kell" az új programnak.

A piac ennél az összegnél valamivel nagyobb, 600-800 milliárd forintos kiigazítást, de legalább 700 milliárdot vár. A prognózisok szerint ebben az évben ennek csak a töredékére, maximum 50 milliárd forintos megtakarításra van szükség, a következő évben már 250-300 milliárdra, majd 2013-ra kell elérni a 700 milliárd forintos összeget.

A reformokkal kapcsolatos piaci várakozást indokolja a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi, február elején kiadott országjelentése is, amelyben az IMF az idei jelentős államháztartási többlet után jövőre GDP arányosan 5,2 százalékos, 2013-ra pedig 7,2 százalékos hiányt vetít előre, amennyiben a kormány nem lépi meg a strukturális reformprogamot.
Az elemzők egyetértenek a kormány által is kiszivárogtatott elképzeléssel, amelyek szerint a megkívánt összeg egyharmada a bevételek növeléséből, kétharmada pedig a kiadások lefaragásából származhat.

Konszenzus látszik abban is, hogy a kívánatos célok között a foglalkoztatottság növelése, a demográfia helyzet és a lakosság egészségi állapotának javítása, valamint az úgynevezett potyautas-probléma kezelése a legfontosabb. Ez utóbbi a rokkantsági ellátás és az utazási kedvezmények újragondolását jelenti.

A rokkantsági ellátásról készült elemzői diagnózis és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) napokban közölt tanulmánya hasonló tézist állít fel. Eszerint a rokkantsági ellátások támogatási rendszere Magyarországon bonyolult és ellentmondásos, esetenként túl sokat ad, fontos támogatások pedig hiányoznak; kritikusan alacsony a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, miközben ma 728 ezren kapnak rokkantsági nyugellátást. A rokkantnyugdíjasok 52 százaléka korbetöltött rokkantsági nyugdíjban, 48 százaléka korhatár alatti rokkantsági nyugdíjban részesült.

Az Európai Unió élenjáró országaiban a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása 40 százalékos, míg itthon csupán 12-15 százalékos - áll az NGM tanulmányában. A munkaképes korú népességen belül Magyarországon kiemelkedően magas a rokkantsági ellátásban részesülők aránya, 2007-ben meghaladta a 12 százalékot, míg Szlovákiában csak 6,3 százalék volt ez az arány, az OECD-átlag pedig ennél is kevesebb, 5,8 százalék.

A szaktárca elemzése utal a helyzet megváltozatását elősegítő terápiára is: az álláskeresőként regisztrált megváltozott munkaképességű személyek száma 40-45 ezer fő, rehabilitációs járadékban jelenleg néhány ezer fő részesül, ám számuk rövid időn belül 15-20 ezerre emelkedhet. Néhány ezren vannak azok, akiknek elhelyezkedésük érdekében együtt kell működniük az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal, számuk néhány év alatt 50-60 ezer főre emelkedhet.

Nem kevésbé bonyolult a közösségi közlekedés ügye, amelynek finanszírozását tanulmányában az NGM leginkább egy feneketlen kúthoz hasonlítja.

A közösségi közlekedése nemcsak a magyar költségvetés folyó kiadásait terheli, hanem a későbbi évek büdzséjét is, hiszen a MÁV és a BKV felhalmozott adóssága megközelíti a 370 milliárd forintot, ami az éves GDP csaknem 1,4 százaléka. Emellett természetesen számba kell venni azt az összesen 350 milliárd forintot is, amelyet 2011-ben a közösségi közlekedésre direkt módon illetve fogyasztói ártámogatás formájában indirekt módon fordít a költségvetés - áll az NGM elemzésében.

A közösségi közlekedés reformja és a potyautas probléma, illetve az utazási kedvezmények szűkítése hosszú folyamat, hiszen elég arra utalni, hogy a magyar vasúti pályákra 1 500-2 000 milliárd forintot kellene költeni annak érdekében, hogy azokon a vonatok az európai pályákon megszokott sebességgel haladhassanak.

Miközben a közösségi közlekedéssel foglalkozó NGM tanulmány szűkszavúan fogalmaz a terület reformjának megoldási lehetőségeiről, addig szakértők már régóta felvetették az e-ticket mielőbbi bevezetésének, és az autópályákon kívüli úthasználat költségtérítésének lehetőségét illetve szükségességét.

A piacon elterjedt információk szerint a reformprogram keretében a kormány a gyógyszerkassza kiadásainak lefaragására készül, amit a generikus gyógyszerek forgalmazásnak elősegítésével lehetne elérni.
Az egészségügy lehetséges átalakításról részletes tanulmány nem készült, az NGM elemzése azt állapítja meg, hogy a magyar egészségügyi kiadások szerkezete eltér a visegrádi országokétól: Magyarországon a gyógyító-megelőző szolgáltatásokra kevesebb jut, a gyógyszerkiadások viszont magasabbak.

Olvasóink írták

 • 15. szilléri 2011. március 01. 11:12
  „34 éves, gyermektelen, rokkantnyugdíjasok szavazati jogát is megvonnám.
  Természetesen a nyolc elemit el nem végzettekét is 60 év alatt !

  Tudjátok a sok lúd és a disznó esete !”
 • 14. rókus1 2011. február 28. 06:42
  „Javaslom, a "szőkenő"-k re is vessenek ki, mondjuk kultúrális adót! A dohányosokat kötelezném erdőtüzeket oltani! És, továbbra is építeném a munkatáborokat!”
 • 13. Nórikám 2011. február 27. 22:44
  „A tv2 Naplójában arról is beszéltek, lehet a kövérekre külön adót vetnek ki, mert a gyógyítások több pénzbe kerül. Na hát én kövér vagyok, de nem is ismerem a házi orvosomat, mert nem járok. 70 éves vagyok, de rám még nem igen költött az egészségügy. Van viszont sovány ismerősöm, aki állandóan orvoshoz, kórházba jár, többször műtötték. Ezzel nem akarom azt mondani, hogy a túlsúly egészséges. csak akkor kinek is kellene adózni? Ezt hogy akarják eldönteni? Egyébként ma olvastam róla, hogy pl. a margarin milyen egészségtelen, és mennyire hízlal! Az országot állították rá a margarin evésre! A növényi olajokról, is pont ilyen rosszat olvastam! Akkor most mi van? Mit is együnk? Amire pénzünk van! De ha még ebből is elvesznek, akkor még egészségtelenebb lesz az élelmünk.”
 • 12. queenmargareth 2011. február 27. 19:48
  „nem tud válaszolni:)))))))))))és ő akart polgármester lenni. mondjuk abban, hogy orbánt nyalja, első lenne:))))))))”
 • 11. queenmargareth 2011. február 27. 19:25
  „dehogy adta le, amikor megkérdezem ezeket nem válaszolnak, biztos ők is kaptak és rokkantparkolókba parkolnak. ez a példamutatás, hiszen hogy is mondják?ennek így kellett lennie, mert az elmúl 8 év.........gyurcsány azért, meg bajnai ilyeneket nem tett.kavicsbánya és a szétosztott 5 gyerekre és anyucira sógorra lopott pénzhez mit szólsz?????”
 • 10. jantsy 2011. február 27. 17:18
  „Jellemző! Ilyenek vagyunk "Mi Magyarok"! Tényleg ez a legfontosabb? okoska? hm? Az a baj hogy túl sokan vagytok akik a másikkal foglalkoztok! :-(”
 • 9. antikos 2011. február 27. 16:56
  „3. Itt van a legnagyobb probléma!!! Ezzel szívatják a kisembereket! Sajnos ezen kellene változtatni először!!!

  Tényleg az S8 Audi (letelt a két hét) le van már adva??????????????????”
 • 8. frakk 2011. február 27. 16:08
  „Az országgyűlési képviselőknek már múlt hét szerdán kihirdették a reformok mikéntjét, hogy a tőzsdei papírjaikat , befektetéseiket megfelelő irányba, pozicióba tudják fordítani.”
 • 7. frakk 2011. február 27. 15:41
  „6 Zoltán: Most hogy te látod a fától az erdőt-- meséld már el hogyan csinálnád. Na és utána megkérdezem ue.-t a többi elvtárstól is. Nem a pofit kell jártatni és szidni a Fideszt ---meséljétek hogyan csinálnátok-- utána megvitatjuk :))”
 • 6. zoltanszabo 2011. február 27. 13:21
  „Viktor már megint nem látja a fától az erdőt.
  Miért van az, hogy a magyar valóságot--ezek odafennt--teljesen másként látják !!!Nem kellene már lejönni a nép közé ? Hogyan tudnak olyan ökörségeket mondani pl: tegnap----javult a közbiztonság !, több rendőr van, stb.
  Hát egy szó nem igaz !!Ennyi bűntény--gyilkosság--betörés--lopás--nem volt min.20 éve , mint most napjainkba. A TV. híradó 30 percben--csak ezekről ad hírt.
  Fényes nappal, kifosztanak--megtámadnak, összevernek --már tizen éves suhancok is !!!!Rendőr nincs az útcán !!!!”
 • 5. tatár 2011. február 27. 13:05
  „A megszorítást strukturális kiigazításnak nevezik fideszmagyarul?”
 • 4. louise 2011. február 27. 12:40
  „"az autópályákon kívüli úthasználat költségtérítésének lehetőségét"

  Én nem értem, elvileg a benzin árába benne van az útjaink karbantartására szánt összeg is, nem?”
 • 3. tótkomlósi 2011. február 27. 12:09
  „Valaki számolja már ki azt, hogy mennyi pénze marad egy átlag dolgozónak! Hány százalékot vonnak el valójában!
  Egyéni vállalkozó:
  10% nyugdíjjárulék
  24% TB járulék
  10% egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék.
  16% SZJA

  A maradékból élj meg!
  Ha szárezret összehoz egy hónapban, akkor marad belőle 40 azaz NEGYVEN ezet!
  Köszönjük viktor!
  Utána lehet számolni, vagy lehet vállalkozni!”
 • 2. történész 2011. február 27. 11:20
  „Hát valahogyan tele kell tömni a hatalomra segítő és tartó csicskák zsebeit. nem véletlen,hogy orbán minden bolti dolgokra 10-20 ft adót rá rak ,Sok kicsi sokra megy..és abból a bevétel nem az egészségügyre megy hanem a fidkomcsik .....
  Sajnos szánalmas a lap amikor azt próbálja megetetni az olvasókkal a Vasárnapi DM -ben,hogy milyen Qurva jól jár a nép most az új adóval..Én inkább hallgatnék ha az újságnak lennék.Mivel valótlan dolgokat állít olyan megyei választóknak akik fizetése jelentősen csökkent. Jól fizetett metró vezető elhiszem,hogy talán jól jár, ha másért nem azért mert .......kormány jó politikája mellett.A DM jó lenne ha próbálna pártatlan lenni és nem a felső tízezer jobb életmódjával b..... bennünket.A bunkók-mi -kevesebbet keresünk, sok alapvető dolgot már nem tudunk megvenni, de higgyük el,hogy nekünk ez rohadt jó. nem kellene hazudni, inkább hallgatni kellene azok előtt akik pár ezerrel kevesebbet keres mint vidéki paraszt.”
 • 1. KamuNeni 2011. február 27. 10:54
  „Ez a 600-800 milliardos ki igazitas ugye azt jelenti hogy annyival tobbet koltenek majd el.

  Balga en! Eloszor megfordult a fejembe hogy talan sporolasrol van szo, de aztan rajottem hogy ez magyarorszag.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama pénteken, az eurót délután fél 4-kor 272,98 forinton jegyezték,… Tovább olvasom