Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Kedves EVA!

Mostanra olyanná váltál, mint egy csapzott hajú, rettenetesen kövér társ, aki csak enni, enni, enni akar.
Éppen most szólt Marika, a könyvelőm, hogy elmész. Itt hagysz engemet. Nem mondom, szép és érdekes éveket töltöttünk együtt. Mennyire boldogok voltunk a kezdet kezdetén. Nem kellett többé számlákat gyűjteni, te pedig szépen, karcsún, elegánsan, becsületesen mentél mindig az Állam bácsihoz. Aztán egyszerre csak megjött az étvágyad. Nassolgattál. Repetáztál. Titokban falatozgattál. Lett is rajtad hamar egy kis úszógumi. Majd némi húslötty, aztán már háj, táskásodás. Mostanra olyanná váltál, mint egy csapzott hajú, rettenetesen kövér társ, aki csak enni, enni, enni akar. És folyton kér. Ennek vége. Mert most elmész. Jól van, menj. Nem siratlak.

Csak mondom, mert eszembe jut, hogy ez az ország majd akkor lesz rendben, ha a számlának becsülete lesz. Ki kér számlát a szerelőtől, a taxistól, a kertrendezőtől, a zöldségestől? Csak a reflektorban élők. Van ebben az országban egy erős számlaadó réteg, és van egy másik, aki nyomban hímez-hámoz, árat emel, körülményes lesz, ha számlakérésről van szó. Újabban az állam játssza az erőset. Csakhogy ez nem elég. A megbízhatót kell játszania. Az állam erősen lenézi a polgárát, polgár helyett klientúrát gondoz, polgár pedig becsapja az államát, végeredményben persze magát. Lett volna rá idő, de még mindig nem fogtuk fel, hogy a megbecsülésnek, a társadalmi korrektségnek a legalapvetőbb eleme a számla. S nem is az, hogy adjunk, mert sokan már adunk, hanem hogy kérjünk. És hogy ez természetes gesztus legyen. Csakhogy ehhez állami példamutatás, nota bene: kiszámíthatóság kell.

Most tehát jön KATA. Jut eszembe, az amerikai hurrikánnak is mindig, kit tudja, miért, női neve van. KATA szépen ki van festve. Úgy néz ki, mint EVA hajdan, ifjú és üde. Szépeket ígér. Vajon a szavát megtartja-e?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs szükség újabb adóemelésre

A kormány olyan megoldásokat keresett, amelyek megakadályozzák, hogy a kivetett adókat a szolgáltatók áthárítsák. Tovább olvasom