Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Késlekedő adózók - 200 ezres bírság

Csongrád megye – Június második hetéig az adóhatósághoz közel 497 ezer szja-bevallás érkezett a Dél-Alföldön: Csongrád megyéből hozzávetőlegesen 158 ezer.
A bevallások 43 százalékában kértek adó-visszaigénylést, 19 százalék befizetést tartalmazott, míg 38 százalék mögött nulla forint fizetendő adó állt. Az adóívek 80 százalékát az internetes nyomtatványkitöltő és ellenőrző program segítségével készítették el az adózók, közülük azonban csak 20 százalék választotta a továbbítás csatornájaként az elektronikus utat. Az adózók szintén közel 20 százaléka továbbra is a hagyományos, papíralapú bevallást részesítette előnyben. A Dél-Alföldön eddig 5,2 milliárd forintos szja-t utaltak ki mintegy 104 ezer magánszemélynek: Csongrád megyére közel 1,7 milliárd forint jutott.

Azok az adózók, akik nem tudták benyújtani a bevallásukat május 21-éig, a nyomós ok megszűnését követően 15 napon belül teljesíthetik kötelezettségüket szankciómentesen. A késedelem igazolására vonatkozó kérelmet a bevallással egyidejűleg kell benyújtani. Az igazolási kérelmet nem fogadják el automatikusan: az ügyfélnek minden esetben hitelt érdemlő dokumentumokkal kell igazolnia mind az önhibán kívüli akadályoztatását, mind az akadályoztatás időtartamát. Ez lehet orvosi igazolás, kórházi zárójelentés, külföldi tartózkodás esetén az útlevél bejegyzése, külföldi tartózkodásról szóló igazolás. Az adóhatóság az igazolási kérelmet és az ügyfél által mellékelt dokumentumokat megvizsgálja, majd az információk mérlegelését követően dönt arról, elfogadja-e azt vagy elutasítja. Az elutasítás oka lehet, ha az ügyfél az igazolási kérelmet az akadályoztatása megszűnését követő 15 napon túl nyújtja be, illetve nem egyszerre adja be a kérelmet és az adóbevallást.

Az a magánszemély, aki bevallási kötelezettségét a határidőn túl, de az adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően késedelmesen teljesíti, és késedelmét nem menti ki – vagy a NAV nem fogadja el –, 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot kaphat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitte a fagy idén az őszibarackot

Szinte teljesen megsemmisült az idei őszibaracktermés a megyében: a februári fagyot átvészelő fajtákat a húsvét utáni mínuszok tarolták le. Tovább olvasom