Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Készpénzért veszik a lakásokat

Szeged - Nem mernek eladósodni az emberek, a devizahitel-kaland miatt a legkisebb kölcsöntől is idegenkednek. Készpénzt számolnak le az asztalra, amikor lakást vesznek.
Sokkal több a készpénzes vevő a szegedi lakáspiacon, mint a válság előtt, amikor jó üzletnek tűnt devizában eladósodni. Ennek az volt az oka, hogy a forinthitelek kamata jóval magasabb volt, mint a CHF-, jen- vagy euróalapú devizahiteleké. Mivel az emberek a válság miatt megégették a kezüket, átestek a ló túloldalára: nem vesznek fel kölcsönöket. Az általunk megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy ma többen szeretnének készpénzben fizetni, de azt is hozzáteszik: mi az a „több"? Hány embert jelent?

A Tisza-palota lakásaira is több készpénzes vevő jelentkezik. Fotó: Frank Yvette
A Tisza-palota lakásaira is több készpénzes vevő jelentkezik. Fotó: Frank Yvette


– Valóban több a készpénzes vevő, mindenki fél a hiteltől – mondta el Kis-Jakab Réka, az Ingatlancafe vezetője. – Megjegyzem: alaptalanul, hiszen a forintalapú hitel eddig is biztonságos volt, most is az. Jelenleg azonban elsősorban azok vásárolnak, akik rendelkeznek a megfelelő pénzösszeggel, illetve jó áron keresnek befektetési célból ingatlant. Az új építésű lakások száma egyébként drasztikusan csökkent, és több az olyan ügyfél, aki cashben fizet, mint aki hitellel próbálkozik.

A pályázat

A GOP 2.1.1/M mikro- és kisvállalkozásoknak kiírt pályázat keretein belül akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is lehet nyerni ingatlanvásárlásra. Csak abban az esetben, ha a vállalkozás irodának keres ingatlant, és akként is kívánja hasznosítani.

– Mivel a hitelektől és a bankoktól a válság elvette az emberek kedvét, szinte csak készpénzes vevő van a piacon – fejtette ki a véleményét Bozsó Bence, a LIMIT Ingatlaniroda Kft. ügyvezetője. – De nincsenek sokan. Úgy fogalmaznék, sok érdeklődő készpénzes, illetve a mostani érdeklődők „készpénzesebbek". Számuk sajnos meg sem közelíti a válság előtti vevők számát.

Gyorsabban épül-e fel egy társasház, ha a vevők kápé fizetnek? Bozsó Bencének kételyei vannak. – Abban a pillanatban, amikor valamilyen oknál fogva megakad a gépezet, az egész építkezés megfeneklik. A hitelből történő vásárlás talán jobban védi a vásárlók érdekeit, mert csak akkor folyósítják a kölcsönt, ha az építkezés folyamatosan halad előre.

Több a készpénzes vevő a Tisza-palota lakásainak értékesítését végző Reál Hungary Nyrt. munkatársa, Csikós Péter szerint is. – A jelenlegi nyomott árak már megmozgatják a befektetési céllal vásárló, hosszú távon gondolkodó vevők fantáziáját – mondta –, de ez nem azt jelenti, hogy tolonganának az új érdeklődők. Vannak, akik most készülnek megvásárolni a már régóta bérelt lakásaikat. Ami némi pezsgést még hozhat az értékesítésben, az az, hogy irodai célokra pályázatot lehet benyújtani, akár 10 százalék önerő is elegendő. Jelenleg is tárgyalunk olyan ügyfelekkel, akiknek a pályázata elbírálás alatt van.

Olvasóink írták

 • 16. Queenmargareth 2012. május 23. 20:09
  „Ha megmaradhatott volna a munkahelyem, akkor egy kis garzont, panelt én is kp-ben ki tudtam volna nyomni 3 év gyűjtögetéssel az akkori fizummal, ja, ha......Vannak szerencsétlennek született emberek.”
 • 15. hahaha62 2012. május 23. 13:09
  „14.Kraivan 2012.05.23. 05:47

  Milyen válság?

  Usában Miamiban--Orlandóban védett lakóparkban luxus körülményekkel.....nincs 1000 dollár egy m2.........az árak a harmadukra estek
  Dallasban 100000 ezer dollárért jó helyen szép házat...250m2-körülit leeht venni......hunniában az árak??????áááááááááááááááááááááááááááá-----minimális volt az értékvesztés.”
 • 14. Kraivan 2012. május 23. 05:47
  „Milyen válság?
  2008ban volt egyedül válság, azóta furcsa mód csak görögnek meg magyarnak rossz? Több uniós ország még jobban járt a "válság" miatt.

  Itt arról van szó, h annyira óvva van a középosztály, h annyira a minimálbéren élőkön vernek le mindent. Akinek jobb munkája van az gyarapodik. És tud is gyarapodni. Limitálva vannak az adóformák, illetve még kedvezményeik vannak és az adókulcsok is kedveznek annak, aki jobban keres.
  Magyarország adóformája olyan, hogy sok picit kér, és ha eléred a kritikus pontot, akkor affelett már jólét vár rád.

  Egy újságcikket megérne már, h hol ez a kritikus pont? Mennyi nettó, és bruttó egyeni/családi kereset kell, magyarán milyen háztartási bevételre van szükség 0/1/2/+ gyerekkel MINIMUM?
  Mert vállalkozásoknál már számoltam. 4 ember nettó 90ezres fizetéssel, vendéglátásban. Kb havi 2.5 millió kell bevétel kell. Ami affölött van, azt már "csak" a nyereségadó viszi, mert a rezsi nem lesz arányosan több, a bérleti díj is fix, nem bevételarányosan szokták kérni. Ha meg jelentősen több a bevétel, lehet fejlődni, gyarapodni.
  Így van ez a háztartásoknál is.
  Jelen pillanatban 180ezer ft a kritikus pont. Rezsik kb havi 70ezer, 35ezerből 1 havi étel + utazás, apróságok. mondhatni 130-140ezerből már egy háztartás ellehetne. Ami egy párocska mindkét fizetése. Innen fejlődni nem tudnak, mert családalapítás vmely szülő kiesésését jelentené. ahhoz hozzácsapódna a gyerek ellátása, és a gyereknek azért nem épp pacal és nyögő (sztarapacska) a megfelelő étel.
  Mivel sok embernek hitele van, így emelkedik 180ezerre az általam vélt kritikus nettó háztartási kereset.
  Amit effölött keresnek, azt már magukra költhetik. Nem fognak 2x reggelizni, azért mert több pénzt hoznak haza. Az ilyenből indul a gazdasgág be. "Fölösleges dolgokra" költenek. lakásfeújítás, esetleg kertecske, jármű, netalántántalán munkahelyet teremt.

  Ugyebár minimálbérből 3! ember fizetése ez a fenti szám, ami lássuk be, nem épp az ideális családalapítás idilli kis szférája. Papa+Mama+megkifene?

  ezek után a cikkhez visszakanyarodva:
  Limitált adók, jó kereset gyarapodást enged. Ehhez még végtörlesztési kedvezmény is volt, ha már nagyon jól keresett de "hibázott" hitelfelvétellel, akkor kipengethette egyben. Hány minimálbéres ment be a hír hallattán, letenni 4 millát a banknak 1 összegben?
  A kritikus pont alatt élők tuti nem éltek a végtörlesztéssel.

  Jólétűek + bedőlt hitelesek= igen, van egy szűk réteg aki kilora megvesz minket.
  És amit lehet vitatni, azok a számok, hogy hol is ez a kritikus összeg.

  Ideje lenne átalakítani az adókat úgy, h az államhoz a pénz költekezés után menjen.
  megmondta a vezír is, hogy ne a munkája után adózzon az ember, hanem az után amit elkölt.
  Ez a mondat tavaly is elhangzott, de azóta a kis háztartási számvitelembe csak emelkedett kiadások, és csökkentett nettó jövedelmek kerültek.”
 • 13. Pikk_Nick 2012. május 22. 15:36
  „Most termőföldet érdemes venni, lehetőleg több hektárt egyben. Ha már ingatlanbefektetés. Aki a lakásárak emelkedésére apellál, az nagyon mellényúl. Ez szimplán demográfia. Évi 40000-rel kevesebb ember az évi 5-10 ezer plusz ingatlan a piacon. Plusz akik ingatlanát árverezik az is rászabadul a piacra. Ettől még a jó helyen lévő társasházi lakásokat el lehet adni jó áron, de a többi - panel, magánház - ára esni fog. Szerintem.”
 • 12. Bendegúz007 2012. május 22. 13:12
  „10. spiler
  Teljesen igazad van,én is így jártam,max 1 autónál jobb befektetés,de nem hiszem hogy az ingatlan a legjobb,főleg ha a kormány minél több sarcot pakol a tulajokra.
  Van 1 ismerősöm aki lakásokkal biznicelt,megvette lepusztulva,felújította,és több milliós haszonnal eladta.
  Most beszorult az ingatlanjaival,mert még annyiért se tudja eladni amennyibe neki van,és tépi a haját,megvan verve hogy ez nem mehet így sokáig,mert feljebb fognak menni az árak.
  Kérdem én mire föl,én úgy látom,hogy a mai magyar gazdasági helyzetben erre nincs kilátás ,kivéve ha bizonyos városokba olyan beruházás települ ami fellendíti a munkaerőpiacot,illetve ha ütős egyetem van a city-ben.”
 • 11. hahaha62 2012. május 22. 12:46
  „6.roxper 2012.05.22. 11:17

  A történet arról szól, hogy akinek sok a zsetonja az befekteti, mert úgy érzi ennél lejjebb már nem mehetnek a lakásárak és egyszer csak beindul a lakáspiac, ezért jó befektetésnek érzik

  majd ha a mostani árak fléért lesz....talán.
  JÖVŐKÉP= BEFEKTETÉS.....és ma jövőkép ??????főleg szegeden?????közalkalmazottak nélkül már kihalt volna.”
 • 10. spiler 2012. május 22. 12:44
  „4,2ért vettem /2002-ben/ a lakást....felújitottam----igy 6,0 -ba került.......1 év után sikerült most eladnom 5,1-ért
  NA AKKOR MI A HASZON!!!!!!!! munkám nincs megfizetve ,haverok segítsége nincs megfizetve/1-1 kaja/átírás költsége+ javítások+ szerelő hívása ami kiszállásonként+2500ft,
  IGEN IS ROSSZ BERUHÁZÁSVOLT...2002BEN 4,2-ÉRT ARANYAT VESZEK és most eladom NA AZ LETT VOLNA NYERESÉG”
 • 9. deszkás 2012. május 22. 12:21
  „A hasznositást meg a kutya se ellenőrzi. De kinek is van joga erre?”
 • 8. kánaán 2012. május 22. 11:44
  „Ez szép!
  10 milliós vissza nem térítendő támogatást kapsz 10% önerő mellett, ha irodát veszel.
  De ha lakást, akkor semmit!
  Kinek kedvez már megint? A spekulánsoknak!
  Aki irodai célra vesz ingatlant, feltételezem van mit a tejbe aprítania...”
 • 7. macs 2012. május 22. 11:24
  „Úgy látszik a középosztály elkezd fogyasztani. :-)”
 • 6. roxper 2012. május 22. 11:17
  „A történet arról szól, hogy akinek sok a zsetonja az befekteti, mert úgy érzi ennél lejjebb már nem mehetnek a lakásárak és egyszer csak beindul a lakáspiac, ezért jó befektetésnek érzik!”
 • 5. Szerzetes 2012. május 22. 10:51
  „A hitel lehet, hogy biztonságos, de amikor úgy mégy reggel dolgozni, hogy nem vagy biztos benne, hogy holnap is menni kell, akkor elég merész bevállalni.”
 • 4. vmagdi 2012. május 22. 10:29
  „azert pont a tiszapalotat hozni peldanak, hat nem tudom hany szazaleka ment el a lakasoknak.... Mikor szabad bejaras volt , azt lattuk, hogy meg at se adtak, maris esett szet a fal, plusz a haloszobak legtobbikebe meg egy normal meretu hevero se fer be. Ez az epulet tipikus peldaja hogy dragan akarat vacakot eladni. A mellette levo tesco epulet is arra spekulalt, hogy majd ozonlenek a nepek ha atadjak, most az is majdnem uresen tatong. Ezek a lakasok nem a hitel miatt , vagy nem elsosorban a hiteltol valo idegenkedes miatt buktak.”
 • 3. sobrij1 2012. május 22. 10:19
  „5 milliós hitelre 13 milliót fizetsz vissza a végére.”
 • 2. mackópajtás 2012. május 22. 09:54
  „"Megjegyzem: alaptalanul, hiszen a forintalapú hitel eddig is biztonságos volt, most is az." Persze, csak a dupláját (irónikus) fizeted vissza, mikor a fizetésed meg inkább csökken ,mint nő. Én úgy vagyok vele, hogy hitelt max. akkor vennék fel, ha az életem múlna rajta.”
 • 1. hahaha62 2012. május 22. 08:45
  „Hűha...kicsit kiakadtam.....a tisza palota áraitól!!!!!na jó nagyon!!!!ennyiért Oberwartban házat lehet venni---két tannyelvű gimnázium mellett......könyörgöm....és még válság van??????hol??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szárnyal: rekordnyereséget ért el a Ryanair

A márciussal végződött üzleti évben az egyszeri tételeket leszámítva 25 százalékkal 503 millió… Tovább olvasom